Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ Ν. ΣΚΟΠΕΛΟΥ δέκα χιλιάδες οκτακόσια πενηνταδύο ευρώ και εβδομηνταοκτώ λεπτά 10.852,78 €


 ΕΝΩ ΦΑΓΑΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΕΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΕΓΙΝΕ 

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σωρεία παραβάσεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας διαπιστώθηκε στο ΧΥΤΑ Σκοπέλου, ενώ επιβλήθηκε από τη ΝΑΜ πρόστιμο ύψους 9.300 ευρώ και δόθηκε διορία τριών μηνών στο δήμο Σκοπέλου, το ΣΥΔΙΣΑ και τον ανάδοχο του έργου για την άρση των διαπιστωμένων παραβάσεων και τη συμμόρφωσή τους με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων μετά από σχετική εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) προχώρησε η Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος της ΝΑΜ προς το Δήμο Σκοπέλου, τον ανάδοχο του έργου (Κ/Ξ ΕΡΓΑΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ) και το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Μαγνησίας.

Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου του 2009 (πράξη βεβαίωσης παράβασης, στις 23-7-2010) από κλιμάκιο επιθεωρητών της ΕΥΠΕ στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Σκοπέλου, που βρίσκεται στη θέση «Κεντριάς», διαπιστώθηκαν παραβάσεις διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.

Πιο συγκεκριμένα επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 4.650 ευρώ στο δήμο για πέντε παραβάσεις. Πρόκειται για ένα πρόστιμο 550 ευρώ, γιατί ο δήμος πραγματοποιούσε διάθεση των δημοτικών αποβλήτων στο Χ.Υ.Τ.Α. Σκοπέλου, χωρίς την απαιτούμενη άδεια υγειονομικής ταφής (διάθεσης) στερεών αποβλήτων και για ένα πρόστιμο 800 ευρώ, γιατί ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. δεν ήταν σύμφωνος με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και τις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ουσιαστικά το φορτίο αποβλήτων εισερχόμενου απορριμματοφόρου οχήματος δεν ζυγίστηκε και δεν καταγράφηκε (είδος, προμηθευτής, ημερομηνία &ώρα παραλαβής) πριν τη διάθεσή του, το εισερχόμενο απορριμματοφόρο όχημα δεν ελέγχθηκε οπτικά, πριν την εναπόθεση του φορτίου του και δεν έγινε έκπλυση των τροχών του εξερχόμενου απορριμματοφόρου στον ειδικά κατασκευασμένο χώρο εντός του Χ.Υ.Τ.Α. μετά την εκφόρτωση.

Παράλληλα στο συνολικό πρόστιμο των 4.650 ευρώ στο δήμο οι υπόλοιπες 2.000 ευρώ αφορούν στο γεγονός πως δεν είχαν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη λειτουργία των έργων υποδομής του Χ.Υ.Τ.Α και ειδικότερα δεν είχε αναρτηθεί πίνακας πληροφοριών, στην πύλη εισόδου του Χ.Υ.Τ.Α. όπως και πρόγραμμα οδηγιών πυρόσβεσης σε όλους τους εργοταξιακούς χώρους του Χ.Υ.Τ.Α., άλλα 500 ευρώ επιβλήθηκαν γιατί ο δήμος εξόρυξε υλικό από μισθωμένη έκταση για την καθημερινή επικάλυψη των αποβλήτων χωρίς να έχει λάβει την προβλεπόμενη έγκριση περιβαλλοντικών όρων και τέλος τα 800 ευρώ επιβλήθηκαν για τον ελλιπή έλεγχο και την παρακολούθηση του Χ.Υ.Τ.Α. και συγκεκριμένα δεν τηρούνταν βιβλίο (αρχείο) λειτουργίας, ελέγχου και παρακολούθησης του Χ.Υ.Τ.Α. και δεν είχαν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας & Ν.Α. Μαγνησίας ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ασφάλεια, σύστημα παρακολούθησης και βάση δεδομένων παρακολούθησης, το πρόγραμμα επεμβάσεων (χωματουργικά έργα) και το πρόγραμμα αποκατάστασης της ποιότητας των υπογείων υδάτων.

Την ίδια στιγμή επιβλήθηκε στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Μαγνησίας πρόστιμο ύψους 2.650 ευρώ αλλά και στον ανάδοχο του έργου (Κ/Ξ ΕΡΓΑΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ ύψους 2.000 ευρώ για ελλείψεις στα έργα υποδομής του Χ.Υ.Τ.Α. και συγκεκριμένα στα έργα προκάλυψης δεν υπήρχε εσωτερικής περιμετρική δενδροφύτευση με τα κατάλληλα φυτά, για την απομόνωση του Χ.Υ.Τ.Α. από τη γύρω περιοχή και δεν είχε σημανθεί το οδικό δίκτυο του Χ.Υ.Τ.Α.

Η ΝΑΜ δίνει στο δήμο Σκοπέλου, το ΣΥΔΙΣΑ και τον ανάδοχο του έργου προθεσμία τριών μηνών για την άρση των προαναφερθεισών διαπιστωμένων παραβάσεων και τη συμμόρφωσή τους με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ κατά της απόφασης μπορεί να υποβληθεί στις προβλεπόμενες χρονικές προθεσμίες προσφυγή είτε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είτε στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι μετά τον έλεγχο των επιθεωρητών κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση άδειας υγειονομικής ταφής (διάθεσης) στερεών αποβλήτων, ενώ κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας από υπαλλήλους της Δ.Π.Π. της ΝΑΜ στο ΧΥΤΑ Σκοπέλου για τη διερεύνηση καταγγελίας σχετικής με την πρόκληση ρύπανσης από τη λειτουργία του, δεν διαπιστώθηκε η βασιμότητα των καταγγελθέντων.


ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΝΟΥΜΕ  ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger