Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Οι νότες πρέπει να ταξιδεύουν ελεύθερες!

http://osarena.net/
Μια από τις πιο μεγάλες βιομηχανίες παγκοσμίως είναι αυτή της μουσικής.
Γενικότερα στο όλο θέμα, έφερε τα πάνω-κάτω η διάδοση του διαδικτύου μα και οι καλλιτέχνες που κατάλαβαν τη δύναμη του μα και τα νέα δεδομένα της εποχής και διανέμουν τη μουσική τους ελεύθερα.
Βέβαια η αλήθεια είναι πως η μουσική είναι ένας τομέας που έμμεσα η άμεσα μπορεί να δώσει κέρδη και όλοι φυσικά προσπαθούν να ωφεληθούν από αυτό.
Θα κρατήσω το επίπεδο και δε θ’ αναφερθώ στα κάθε είδους κρατικά και δημοτικά χαράτσια στο θέμα, όπου σαν αποτέλεσμα έχει να επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή. Όλους εμάς δηλαδη.
Εδώ και κάμποσο καιρό ενσωμάτωσαν στο εθνικό δίκαιο (δε μπορούν να κάνουν κι’ αλλιώς), τις άδειες χρήσης creativecommons, για τη διανομή πνευματικών έργων.
Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να διανέμει το έργο του, όπως κρίνει καλύτερα.
Η Ελληνική γραφειοκρατία και ακαμψία των Δήμων στο θέμα, που απαιτούν άδεια από τις εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας όπως η ΑΕΠΙ ωστε να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν μουσική στα μαγαζιά τους, δημιουργήθηκε ένα θεματακι νομιμότητας η νομιμοφάνειας. Το θέμα ανέλαβε η fairmusic, όπου και ανέλαβε ν’ αντιπροσωπεύει τα συμβόλαια που δίνει το Jamedo, για τη διάθεση της ανοιχτής μουσικής στην Ελλάδα.
Σημαντική εξέλιξη, αφου στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για τη διάθεση της μουσικής ελεύθερα.
Έτσι, στο εξής οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται να εκδίδουν Άδεια Μουσικής σε όλους τους συνδρομητές της JAMENDO οι οποίοι έχουν υποχρέωση να καταθέτουν την άδεια χρήσης που δίνει η Jamendo και την υπέυθυνη δήλωση ότι η μουσική που παίζουν δεν ανήκει σε δημιουργούς που έχουν δώσει διαχείριση των δικαιωμάτων στους δύο παραπάνω οργανισμούς.

Στο fairmusic.gr, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν εύκολα βοήθεια τα παιδιά έχουν φτιάξει όλα τ’ απαραιτητα πολύ αναλυτικά, ωστε να καλύψουν τόσο επιχειρήσεις, όσο και ιδιώτες.
Δείτε και ένα αναλυτικότατο βιντεο, για την απόκτηση άδειας από το Jamedo, που έχουν φτιάξει, ωστε να καλύψουν όλες τις απορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger