Με απώλειες άνω του 1% ξεκίνησαν τις συναλλαγές τους την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κάτι ανάλογο φαίνεται ότι θα συμβεί και στο Χρηματιστήριο, στο κλίμα που διαμορφώνει η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s και ενώ ο οίκος μας έριξε σε αξιολόγηση στο επίπεδο «Caa1», από «B1» προηγουμένως, κάνοντας λόγο για πιθανότητα χρεοκοπίας κατά 50% σε ορίζοντα πέντε ετών. Δηλαδή είμαστε πλέον σε επίπεδα πιθανότητας πτώχευσης αφρικανικών χωρών και χωρών του Νοτίου Ειρηνικού!
Αυτή η αξιολόγηση προσέβαλε τοευαίσθητο σημείο του πακέτου της νέας πρότασης διάσωσης της Ελλάδας, την διακράτηση και ανακύκλωση κρατικών ομολόγων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν χθες στην Βιέννη τα μέλη της EWG (συμμετείχε από την Ελλάδα ο κ. Γ. Ζανιάς), της Επιτροπής του Eurogroup που είχε συγκληθεί για να ενημερωθεί για την αξιολόγηση της τρόικας και να αναζητήσει εναλλακτικές προτάσεις για το νέο πακέτο διάσωσης, είναι το πως θα δημιουργηθούν κίνητρα για τους θεσμικούς (τράπεζες, funds, ασφαλιστικά Ταμεία) προκειμένου να ανακυκλώσουν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν στο διάστημα 2012 - 2013.
Η υποβάθμιση της Moody΄s (που σημειωτέον είναι "συντηρητικός οίκος και όχι "τζογαδόροι", "χτύπησε" ακριβώς στο σημείο αυτό καθιστώντας το θέμα των εγγυήσεων ακόμα πιο δύσκολο. «Θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τον διοικητή της Federal Reserve Ben Bernanke να πείσει τις αγορές όταν δηλώσει ξανά ότι «η ποσοτική χαλάρωση είναι αποτελεσματική». Η άποψη ότι το QE2 λειτούργησε άμεσα μετά την εφαρμογή του ήταν πάντα υπό αμφισβήτηση. Η νομισματική πολιτική λειτουργεί με καθυστέρηση πολλών μηνών», σχολιάζει η Rabobank.
Η Moody΄s, πάντως αναφέρει την την εκτίμηση της πως η Ελλάδα θα γίνει σύντομα αποδέκτης ενός νέου πακέτου στήριξης και ότι από τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου