Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Τουλάχιστον 500 αγωγές εμπόρων Η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου για τη μείωση ενοικίου κατά 20%

Τουλάχιστον 500 αγωγές εμπόρων
Η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου για τη μείωση ενοικίου κατά 20% καταστήματος στο κέντρο της αγοράς προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και θετικότατα σχόλια. Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε ορθή και τολμηρή, καθώς έλαβε υπόψη της την οικονομική κατάσταση της χώρας, τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης, τη μείωση της εμπορικής κίνησης και κατά συνέπεια του τζίρου των καταστημάτων, αλλά και τη μειωμένη ζήτηση ακινήτων στο Βόλο για επαγγελματική στέγη, με αποτέλεσμα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο να παραμένουν κενά.
 
«Με τη δικαστική απόφαση ανοίγει η πόρτα για όλους τους εμπόρους, οι οποίοι παλεύουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και τις θέσεις εργασίας, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με τα ενοίκια των ακινήτων να είναι πλέον δυσβάσταχτα», δήλωνε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Κώστας Τσέλιος.
 
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθούν τουλάχιστον 500 παρόμοιες αγωγές!
 
Η δικαστική απόφαση ξεσφίγγει... τη «θηλιά» των μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων, στις οποίες μετά δυσκολίας ανταποκρίνονται οι έμποροι του Βόλου, απόρροια της κρίσης και της μεγάλης πτώσης της αγοραστικής κίνησης.
 
Η αγωγή, για την οποία εκδόθηκε απόφαση αφορούσε σε δύο διπλανά καταστήματα υπό την ενοικίαση ενός εμπόρου στο κέντρο της πόλης. Το δικαστήριο αποφάσισε τη μείωση του ενοικίου από 8.500 σε 6.800 ευρώ για το ένα κατάστημα και από 4.500 σε 3.600 ευρώ για το δεύτερο, για το χρονικό διάστημα μετά την επίδοση της αγωγής και για ένα έτος, δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου 2011.
 
Ο ιδιοκτήτης υποχρεώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου να καταβάλει στον έμπορο τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν στον ένα χρόνο μέχρι 30 Ιουνίου και εκείνων που προέκυψαν κατόπιν της αναπροσαρμογής.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου έκρινε ότι οι σημερινές συνθήκες ρευστότητας της εσωτερικής και διεθνούς οικονομίας είναι τόσο ουσιώδεις, ώστε να υπάρχει πλήρης κατάλυση της ισορροπίας μεταξύ παροχής και αντιπαροχής και μάλιστα σε τέτοια κατάσταση, ώστε η μεν έμπορος εκτελώντας τη σύμβαση να υφίσταται ουσιώδη και υπερμεγέθη ζημία που προκλήθηκε εκτάκτως και απροόπτως, ο δε ιδιοκτήτης να οφείλεται υπέρμετρα από την περιουσία της ενάγουσας.
 
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μείωση των αποδοχών, το κλείσιμο των επιχειρήσεων με συνέπεια την απώλεια υψηλού αριθμού θέσεων εργασίας αποτέλεσε μέγεθος το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί, κατά το χρόνο κατάρτισης των επίδικων συμβάσεων ενόψει της οικονομικής αστάθειας και των συναφών οικονομικών συναλλαγών, ούτε μπορούσε να θεωρηθεί γεγονός που συνήθως συμβαίνει κατά την κανονική πορεία των πραγμάτων.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger