Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Mεγάλης επικινδυνότητας θεωρούνται συγκεκριμένα σημεία των νησιών Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος,

ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Σε ετοιμότητα και εγρήγορση η Π.Υ. Βόλου 
 
 Έμφαση σε ζώνες επικινδυνότητας στο νομό Μαγνησίας, περιπολίες και άμεση επέμβαση αντιμετώπισης πυρκαγιών περιλαμβάνει το φετινό αντιπυρικό σχέδιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα παραπάνω τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου με θέμα την «Αντιπυρική περίοδο 2011» , ο διοικητής της Δ.Π.Υ. Ν. Μαγνησίας, Πύραρχος Νικόλαος Δ. Μιχαλάκης στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Υ. Βόλου.
 Σύμφωνα με το αντιπυρικό σχέδιο που επεξεργάστηκε το επιτελείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και χωρίζεται σε επιμέρους αντιπυρικά σχέδια (Σποράδων, Ν. Πηλίου, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Αλμυρού κ.λπ.), επικίνδυνες ζώνες, ενώ μεγάλης επικινδυνότητας θεωρούνται συγκεκριμένα σημεία των νησιών Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, στο Ν. Πήλιο οι περιοχές Κατηγιώργης, Προμύρι, Λαύκος, Ξυνόβρυση και Λύρη, όπως και στο Κεντρικό Πήλιο οι Αγ. Γεώργιος, Πινακάτες και Βυζίτσα. Μεγάλης επικινδυνότητας δάση, επισης είναι τα περιαστικά δάση (Γορίτσα, Ανωμαλιά, Κουκουράβα και Πευκάκια), στο Ανατολικό Πήλιο Πουρί, Μούρεσι και Αγ. Σαράντα και στην περιοχή Αλμυρού Κωφοί, Κοκκωτοί και Μαυρόλοφος.
Όσον αφορά στην πόλη του Βόλου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εστιάζει στα ακαθάριστα οικόπεδα που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, στις περιοχές Νεάπολης, Άλλης Μεριάς και Αγ. Στεφάνου, την ευθύνη για τον καθαρισμό των οποίων έχει ο Δήμος Βόλου.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη, ο Δήμος Αλμυρού αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη Καλλικρατική Περιφέρεια στη χώρα και αποφασίστηκε να εφαρμοστεί νέο σχέδιο με αύξηση των περιπόλων. Δεδομένου μάλιστα ότι η περιοχή διαθέτει μικτή βλάστηση, η Πυροσβεστική ζητά τη συνεργασία των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τις ανεξέλεγκτες καύσεις.
Στο Πήλιο και στα νησιά, επίσης, οι καύσεις κλαδιών θεωρούνται απαγορευτικές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο διοικητής Νίκος Μιχαλάκης, επισήμανε ότι θα δίνονται κάποιες άδειες καύσης σε αγρότες, αλλά με άδεια γεωπόνου.
Ο ίδιος ζήτησε για άλλη μια φορά τη συνεργασία των πολιτών, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, επισημαίνοντας ότι η Πυροσβεστική θα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις για να εφαρμόσει το αντιπυρικό σχέδιο που σχεδιάστηκε για φέτος.
Η Π.Υ . σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη έχει έτοιμο ακόμη ένα σχέδιο υδατοδεξαμενών σε επίκαιρα σημεία του νομού, ενώ έχουν σημανθεί οι δρόμοι που αγγίζουν επικίνδυνες δασικές περιοχές και για το λόγο αυτό ενημερώθηκαν εγγράφως οι ΟΤΑ προκειμένου να τους ανοίξουν, στο πλαίσιο της προληπτικής πυροπροστασίας.
«Σε περιπτώσεις που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3, 4 και 5, σε όλο το Ν. Μαγνησίας, θα υπάρχει επαγρύπνηση επί 24ωρης βάσης στις επικίνδυνες περιοχές, όπως περιαστικά δάση ή όπου αλλού κριθεί, όπως και στα νησιά των Β. Σποράδων», τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.
Εξάλλου από την 1η Ιουνίου, αναμένονται στη Μαγνησία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνουν τα δύο τύπου Καναντέρ και το ένα ελικόπτερο που υπήρχαν και πέρυσι.
Όσον αφορά στο έργο της παρατήρησης για πυρκαγιές θα το κάνουν 16 περιπολίες, ωστόσο, μπορούν να αυξηθούν σε επιπλέον οκτώ, με κόψιμο ρεπό των πυροσβεστών, αλλά και με τη συνδρομή εθελοντικών ομάδων, όταν ξεκινήσουν οι πυρκαγιές ή υπάρχει υψηλός βαθμός επικινδυνότητας.
Ενόψει μάλιστα του καλοκαιριού το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει και έξι μοτοσικλέτες εκ των οποίων δύο βρίσκονται στη Σκόπελο, μία στη Σκιάθο και τρεις στο Βόλο, προκειμένου να κάνουν περιπολίες, ενώ πρόταση του διοικητή της Υπηρεσίας είναι να γίνονται και πεζές περιπολίες στα περιαστικά δάση.
Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλάκης στο έργο της πυρόσβεσης θα απασχοληθούν φέτος 280 πυροσβέστες (148 μόνιμοι και 112 εποχικοί), που στη διάθεσή τους θα έχουν 54 υδροφόρα και βοηθητικά οχήματα, χαρακτήρισε επαρκή τον παραπάνω αριθμό προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα «αρκεί να δουλέψουν όλοι με συνοχή και συντονισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης αναφέρθηκε και στις εθελοντικές ομάδες τονίζοντας: «Θέλουμε κοντά μας τους πολίτες και τις εθελοντικές ομάδες, καθώς οι εθελοντές επιτελούν λειτούργημα και η Πυροσβεστική τους αγκαλιάζει» ενώ ζήτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις εθελοντικές ομάδες και όσες δηλώνονται ότι υπάρχουν να είναι πραγματικές και όχι αυτές που φαίνονται μόνο κατ’ όνομα.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, χθες το πρωί παραδόθηκαν τα κλειδιά του πυροφυλακίου στη θέση Τσατάλι στην Όθρυ και πλέον, τίθεται στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα τοποθετηθεί ένα περιπολικό ακόμη για επόπτευση της ευρύτερης περιοχής.
Όσον αφορά στο αυθαίρετο κτίσμα της περιβαλλοντικής ομάδας Αλμυρού, που κατασκευάστηκε πάνω από το πυροφυλάκιο, ο κ. Μιχαλάκης δήλωσε ότι είναι θέμα της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γερακούδη, του Δήμου Αλμυρού και του Δασαρχείου, να το απομακρύνουν.
Τέλος, όπως ανέφερε ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου αύριο Πέμπτη θα γίνει συνεδρίαση δύο Περιφερειακών Οργάνων (Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας) στη Λαμία, παρουσία της κ. Γερακούδη και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στυλ. Στεφανίδη, προκειμένου να γίνει καλύτερος συντονισμός, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Τρ.Δ. Γαβρινιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger