Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Πρώτο στην Ελλάδα το Αχιλλοπούλειο!

Πρώτο στην Ελλάδα το Αχιλλοπούλειο!
Την πρωτιά ανάμεσα σε όλα τα νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας κατέκτησε το Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο για πρώτη φορά από το 1997 παρουσίασε θετική χρηματοοικονομική θέση, με τη Διοίκησή του αλλά και το προσωπικό του να καταφέρνει μέσα σε λίγους μήνες να μειώσει ανεξέλεγκτες δαπάνες και να μεταστρέψει λογικές και τακτικές του παρελθόντος που είχαν οδηγήσει το Αχιλλοπούλειο στο απόλυτο χάος. Με βάση αυτές τις επιτυχίες του και τη γενικότερη αναστροφή του κλίματος, το Νοσοκομείο Βόλου θα διατηρήσει την αυτοτέλεια και την αυτονομία του μετά και την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ.
  
Ενα διαφορετικό απολογισμό των πεπραγμένων της πραγματοποίησε χθες η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου καταθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση του Νοσοκομείου σε οικονομικό αλλά και εργασιακό επίπεδο όλων των προηγουμένων ετών, ενώ έγινε ευρεία παρουσίαση των σημερινών στοιχείων, με βάση τα οποία το Αχιλλοπούλειο κατετάγη πρώτο σε όλη τη χώρα, ξεπερνώντας ακόμη και μεγάλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.
 
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος επικεντρώθηκε στο οικονομικό σκέλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το πρώτο τετράμηνο του 2011 είχαμε αγορές ποσού 6.081.825 ευρώ για 35.635 ημέρες νοσηλείας, έναντι ποσού 9.497.954 ευρώ και 33.395 ημέρες νοσηλείας του αντίστοιχου τετραμήνου του 2010. Παρατηρείται μείωση για το ποσό των 3.416.129 ευρώ -ποσοστό 35.97%- , ενώ έχουμε αύξηση των ημερών νοσηλείας κατά 2.240 ημέρες. Πετύχαμε μειώσεις στα τρόφιμα κατά 54.81%, στα φάρμακα κατά 41.55% και το υγειονομικό υλικό κατά 38.10%. Τα βεβαιωθέντα έσοδα πλην των επιχορηγήσεων είναι 4.298.361 ευρώ, ενώ τα βεβαιωθέντα έξοδα πλην των αποθεμάτων ασφαλείας είναι 3.738.766 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι πως το Νοσοκομείο έχει πλεόνασμα 559.594 ευρώ. Ενώ με τα τελευταία στοιχεία, προσθέτοντας ακόμη ένα μήνα, δηλαδή το πρώτο πεντάμηνο του 2011 το πλεόνασμα ανέρχεται στις 833.000 ευρώ».
 
Αποκάλυψε πως για την υπόθεση της σίτισης κλήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου, ωστόσο δεν προέκυψαν ευθύνες που μπορούσαν να καταλογιστούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και έγιναν απλές διαπιστώσεις.
 
Ο κ. Ζαχαρόπουλος όμως δεν περιορίστηκε μόνο στο οικονομικό σκέλος. Έκανε λόγο για διάφορες πρακτικές, για «ρεμούλες» που χαρακτήριζαν επί χρόνια το Νοσοκομείο.
Υπογράμμισε πως επί 20 χρόνια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν γίνονταν εισπράξεις, υπήρχαν δαπάνες σίτισης σε Κέντρα Υγείας και σε «κλειστά τμήματα», οι οποίες ήταν παράνομες, πραγματοποιήθηκαν μετατάξεις εργαζομένων σε διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίοι δεν γνώριζαν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Σημειώνονταν καθυστερήσεις στις καταχωρήσεις τιμολογίων, στη διαχείριση τροφίμων δεν εκδίδονταν δελτία εξαγωγών, καταγράφηκαν υπερβάσεις σε εφημερίες και υπερωρίες, ενώ επί πέντε χρόνια δεν διεξάγονταν διαγωνισμοί για την προμήθεια ιατρικού υλικού!
 
«Βλέποντας τα οικονομικά στοιχεία μόλις ανέλαβα έπαθα κατάθλιψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαρόπουλος, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή διοικητή κ. Γιάννη Ντόκο που ήταν και εκείνος που συγκέντρωσε πλήθος οικονομικών στοιχείων και ερεύνησε όλες τις «μαύρες τρύπες» του Νοσοκομείου, έκαναν από κοινού πράξη το στόχο τους. Την εξυγίανση και την ορθολογική διαχείριση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.
 
Αναδιοργάνωσαν τις διοικητικές υπηρεσίες, κάνοντας ανακατανομή του προσωπικού. Εφήρμοσαν τις κείμενες νομοθεσίες, σύναψαν σύμβαση με το ΙΚΑ για τον κύριο όγκο των ασθενών, καθώς το 52% αυτών είναι ασφαλισμένοι στο εν λόγω ταμείο. Ξεκίνησαν διαγωνισμούς για υλικά και μάλιστα πέτυχαν τις καλύτερες τιμές διαμορφώνοντας τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών! Διαχειρίστηκαν το μηχανισμό ελέγχου στις αποθήκες τροφίμων και ανέτρεψαν τη στάση της ντόπιας αγοράς, που μέχρι πρότινος ήταν εχθρική.
 
 
Ο κ. Ζαχαρόπουλος μιλώντας για τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το θέμα του Τμήματος Χημειοθεραπειών σχολίασε πως οι δηλώσεις του είναι άστοχες και προκαλούν πανικό και συνέστησε στους καρκινοπαθείς να μην ανησυχούν καθώς η λειτουργία του Τμήματος θα συνεχιστεί. Τέλος έστειλε μήνυμα σε διευθυντές και προϊσταμένους τμημάτων πως αν και υπερασπίστηκε την αυτονομία του Νοσοκομείου Βόλου, εάν συνεχίσουν τις διάφορες πρακτικές που ακολουθούν τότε η απόφαση και η πρότασή του μπορεί να αλλαχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger