Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΣΚΙΑΘΟΣ Αποκαθίσταται προσωρινά η ζημιά στο κεντρικό λιμάνι

Νέα αυτοψία από το Λιμενικό Ταμείο * Ασφαλές το νέο σημείο προσέγγισης των οχηματαγωγών, χρειάζονται όμως παρεμβάσεις
ΣΚΙΑΘΟΣ Αποκαθίσταται προσωρινά η ζημιά στο κεντρικό λιμάνι
γράφει Η ΣΟΝΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Την προσωρινή αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στο λιμάνι της Σκιάθου και από την περασμένη Παρασκευή παραμένει αποκλεισμένο, επιδιώκει το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Π. Μελαχροινάκης, ο οποίος το προηγούμενο Σάββατο βρέθηκε στο νησί και πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, ασφαλές θεωρείται το νέο σημείο προσέγγισης των οχηματαγωγών � επιβατηγών πλοίων, το οποίο όρισε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Νίκο Πλωμαρίτη, ο χώρος είναι ιδιαίτερα μικρός και χρήζει παρεμβάσεων, ώστε να γίνεται με ασφάλεια η φορτοεκφόρτωση των φορτηγών.
Αποκλεισμένη παραμένει από την Παρασκευή η κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Σκιάθου, εξαιτίας ρωγμής στο σημείο της φορτοεκφόρτωσης των φορτηγών. Η απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών έγινε γνωστή την προηγούμενη εβδομάδα και αποτελεί συνέχεια της αλληλογραφίας που προηγήθηκε με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μετά την εμφάνιση του προβλήματος στην κεντρική προβλήτα και συγκεκριμένα της ρωγμής στο σημείο της φορτοεκφόρτωσης των φορτηγών.
Η ρωγμή έγινε αντιληπτή, από τους υπάλληλους του Λιμενικού Σώματος, πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων του 2010. Συγκεκριμένα, το άνοιγμα του εδάφους είναι πλάτους δύο πόντων και μήκους ενός μέτρου και εντοπίζεται στο σημείο από όπου περνάει ο κεντρικός αγωγός των ομβρίων υδάτων.
Με απόφαση του Λιμενάρχη του νησιού, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έγινε αυτοψία από δύτη στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και από ειδικό επιστήμονα, ο οποίος συνεργάζεται με το Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις επρόκειτο για ένα επιφανειακό ρήγμα.
Τελικά, την περασμένη Παρασκευή, μετά από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Λιμένων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, τα πλοία προσδένουν πλέον στο χώρο όπου προσεγγίζουν τα Flying Cat, διότι η κεντρική προβλήτα κρίθηκε επικίνδυνη για την φορτοεκφόρτωση των φορτηγών.
Προσωρινή λύση στο πρόβλημα
Το προηγούμενο Σάββατο, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο όπου υπάρχει το πρόβλημα, ενώ διαβεβαίωσε ότι το νέο σημείο που ορίστηκε για την προσέγγιση των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων είναι ασφαλές. «Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων» ανέφερε ο κ. Μελαχροινάκης «με απόφαση της απαγόρευσε την πρόσδεση των πλοίων στο λιμάνι, ορίζοντας ένα νέο σημείο το οποίο είναι ασφαλές για την προσέγγιση των πλοίων. Πλέον το Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεργάζονται ώστε να βρεθεί τρόπος για την αποκατάσταση της ζημιάς είτε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είτε τον Σεπτέμβριο με δεδομένο ότι ήδη διανύουμε την τουριστική περίοδο. Οι εργασίες που θα γίνουν θα δώσουν προσωρινή λύση στο πρόβλημα και θα χρηματοδοτηθούν από το Λιμενικό Ταμείο. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι για τα έργα της πλήρους αποκατάστασης της ζημιάς θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από το κράτος» ανέφερε ο κ. Μελαχροινάκης.
«Το πρόβλημα, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ σοβαρό» δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Νίκος Πλωμαρίτης «και δημιουργήθηκε από το μέγεθος των καραβιών που το λιμάνι της Σκιάθου, εξαιτίας των παλαιών υποδομών που διαθέτει, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε και πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση ώστε να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες και να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, εν μέσω της τουριστικής περιόδου».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για την ώρα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πλοίων στο χώρο τον οποίο χρησιμοποιούν τα Flying Cat, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση μίας σειράς έργων, προκειμένου να είναι πιο ασφαλής η φορτοεκφόρτωση των φορτηγών». Να αναφερθεί ότι από την πλευρά του το Λιμενικό Ταμείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει μία σειρά εργασιών, ικανοποιώντας το παραπάνω αίτημα της δημοτικής αρχής.
Ευθύνες στη δημοτική αρχή για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο νησί εν μέσω της τουριστικής περιόδου, επιρρίπτει η μείζονα αντιπολίτευση με τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φ. Κοφινά να δηλώνει ότι χρειάζεται σωστός προγραμματισμός. «Θεωρώ» τόνισε ο ίδιος «ότι οι απαιτούμενες εργασίες έπρεπε να είχαν ξεκινήσει και να είχαν ολοκληρωθεί το χειμώνα. Το πρόβλημα δεν λύνεται τώρα και επιτέλους πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για την μόνιμη λύση του προβλήματος. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν κινήθηκε όπως θα έπρεπε και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα μεγάλα πλοία που θα ξεκινήσουν δρομολόγια θα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν το νέο σημείο πρόσδεσης».
 http://www.neostypos.gr/opsis_article.php?sub=0&art=11062101

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger