Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Για την περιοχή της Σκιάθου και της Αλοννήσου Φρένο στις καταπατήσεις .. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ?

Φρένο στις καταπατήσεις
Ενα σημαντικό έργο για το κεφάλαιο περιβάλλον στη Μαγνησία, που ήταν ταυτόχρονα και αίτημα της επιστημονικής κοινότητας, δρομολογείται το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος να συγκαταλέγεται ο Νομός μας στις δέκα περιοχές της χώρας, όπου τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη δασικών χαρτών.

Η σπουδαιότητά τους είναι εξαιρετικά σημαντική, υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Διευθύντρια Δασών Νομού Μαγνησίας Ελένη Δημητρακοπούλου - Μπίλιου. Ξεκαθαρίζει με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, διαχρονικά, τι είναι δάσος και τι όχι. Με δεδομένο μάλιστα, όπως σημειώνει, ότι το δάσος είναι δημόσια περιουσία, οι δασικοί χάρτες θα έλθουν να διαφυλάξουν το συμφέρον της χώρας και επιπλέον να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις συνθήκες και προϋποθέσεις για την αειφορία του δασικού μας πλούτου.
Συνολικά στη Μαγνησία, όπως λέει η Διευθύντρια Δασών, υπάρχουν 1.780.000 στρέμματα, από τα οποία τα 628.000 στρέμματα είναι δάση, ενώ 1.132.000 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις. Η διαφορά ανάμεσα στο δάσος και τη δασική έκταση είναι νομική και έχει να κάνει με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης. Από αυτά μόλις το 17,7% των δασών είναι δημόσια, ενώ τα υπόλοιπα είναι κοινοτικά, μοναστηριακά και ιδιωτικά.
Εκείνο που σπεύδει να διευκρινίσει η Διευθύντρια Δασών είναι ότι πολλοί δεν γνωρίζουν πως μέσα στο δάσος ή σε μία δασική έκταση, εκτός από τις περιπτώσεις που ένα δάσος είναι χαρακτηρισμένο π.χ. ως εθνικός δρυμός ή αλλιώς, επιτρέπονται μία σειρά από δραστηριότητες που προβλέπονται από το νόμο μετά από την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας και της αντίστοιχης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Δραστηριότητες που συσχετίζονται με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τη διέλευση εθνικών οδών, την εγκατάσταση δεξαμενών νερού ή ακόμη και η λειτουργία λατομείου είναι συμβατές, κάτω από περιορισμούς και ορισμένες προϋποθέσεις, μέσα στο δάσος, λέει η κ. Δημητρακοπούλου.
Για την περιοχή της Σκιάθου και της Αλοννήσου θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υφίστανται ήδη θεωρημένοι δασικοί χάρτες, καθώς έχουν καταγραφεί τα δάση και οι δασικές εκτάσεις. Επειδή όμως δεν έχουν κυρωθεί γίνονται πράξεις χαρακτηρισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μία έκταση είναι δάσος ή δεν είναι. Ο χαρακτηρισμός γίνεται μετά από έρευνα διαχρονική από το 1945, ενώ πολύτιμο εργαλείο υπήρξαν και οι αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που χρονολογούνται από την ίδια περίοδο. Μία έκταση που ήταν τότε δάσος και σήμερα είναι χωράφι, παραμένει δάσος, σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη θέση της η κ. Δημητρακοπούλου.
Με τους δασικούς χάρτες θα αποφορτιστούν τα Δασαρχεία από τις πράξεις χαρακτηρισμού, που μόνον πέρυσι στη Μαγνησία, όπως λέει η κ. Δημητρακοπούλου, έφτασαν τις 900. Όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες ο καθένας, ιδιώτης ή Δήμος, θα γνωρίζει τι είναι ο χώρος που θέλει να κτίσει ή να καλλιεργήσει.
Σύμφωνα με την κ. Δημητρακοπούλου η ανάρτηση του δασικού χάρτη για τον ενιαίο Δήμο Βόλου προβλέπεται να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ θα ακολουθήσουν οι αναρτήσεις άλλων περιοχών του Νομού. Μετά την ανάρτηση θα ακολουθήσει η υποβολή ενστάσεων μέσα σε διάστημα 45 ημερών για τις οποίες θα αποφανθούν οι αρμόδιες Επιτροπές μέσα σε ένα εξάμηνο, για να ακολουθήσει η κύρωση των δασικών χαρτών από τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το όλο εγχείρημα γίνεται με την εποπτεία και τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger