Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Ζήτησε προετοιμασία για ενδεχόμενο δημοψήφισμα - Νέα έκκληση για συναίνεση

 

Σε εξέλιξη το άτυπο υπουργικό - Συνεδριάζουν περισσότερες από 8 ώρες
- Δεν βάζει θέμα 180 ψήφων για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
- Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου
- Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ακόμα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου απέκλεισε, το ενδεχόμενο εκλογών στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάτι που επιβεβαίωσε, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.

Στην εισήγησή του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε έτοιμος να αξιοποιηθεί ο θεσμός του δημοψηφίσματος για την "ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα". Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον κ. Ραγκούση να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος.

Για άλλη μία φορά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι περιμένει τη συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας πως είναι ιστορικής σημασίας οι αποφάσεις και η στάση του καθενός. Μάλιστα, για πολλοστή φορά κάλεσε τα κόμματα της Βουλής να καλέσουν τη διαπραγμάτευση όλοι μαζί με όποιον τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, "όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών".

Ωστόσο., δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με 180 ψήφους, λέγοντας πως "δεν κάνουμε εκβιασμούς. Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη.Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης. Για την οποία θα συνεχίζω να δουλεύω".

Νωρίτερα , βγαίνοντας ο κ. Παπουτσής από το υπουργικό για να μεταβεί στη Βουλή δήλωσε πως τυχόν ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε εκλογές είναι «δείγμα αναξιοπιστίας της χώρας». Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα, καθώς έπρεπε να μεταβεί στην Βουλή, ερωτηθείς αν υπάρχουν αντιρρήσεις ή αντιθέσεις στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο της κυβέρνησης από υπουργούς, βουλευτές, στελέχη κλπ, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει υπόψη του κάτι συγκεκριμένο.

Σε ότι αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της παρελθοντολογίας απώτερης ή πρόσφατης, αλλά υπέρ της «φυγής προς τα μπρος» και της επίλυσης των τωρινών προβλημάτων, ενώ σε ότι αφορά το «πέρασμα» του Μεσοπρόθεσμου στην κοινωνία, είπε ότι αυτό είναι «ζήτημα παρουσίασης και χειρισμού του Προγράμματος».

Τη συναίνεση αλλά και την συνοχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα κρίνουν οι συνεδριάσεις που ξεκινούν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας. 'Ομως θα είναι και μια ευκαιρία εκτόνωσης της έντασης και - κάτι σαν ασκήσεις για να ξεθυμάνουν υπουργοί και βουλευτές - που θεωρούν οτι δίνουμε περισσότερα από όσα έπρεπε στους εταίρους μας.

Τόσο σήμερα, στο άτυπο υπουργικό, όπου κανείς μπορεί να πει ότι θέλει και να μην καταγραφεί, αφού δεν υπάρχουν πρακτικά, όσο και στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, υπουργοί και βουλευτές αναμένεται να εκφράσουν δυσαρέσκεια και κάτι παραπάνω για την πολιτική που ακολουθεί η ομάδα Παπακωνσταντίνου.

Βενιζέλος, Καστανίδης, Ρέππας, Κατσέλη και Σκανδαλίδης, έχουν δείξει με την στάση τους το τελευταίο διάστημα οτι δεν πρόκειται να δώσουν αμαχητί την συναίνεσή τους στα επώδυνα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

"Ολα κρίνονται σήμερα", φέρεται να είπε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.

Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι και πρέπει σήμερα να "κλειδώσουν"


Κάθε σπίτι και φόρος ακίνητης περιουσίας, κάθε μισθωτός και «ψαλίδι» στον μισθό από την 1η Ιουλίου… μέσω εφορίας: ειδικά αν το υπουργείο Οικονομικών κάνει αποδεκτή πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακινήτων στα 100.000 ευρώ, τότε σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα θα αναγκαστεί να εισφέρει τον …οβολό του στο κράτος.

Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως ως και λίγο πριν την κατάθεσή του νέου «μνημονίου» στην Βουλή, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις γωνίες του νέου σκληρού πακέτου μέτρων, κυρίως σε επίπεδο φορολογίας.

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, θα ξεκαθαρίσει εάν το αφορολόγητο, για τα φυσικά πρόσωπα, θα μειωθεί στα 6.000€ ή στα 8.000€ που θεωρείται και το επικρατέστερο σενάριο. 
Και βεβαίως με το νέο αφορολόγητο, εκ των πραγμάτων θα αλλάξει και η κλίμακα.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια για την νέα φορολογία εισοδήματος των μισθωτών.
Το σχέδιο χτίσθηκε με δεδομένο το αφορολόγητο στις 8.000€ και προβλέπει επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ.  Από εκεί και πάνω θα ισχύει η παλιά κλίμακα.
Στην δεύτερη περίπτωση εξετάζεται η επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 18%  για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ.
Είναι πολύ πιθανό ορισμένοι συνταξιούχοι να διατηρήσουν το παλιό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ εφόσον είναι πάνω από 60 χρονών…
Το νέο αφορολόγητο και οι νέες κλίμακες από 1ης Ιουλίου θα ψαλιδίσει τους μισθούς, λόγω παρακράτησης.

Από το Σεπτέμβριο, στον ακριβό ΦΠΑ 23% μετατάσσονται τα προϊόντα που διατίθενται σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες εάν και το 2012 θα πρέπει να περιμένουμε νέες ανατροπές στους φορολογικούς συντελεστές

Δεδομένες είναι και οι αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας εάν και δεν έχει αποφασιστεί εάν θα είναι 10 ή 20%, Στα τσιγάρα ειλημμένη είναι η απόφαση για αύξηση του ελάχιστου φόρου και η επιβολή ειδικού φόρου στα  αναψυκτικά, στο Φυσικό αέριο.

Καυτός θα είναι ο χειμώνας φέτος με την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Εάν εξισωθούν οι φόροι στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο, τότε τα 1000 λίτρα που πριν από ένα μήνα κόστιζαν 920 ευρώ,   το φθινόπωρο και μετά την εξίσωση θα κοστίζουν 1.432 ευρώ

H τρόικα αναμένει περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή νέο ψαλίδισμα των πραγματικών αποδοχών, σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα. Όρος απαράβατος η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα… άρα και απολύσεις, αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημοσίων φορέων, ψαλίδισμα των επιδομάτων, μείωση φοροαπαλλαγών, ενώ ζητούμενο είναι και ένας φορέας ιδιωτικοποιήσεων που θα τον επηρεάζει πολιτικά ή κυβέρνηση.

Μετά το σημερινό άτυπο υπουργικό, την Τρίτη θα ακολουθήσει η συζήτηση του μεσοπρόθεσμου στο ΚΤΕ Οικονομικών της Βουλής και την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το συνολικό πακέτο μέτρων πριν αυτό κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=81356&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger