Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κοινωφελής εργασία σε φυλακές χωρίς κάγκελα * Ο Δήμος Αγιάς θετικός στην απασχόληση «κρατουμένων»

Της Νατάσας Πολυγένη
Το έχουμε δει στο εξωτερικό να συμβαίνει κατά κόρον. Παραβάτες του νόμου προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία σε αντιστάθμισμα της ποινής τους. Αντί λοιπόν οι φυλακές να γεμίζουν με ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους ή απλά παραβίασαν κάποιο άρθρο του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, είναι προτιμότερο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κράτος. Στην Ελλάδα η προσφορά κοινωφελούς υπηρεσίας από «κρατούμενους» δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και ιδιαιτέρως διαδεδομένη. Υπάρχουν όμως ορισμένοι δήμοι που έχουν υιοθετήσει το ιδιαίτερο αυτό σύστημα έκτισης των ποινών.
Ένας από αυτούς είναι και ο Δήμος Αγιάς, ο οποίος στο παρελθόν απασχόλησε στην υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου ανθρώπους που κινδύνεψαν να βρεθούν έγκλειστοι απλά και μόνο επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το ΤΕΒΕ ή το ΙΚΑ.
Ο δήμαρχος κ. Αντώνης Γκουντάρας μιλώντας στην «Ε.τ.Δ.» τονίζει ότι πρόκειται πράγματι για ένα σωστό μέτρο που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στόχο έχει τόσο να ανακουφίσει τα σωφρονιστικά ιδρύματα, όσο και να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν αξίζει να μπουν φυλακή γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσουν την ποινή τους. Με αυτό τον τρόπο, ο παραβάτης δεν αποκόπτεται από την κοινότητά του, διατηρεί την επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή και συμβολικά αποζημιώνει το κοινωνικό σύνολο μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει. «Ουσιαστικά αυτό το οποίο βλέπουμε εμείς στις φυλακές πολλές φορές είναι να υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν σχέση με το περιβάλλον των φυλακών όσον αφορά στα αδικήματά τους βέβαια και συνήθως είναι χρέη, μη καταβολή ΤΕΒΕ, διατροφής κ.λπ.». Επιτέλους ανοίγεται μια διέξοδος με το πρόγραμμα εναλλακτικής παροχής υπηρεσίας δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα που θα ήταν σε απραξία στο περιβάλλον της φυλακής να εργασθούν κερδίζοντας την ελευθερία τους και παρέχοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε εργασία» επισημαίνει ο κ. Γκουντάρας.
Στο πρόσφατο παρελθόν απασχολήθηκαν στο Δήμο Αγιάς τουλάχιστον έξι άτομα στην υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου. «Είχαμε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα. Η κοινωφελής εργασία απευθύνεται σε άτομα τα οποία λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να αποπληρώσουν τις χρηματικές ποινές που τους έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα (μέχρι πρότινος) να βρίσκονται αντιμέτωπα με την απειλή της φυλάκισης. Κάθε ημέρα φυλάκισης μετατρέπεται σε κοινωφελή εργασία 4 ωρών ημερησίως, το δικαστήριο ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές συνθήκες του καταδικασθέντος, μπορεί να ορίσει την κοινωφελή εργασία από 2 έως και 4 ώρες ημερησίως. Στο Δήμο μας απασχολήθηκαν άτομα που εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και φιλοτιμία που απλώς τους έτυχαν κάποιες αναποδιές» αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. Για την επιλογή του είδους της εργασίας που παρέχεται, λαμβάνονται υπ’ όψιν η φύση και οι συνθήκες τέλεσης της αξιόποινης πράξης, η ηλικία και η υγεία του καταδικασμένου, καθώς και το επάγγελμα και οι δεξιότητές του. Καταλήγοντας ο κ. Γκουντάρας, τονίζει ότι η υιοθέτηση του συγκεκριμένου θεσμού είναι πλέον αναγκαία ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση συνεχώς βαθαίνει φέρνοντας δυσκολίες και φαινόμενα όπως αυτό που παρατηρείται ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στη φυλακή γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις ποινές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger