Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΤΡΑΠΕΖΟ-ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ

Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΥΨΗ - ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι πλέον οιπελάτες των τραπεζών µε κάρτες και δάνεια καθώς καραδοκούν µια σειράαπό παγίδες «νέας γενιάς» που µεταφράζονται σε επιβαρύνσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ.

Στις µεταφορές χρηµάτων, στην αποπληρωµή των πιστωτικών καρτών αλλά και στην καθυστέρησητων οφειλών, το τελευταίο διάστηµα οι τράπεζες ανακοινώνουν στους πελάτες τους ότι αλλάζουν τους όρους των συµβάσεων κάνοντάς τους αρκετά δυσµενέστερους. Μάλιστα, τόσο επαχθείς είναι σε κάποιες περιπτώσεις οι νέοι όροι, ώστε η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή δέχεται δεκάδες καταγγελίες για τις πρακτικές των τραπεζών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε ότι επιβάλλει χαράτσι µέχρι 120 ευρώ τον µήνα σε όσους καθυστερούν την πληρωµή της δόσης τους. Το χαράτσι αυτόξεκινά από τα 8 ευρώ και φτάνει στα120 ανάλογα µε τον τύπο του δανείου, ενώ προστίθεται στους τόκους υπερηµερίας, τους οποίουςούτως ή άλλως πληρώνουν όσοι καθυστερούν. Συγκεκριµένα, σε επιστολή που απέστειλε η τράπεζα ενηµερώνει τους πελάτες ότι αν καθυστερήσουν για 7 ηµέρες την πληρωµή δανείων και πιστώσεων και 30 ηµέρες την πληρωµή της πιστωτικής τους κάρτας, θα πληρώσουν από8 έως 120 ευρώ ανάλογα µε τον τύπο του δανείου, αλλά ανεξάρτητα απότο ύψος της οφειλής.

Αντίστοιχα, άλλη τράπεζα ανακοίνωσε στους πελάτες της ότι µεταθέ τει νωρίτερα την ηµεροµηνία λογαριασµών των πιστωτικών τους καρτών – από τα τέλη στα µέσα του µήνα –, µε αποτέλεσµα στον πρώτο µήνα της αλλαγής οι πελάτες να έρχονται αντιµέτωποι µε διπλό λογαριασµό.

ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Παγίδες υπάρχουν όµως και στις µεταφορές οφειλών, οι οποίες γίνονται πιο αυστηρές και επαχθείς. Ετσι, όσοι δεν προσέξουν έγκαιρα, ενδέχεται να επιβαρυνθούν µε επιπλέοντόκους στις πιστωτικές κάρτες αλλά και επιβολή εξόδων ανοικτού δανείου σε δάνεια που έχουν εξοφληθεί αλλά δεν έχουν κλείσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η επιβολή τόκων σε όλο το ποσό της πιστωτικής κάρτας στην περίπτωση µερικής εξόφλησης. ∆ηλαδή, αν κάποιος µεταφέρει, για παράδειγµα, 3.000 ευρώ από µια άλλη τράπεζα αλλά πληρώσει µόνο τα 2.000 ή τα 2.500, στο τέλος του µήνα θα του επιβληθούν τόκοι για όλο το αρχικό χρέος, ακόµα και αν στην πραγµατικότητα οφείλει σαφώς λιγότερα χρήµατα. Το κόστος µπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό στην περίπτωση µε γάλων µεταφορών, καθώς οι τόκοι είναι της τάξεως του 18% µε 20%.

Αντίστοιχα υψηλό κόστος µπορεί να προκύψει και από τη µεταφορά οφειλών σε καταναλωτικά δάνεια. Στην περίπτωση αυτή, µόλις ο πελάτης εξοφλήσει, η τράπεζα δεν κλείνει το δάνειο αλλά το µετατρέπει σε ισόποσο ανοικτό. Αυτό σηµαίνει ότι ο δανειολήπτης µπορεί να τραβήξει άµεσα χρήµατα για να καλύψει τις ανάγκες του. Με τη διαφορά ότι, ακόµα και αν δεν το κάνει, τα ανοικτά δάνεια επιβαρύνονται µε ετήσια έξοδα, τα οποία φτάνουν τα 150 ευρώ.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1309066 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger