Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Έχουν ΤΕΤΟΙΟ ΜΙΣΟΣ για την Ελλάδα, που μέχρι λεηλάτησαν το ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας

Στόχος βανδαλισμού, με προσβλητικά συνθήματα, έγινε το ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Καταδικάζει το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζντας ότι η τέχνη είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης και αμφισβήτησης και όχι βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών. Στόχος βανδαλισμού, με προσβλητικά συνθήματα, έγινε το ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ιταλική αστυνομία, άγνωστοι κατέφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του περιπτέρου τη νύχτα της Τετάρτης, 15 Ιουνίου, παραβιάζοντας το λουκέτο της πλαϊνής πόρτας της ξύλινης εγκατάστασης.


Στη συνέχεια, σκαρφάλωσαν με σκαλωσιά στο εσωτερικό του περιπτέρου, στους τοίχους του οποίου έγραψαν με μαύρο γραφίτη τα συνθήματα “πωλείται” και “μία πατρίδα μεταναστών χωρίς κράτος” στην αγγλική γλώσσα.
Ύστερα από αίτημα της γλύπτριας Διοχάντης, στην οποία και ανήκει το έργο – εγκατάσταση “Beyond Reform”, τοποθετήθηκε γραπτό μήνυμα, με το οποίο οι επισκέπτες πληροφορούνται ότι τα συγκεκριμένα συνθήματα ουδεμία σχέση έχουν με το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Οι ιταλικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και το προξενείο της Ελλάδας στη Βενετία κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού “καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βίας. Η τέχνη είναι ένας κατ’ εξοχήν χώρος ελευθέρας έκφρασης και αμφισβήτησης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών”.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger