Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Κληρώνει την Πέμπτη για πτώχευση; - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής


Χωρίς η Γερμανία να συμφωνεί 100% - και αυτό έχει την σημασία του - μέσω της ιστοσελίδας του στο ... Twitter (!) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για τις 21 Ιουλίου με θέμα την κρίση χρέους και τη βοήθεια προς την Ελλάδα:
"Έχω αποφασίσει να συγκαλέσω συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, στις 12.00 στις Βρυξέλλες (13:00 ώρα Ελλάδας). Στην ατζέντα μας θα περιλαμβάνεται η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Ζήτησα επίσης να προωθηθεί προπαρασκευαστική δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών", έγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εξέλιξη, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, σημαίνει ότι "έχει κληρώσει" η λύση σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει δηλώσει η Α.Μέρκελ δεν θα δεχόταν έκτακτη σύνοδο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν συμφωνήσει οι ιδιώτες στο "κούρεμα" και κληρώνει και χρεοκοπία;
Γιατί η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. καθώς όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει όταν κριθεί ότι «είναι απαραίτητο και έχει νόημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος το «ταχύτερο δυνατόν». «Μια συνάντηση που πραγματοποιείται μόνο για να συγκληθεί, χωρίς να έχει αποτέλεσμα δεν μπορεί να στείλει θετικό μήνυμα» συμπλήρωσε. Όπως τόνισε, δεν πρέπει να υπάρξει αγώνας δρόμου για τον προσδιορισμό ημερομηνίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχάους, δήλωσε ότι η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους γίνεται "χωρίς παρωπίδες".
Η Γερμανία ανησυχεί ότι η ελληνική κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο το ευρώ, προσφέροντας έτσι την πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι επανεξετάζει τις ενστάσεις της για το να επικεντρωθεί η βοήθεια στη μείωση του χρέους της χώρας μεταδίδει ο DJ.
«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και να χρηματοδοτήσει τα χρέη της», δήλωσε ο Schaeuble στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με ανακοίνωση της εφημερίδας εν όψει της σαββατιάτικης έκδοσής της, που θα περιλαμβάνει και το άρθρο του υπουργού Οικονομικών. "Οι χρηματοοικονομικές αγορές, δήλωσε, δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί".
Νωρίτερα σήμερα ο Όλι Ρεν είχε δηλώσει σχετικά με τη ελληνικό χρέος και τη δυνατότητα αγοράς των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά: "Αξιολογούμε διάφορες δυνατότητες. Η επιμήκυνση της λήξης του δανείου είναι ένας τρόπος για να μειωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιτόκια που ασκεί το Efsf είναι μια άλλη δυνατότητα η οποία μελετάται. Η διεύρυνση των μέσων που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για να παρέμβει στις αγορές είναι μια παράμετρος που επίσης εξετάζεται. Η Επιτροπή, από την αρχή της κρίσης, έχει ζητήσει να μπορεί να έχει στην διάθεσή της όσα περισσότερα μέσα παρέμβασης γίνεται. Τώρα φαίνεται πως δημιουργείται η αναγκαία συναίνεση".
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε υπογράμμισε από την πλευρά της χώρας του ότι: "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τα χρέη της και αυτό θα δώσει στις αγορές την ευκαιρία να διασκεδάσουν τις ανησυχίες του".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger