Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

«Φέσια» 37 δισ. από τους μεγαλομπαταχτσήδες


Νέα ευνοϊκή ρύθμιση ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στα 41 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές
Πολύ πάνω και από τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται η μάζα με τα ληξιπρόθεσμα φέσια, αυτά που έχει στοιβάξει στις εφορίες μια μικρή δράκα από πλουτοκράτες και άλλα αρπακτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών 14.700 μεγαλοοφειλέτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) έχουν φεσώσει την Εφορία με 37 δισ. ευρώ, με ποσά δηλαδή που ξεπερνούν ακόμη και τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, τάχα για τα οποία το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας κλιμακώνει τη βαρβαρότητα απέναντι στο λαό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Ιούνης 2011):
  • Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (άμεσοι και έμμεσοι φόροι κ.ά. μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) φτάνουν σε 41,1 δισ. ευρώ, με το σύνολο των οφειλετών (επιχειρήσεις - φυσικά πρόσωπα) να διαμορφώνεται στους 900.000
  • 14.700 μεγαλομπαταχτσήδες (8.200 επιχειρήσεις και 6.500 φυσικά πρόσωπα) έχουν φεσώσει την Εφορία με 37,1 δισ. ευρώ, με ποσά πάνω από το 90% από τις συνολικά εμφανιζόμενες οφειλές. Καθένας από αυτούς έχει βαρέσει φέσια πάνω από 150.000 ευρώ και κατά μέσο όρο με περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ.
  • 892.000 με οφειλές μέχρι 150.000 ευρώ ο καθένας χρωστάνε συνολικά 4,1 δισ. ευρώ.
  • Η μαρίδα, με 716.000 φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις εμφανίζεται με οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ ο καθένας.
Είναι απόλυτα φανερό ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ειδική ευνοϊκή ρύθμιση για τους μεγαλομπαταχτσήδες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι η προσπάθεια θα εστιαστεί στους μεγαλοοφειλέτες, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα ποσά που προέρχονται από νομικά πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, με υπουργό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διαγράψει μονοκονδυλιά τα 24 δισ. ευρώ από τα 33 δισ. που εμφάνιζαν πέρυσι το ύψος των συνολικών οφειλών. Η διάταξη τελικά «αποσύρθηκε», ενώ μετά και από τον ντόρο που ξεσήκωσαν, οι επιτήδειοι είχαν όλο το χρόνο να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία, να εμφανίζονται σήμερα ενδεχομένως και ως άποροι, να στοιβάξουν τα κλοπιμαία στις τράπεζες της Ελβετίας και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.
Ο σημερινός υπουργός δήλωσε ότι αποφάσισαν «σειρά από μέτρα» που θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, «ως προγεφυρώματα» από το σημερινό στο νέο φορολογικό σύστημα.
Ιδιώτες στις Εφορίες
Σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε και η άμεση ενεργοποίηση της διάταξης για το λεγόμενο «φορολογικό πιστοποιητικό». Με αυτόν τον τρόπο, οι μεγάλες εταιρείες (ΑΕ κ.ά.) δε θα ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες - «ελεγκτές». Οι εν λόγω συνεργάτες τους, εφόσον δε διαπιστώσουν κάτι το «μεμπτό» θα εκδίδουν «ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό», με το οποίο τους εξασφαλίζουν τη φορολογική ασυλία! Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισαν εφόσον το φορολογικό πιστοποιητικό δεν περιλαμβάνει «παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας» δε διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος ! Επίσης, σε ιδιώτες «εξωτερικούς συμβούλους» (δικηγόρους, λογιστικές - ελεγκτικές εταιρείες) αναθέτουν και τον «έλεγχο» των μεγαλοοφειλετών.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6341590

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger