Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εκδήλωση μνήμης στο Τρίκερι

 Εκδήλωση μνήμης στο Τρίκερι
Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας και οι σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Λιτόχωρου , περίπου 600 άτομα, θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 8 Μαΐου εκδήλωση τιμής και μνήμης στο νησάκι Τρίκερι του Παγασητικού.
 
Εκεί όπου στην περίοδο του Εμφύλιου και μετά (1948-1953), εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν χιλιάδες γυναίκες αγωνίστριες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και ολόκληρες οικογένειες αγωνιστών. Έζησαν εκεί σε άθλιες συνθήκες πρώτα άντρες εξόριστοι και στη συνέχεια γυναίκες και παιδιά, πολλές μωρομάνες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά και έγκυες που γέννησαν εκεί, στον τόπο της εξορίας, τα παιδιά τους.
 
Τον Απρίλη του 1949 από τη Χίο μεταφέρθηκαν στο Τρίκερι πάνω από 1.200 εξόριστες και 2.000 «προληπτικές» κρατούμενες από περιοχές που εκκένωνε ο κυβερνητικός στρατός. Μετά τα μαρτύριά τους στο Τρίκερι, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών οδηγήθηκε στο «καθαρτήριο» της Μακρονήσου. Όσες δεν λύγισαν (οι μισές περίπου) στο κολαστήριο της Μακρονήσου, ξαναστάλθηκαν τον Αύγουστο του 1950 στο Τρίκερι. Από εκεί, λόγω της διεθνούς κατακραυγής ενάντια στα στρατόπεδα, άρχισε η σταδιακή απόλυση εξόριστων γυναικών, μέχρι τον Απρίλη του 1953, οπότε οι τελευταίες 19 εξόριστες μεταφέρθηκαν στον Αϊ-Στράτη.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μέρας της αντιφασιστικής νίκης των λαών (9 Μάη) και της παγκόσμιας μέρας της μητέρας και θα περιλαμβάνει:
12.00. Ξενάγηση στο χώρο εξορίας, αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας και κατάθεση στεφανιού ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στις περίπου 5.000 γυναίκες που κρατήθηκαν σ' εκείνο το κολαστήριο της μεταβαρκιζιανής βαρβαρότητας και αυτό γιατί αρνήθηκαν να προδώσουν τα ιδανικά τους και να αποκηρύξουν τις ιδέες τους, όπως ζητούσαν επίμονα οι δεσμοφύλακές τους, υποβάλλοντάς τες σε φρικτά βασανιστήρια
13.00. Εκδήλωση στην παραλία με ομιλίες, μαρτυρίες, αναφορές, απονομή πλακετών
Μουσική εκδήλωση.
taxydromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger