Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Παράνομη μαζική εισαγωγή ιχθυέλαιων από το λιμάνι του Βόλου

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι απλώς ένα κούφιο προπαγανδιστικό σλόγκαν στην πολιτική των κυβερνήσεων και των ελεγκτικών μηχανισμών.
Είχαμε την πληροφορία, ότι στις 9 Ιούνη εκτελωνίστηκαν στο λιμάνι του Βόλου 9 CONNEX με 180 τόνους ιχθυέλαιων, χωρίς να περάσουν από κτηνιατρικό έλεγχο! Με τα ιχθυέλαια παράγονται ιχθυοτροφές, με τις οποίες ταΐζονται τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών.Τα ιχθυέλαια αυτά εισάγονται από τη Χιλή για λογαριασμό της εταιρίας BioMar με έδρα στο Βελεστίνο. Εταιρίας που, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα της, εφοδιάζει με ιχθυάλευρα (κοινώς κρεατάλευρα) πάρα πολλές εταιρίες που διαθέτουν μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών. Εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί της BioMar, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά, γιατί η εταιρία αυτή εισήγαγε μαζικά από τη Χιλή, μέχρι τις 14 Ιούνη του 2011, όταν ενοχλήσαμε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του Τελωνείου του Βόλου, ιχθυέλαια, χωρίς να γίνεται ο παραμικρός υγειονομικός και κτηνιατρικός έλεγχος!
  Τα ιχθυέλαια ήταν από τις λίγες –αν όχι η μοναδική– ζωϊκές πρωτεΐνες που επιτράπηκε να χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές για την εκτροφή ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών. Οι ζωικές πρωτεΐνες, κοινώς τα κρεατάλευρα, είχαν απαγορευτεί, λόγω της πλατιάς διάδοσης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας (κοινώς νόσος των τρελών αγελάδων) και λόγω της μεγάλης ανησυχίας που είχε προκληθεί στους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χρήση των ιχθυέλαιων επιτράπηκε, με την προϋπόθεση, υποτίθεται, εφαρμογής αυστηρών ελέγχων (υγειονομικών και κτηνιατρικών) κατά την εισαγωγή τους από τρίτες χώρες.
  Τα ιχθυέλαια πρέπει να εκτελωνίζονται σε λιμάνια που έχουν ΣΥΚΕ (Συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου), προκειμένου να γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Η εταιρία BioMar επέλεξε σκόπιμα το λιμάνι του Βόλου για να εισάγει μαζικά από τη Χιλή ιχθυέλαια, προκειμένου να μη γίνεται ο παραμικρός έλεγχος. Κατόρθωσε, δε, να βρει «συνεργάτες» τόσο στο τελωνείο του Βόλου όσο και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), που υπάγεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  Οταν επικοινωνήσαμε στις 14 Ιούνη του 2011, για πρώτη φορά, με αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα και του είπαμε ότι πρέπει να δώσει εντολή να κατασχεθούν από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας οι 180 τόνοι ιχθυέλαιων, διαπιστώσαμε την αμηχανία του. Αρχικά αιφνιδιάστηκε και στη συνέχεια ήταν φανερή η αμηχανία του για το τι πρέπει να γίνει. Την ίδια μέρα, επικοινωνήσαμε αρχικά με τον προϊστάμενο του Τελωνείου του Βόλου. Από την πρώτη στιγμή παραδέχτηκε, ότι τα 9 CONNEX με τα ιχθυέλαια εισήχθηκαν από την Χιλή, ότι δεν έγινε υγειονομικός και κτηνιατρικός έλεγχος, γιατί δεν υπάρχει ΣΥΚΕ στο λιμάνι του Βόλου, και για να μας «καλοπιάσει» μας ανέφερε το όνομα του γεωπόνου που υπέγραψε πιστοποιητικό ελέγχου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Παραδέχτηκε ακόμη, ότι οι υφιστάμενοί του όφειλαν να γνωρίζουν ότι πριν τον εκτελωνισμό των 180 τόνων ιχθυάλευρων έπρεπε να προηγηθεί υγειονομικός και κτηνιατρικός έλεγχος.
  Στην πρώτη επικοινωνία αποσιώπησε το ότι, λόγω αργιών, η εταιρία δεν είχε προλάβει να πάρει από το λιμάνι τα 9 CONNEX με τα ιχθυέλαια. Αυτό το παραδέχτηκε στην δεύτερη επικοινωνία που είχαμε, στις 16 Ιούνη του 2011, όταν μας γνωστοποίησε ότι τα ιχθυέλαια θα μεταφερθούν στο λιμάνι του Πειραιά, για να ελεγχθούν από το ΣΥΚΕ του Πειραιά. Οταν του ζητήσαμε, όμως, να μας πει ποιες ακριβώς ημέρες εισήχθησαν από το λιμάνι του Βόλου και άλλες παρτίδες με ιχθυέλαια από τη Χιλή για λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρίας, αρνήθηκε να μας αναφέρει, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα, από τη στιγμή που αυτές οι παρτίδες ιχθυέλαιων έγιναν ιχθυάλευρα και στη συνέχεια καταναλώθηκαν!
  Επικοινωνήσαμε, επίσης, δύο φορές με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τη δεύτερη φορά τον ρωτήσαμε να μας πει τις ημέρες που άλλες πέντε φορές εισήχθησαν με τον ίδιο τρόπο ιχθυέλαια από τη Χιλή για λογαριασμό της BioMar. Παραδέχτηκε, ότι πράγματι έγινε η εισαγωγή και ποιοι από τους γεωπόνους υπέγραψαν τα πιστοποιητικά. Επικοινωνήσαμε και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και με αρμόδιους συμβούλους της (πρώην πλέον) υφυπουργού Μ. Αποστολάκη. Κοινή διαπίστωση απ’ αυτές τις επικοινωνίες είναι ότι αιφνιδιάστηκαν όλοι τους και ενοχλήθηκαν σφόδρα γιατί απέναντί τους είχαν εμάς. Ενοχλήθηκαν γιατί μας ξέρουν καλά και αντιλήφθηκαν ότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να κουκουλώσουν τα πράγματα.
  Η εταιρία BioMar, όπως προαναφέραμε, επέλεξε το λιμάνι του Βόλου προκειμένου να περνάει συνέχεια ιχθυέλαια, χωρίς να γίνεται υγειονομικός και κτηνιατρικός έλεγχος. Εκτιμούμε ότι από το λιμάνι του Βόλου δεν πέρασαν παράνομα μόνο έξι παρτίδες ιχθυέλαιων, αλλά περισσότερες. Αφού τα ιχθυέλαια δεν ελέγχθηκαν, έχουμε το δικαίωμα να ισχυριστούμε ότι τα ιχθυάλευρα που παρασκευάστηκαν μπορεί να είχαν προσβληθεί από ζωοανθρωπονόσους ή από τοξικούς παράγοντες, όπως παραδείγματος χάριν οι διοξίνες, που πέρασαν σε χιλιάδες τόνους ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών, που καταναλώθηκαν.
  Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι όλες οι κυβερνήσεις (μπλε και πράσινες) δεν ήθελαν και δεν θέλουν να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι, γιατί μοναδικό τους μέλημα ήταν και είναι η αποκόμιση ανώτατων κερδών από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διατροφική αλυσίδα. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι απλώς ένα κούφιο προπαγανδιστικό σλόγκαν στην πολιτική των κυβερνήσεων και των ελεγκτικών μηχανισμών.
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=11521&cat_id=28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger