Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η Σκόπελος κατέχει την πρώτη θέση στον χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιών



Τα ξερά χόρτα αποτελούν κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών το καλοκαίρι


Φόβος και τρόμος των πυροσβεστών η μεγάλη βλάστηση σε όλη τη Μαγνησία



Αναλυτικά η εικόνα του Νομού, όπως κατεγράφη από κλιμάκια της Πυροσβεστικής

Τα ακούρευτα χόρτα, που σε πολλές περιοχές φτάνουν και στα δύο μέτρα, αποτελούν τον υπ’ αριθμόν έναν κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης των πυρκαγιών όχι μόνο στο Βόλο, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Μαγνησίας. Η έντονη βλάστηση εξ αιτίας των βροχοπτώσεων είναι ο «φόβος και ο τρόμος των πυροσβεστών», ενώ σοβαρές -σε κάποιες περιοχές- είναι οι ελλείψεις σε υδροστόμια.
Η Μαγνησία συμπεριλαμβάνεται στο χάρτη των επικίνδυνων για εκδήλωση σοβαρών και καταστροφικών πυρκαγιών περιοχών, ενώ μέσα στο Νομό την πρώτη θέση επικινδυνότητας κατέχει η Σκόπελος. Ακολουθούν οι Αλόννησος και Σκιάθος, ενώ σε δύσκολες και επικίνδυνες περιοχές είναι τα περιαστικά δάση του Βόλου και το Νότιο Πήλιο.


Ρεπορτάζ:
ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Στην επικίνδυνη ζώνη με ακούρευτα χόρτα συμπεριλαμβάνεται η Α’ και Β’ Βιομηχανική περιοχή του Βόλου και όπως σημειώνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Νικ. Μιχαλάκης πρέπει άμεσα να υπάρξει κινητοποίηση για καθαρισμό. Στα δύο μέτρα ύψος φτάνουν όμως τα χόρτα και στις περιοχές Αλυκών, Αγίου Στεφάνου, Νεαπόλεως, Άλλη Μεριά, καθώς και εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής. Οι διαπιστώσεις έγιναν από κλιμάκια της Πυροσβεστικής που άρχισαν ήδη τις περιπολίες στο πλαίσιο της πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιών. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι πυροσβέστες ειδικά στις κατοικημένες περιοχές, όπως η Νεάπολη και οι Αλυκές και καλούν τους ιδιώτες να προβούν σε καθαρισμό των χόρτων γύρω από τα σπίτια τους. Επισημαίνουν πως η έντονη βλάστηση αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εκδήλωση πυρκαγιών που μπορεί να στοιχίσει σε περιουσίες, αλλά και ανθρώπινες ζωές.
Συνεργεία πάντως του Δήμου Βόλου άρχισαν τον καθαρισμό σε περιαστικές περιοχές, όπως στη Γορίτσα, την Επισκοπή, ενώ άρχισαν και οι περιπολίες των εποχικών πυροσβεστών. Καθήκοντα ανέλαβαν 112 εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες σε όλο τον Νομό, καθώς και στα πυροφυλάκια. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κάνουν περιπολίες και εθελοντές.
Ακαθάριστα όμως, όπως διαπιστώνουν οι πυροσβέστες, είναι και πολλά ελαιοπερίβολα στο Πήλιο που εφάπτονται στον κεντρικό δρόμο. Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς ακόμη και από ένα αναμμένο τσιγάρο που μπορεί να πετάξει από το αυτοκίνητο διερχόμενος οδηγός. Επειδή τα κτήματα είναι ακαθάριστα και υπάρχει έντονη βλάστηση μία πυρκαγιά μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφική.
Την ίδια όμως εικόνα παρουσιάζουν και οι Σποράδες και η διοίκηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη. Τονίζεται, για ακόμη μία φορά, πως πρέπει να γίνει καθαρισμός από τα χόρτα τόσο από τις δημοτικές αρχές των νησιών όσο και από ιδιώτες. Ειδικά στα νησιά, όπου υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα, επιβάλλεται ο καθαρισμός των χόρτων και η αποφυγή κάθε δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει φωτιά.

Δύο επικίνδυνες χωματερές


Αυτοψία όμως διενήργησε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο των χωματερών και εν γένει των χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων. Άλλωστε, όπως έχει διαπιστωθεί από την εμπειρία, πολλές φωτιές έχουν αρχίσει από χώρους απορριμμάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλάκης, διαπιστώθηκε ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση των χώρων αυτών είναι ικανοποιητική, με εξαίρεση δύο, στο νησί Τρικέρων και στην Αλόννησο. Όπως διαπιστώθηκε, λείπει η επιχωμάτωση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την προστασία ενός χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων.
Αυτοψία έγινε σε οκτώ συνολικά σημεία εναπόθεσης σκουπιδιών σε όλο τον Νομό Μαγνησίας και στους ΧΥΤΑ, όπου η κατάστασή τους θεωρητικά είναι τέτοια που δύσκολα μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.

Λείπουν τα υδροστόμια


Σοβαρές ελλείψεις σε υδροστόμια σε αρκετές περιοχές της Μαγνησίας και ειδικά στην Αλόννησο, διαπιστώθηκε επίσης από την αυτοψία που έκαναν κλιμάκια πυροσβεστών. Όπως έγινε γνωστό, ο Βόλος διαθέτει 180 υδροστόμια -αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός από τους πυροσβέστες- 65 διαθέτει ο Δήμος Αλμυρού, 43 το Νότιο Πήλιο, 11 η Σκιάθος, 16 η Σκόπελος και έξι η Αλόννησος.
Η Σκόπελος είναι η πρώτη περιοχή της Μαγνησίας στον χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιών, ενώ ακολουθεί η Αλόννησος, που διαθέτει -όπως τονίζει ο κ. Μιχαλάκης- νεότευκτο πευκοδάσος, πολύ πυκνό και χωρίς πρόσβαση. Εφιστά την προσοχή της δημοτικής αρχής, αλλά και των κατοίκων για το πευκοδάσος της Αλοννήσου, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς στην περιοχή η κατάσβεση είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Μετά την Αλόννησο ακολουθεί σε επικινδυνότητα η Σκιάθος, όπου επίσης υπάρχει αυξημένη βλάστηση.


«Μπαρούτι» τα νησιά

Ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιών της Μαγνησίας, όπως περιγράφεται από τον διοικητή της Πυροσβεστικής, διαμορφώνεται ως εξής: Στο Δήμο Βόλο στο «κόκκινο» είναι τα περιαστικά δάση (Γορίτσα, Ανωμαλιά, Κουκουράβα, Πευκάκια, Δράκεια και Αγιον Λαυρέντιος). Στο Νότιο Πήλιο πρώτος στην λίστα της επικινδυνότητας είναι ο Κατηγιώργης, ακολουθούν το Προμύρι, Λαύκος, Πινακάτες, Βυζίτσα, Άγιος Γεώργιος και Μηλίνα. Στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου οι περιοχές Πουρί, Άγιοι Σαράντα, Ξουρίχτι, Λύρη και Μούρεσι. Επίσης και το Βένετο. Στο Δήμο Αλμυρού οι περιοχές Κωφοί, Κοκκωτοί, το δάσος Κουρί (που είναι ακαθάριστο, όπως διαπιστώνουν οι πυροσβέστες), και ο Μαυρόλοφος.
Όσον αφορά στα νησιά, στη Σκιάθο η πιο επικίνδυνη περιοχή θεωρείται η Κεχριά, ακολουθούν οι Κουκουναριές μέχρι και την Παναγιά Κουνίστρα. Στη Σκόπελο οι επικίνδυνες περιοχές είναι: Στάφυλος, Αγνώντας, Ελιος, Πάνορμος μέχρι και το δάσος Δέλφι.

Τρία αεροσκάφη στη Ν. Αγχίαλο


Όπως έγινε γνωστό από την 1η Ιουνίου αναμένεται να έρθουν στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο, που θα παραμείνουν καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στη Μαγνησία.


Σύντομο URL: http://deliverme.gr/?p=8386

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger