Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δημόσια διαβούλευση για το Π.Δ. μικρών νησιωτικών υγροτόπων

Η διατήρηση της βιοποικιλότητας και ο καθορισμός των μέτρων προστασίας των μικρών νησιωτικών υγροτόπων βρίσκονται στο επίκεντρο Π.Δ. με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους» του ΥΠΕΚΑ, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr
Οι σκοποί του Προεδρικού Διατάγματος είναι η καταγραφή και οριοθέτηση των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας ως ενδιαιτήματα και οικοσυστήματα μεγάλης σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και την προστασία και διαχείριση των υδάτων και ο καθορισμός των αναγκαίων μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα και των διαδικασιών, ώστε να καθίσταται αποτελεσματική η προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, η διατήρηση του οικολογικού τους χαρακτήρα, των αξιών – λειτουργιών τους, των υπηρεσιών και των αγαθών τους.
Τα οφέλη και οι αξίες των υγροτόπων είναι σημαντικές για τον έλεγχο των ιζημάτων και της διάβρωσης, τον έλεγχο των πλημμυρών, την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων και τη μείωση της ρύπανσης, τη διατήρηση των επιφανειακών και υπόγειων υδροφόρων, τη στήριξη της αλιείας, της βόσκησης και της γεωργίας, την αναψυχή και την εκπαίδευση της κοινωνίας και την κλιματική σταθερότητα.
Βάσει του άρθρου 3. παρ.1 της Σύμβασης, τα Συμβαλλόμενα Μέρη, έχουν την υποχρέωση να διαμορφώσουν και εφαρμόσουν το σχεδιασμό τους για την προώθηση της διατήρησης των υγροτόπων διεθνούς σημασίας, αλλά και την αειφορική χρήση όλων των υγροτόπων που υπάρχουν στην επικράτειά τους.
Οι ελληνικοί υγρότοποι, έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της μετατροπής τους σε άλλες χρήσεις γης (δόμηση, αποξηράνσεις για γεωργική χρήση), καθώς και της μη ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων (υπεράντληση για άρδευση και ύδρευση). Επιπλέον, η καταστροφή πλήθους δασικών εκτάσεων, η ρύπανση των νερών από τη χημική γεωργία και τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, καθώς και η υπεραλίευση, οδήγησε σε περαιτέρω υποβάθμιση και μείωση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχοντας ως γνώμονα την ενίσχυση της πληροφόρησης των πολιτών, την ενεργή συμμετοχή τους στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και το σεβασμό σε θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας, διαθέτει τους χάρτες των μικρών νησιωτικών υγροτόπων ελεύθερους σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και για πρώτη φορά σε μορφή επεξεργάσιμη από συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών.
Η ελεύθερη διάθεση αυτών των γεωχωρικών δεδομένων εντάσσεται στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΚΑ για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (Ν.3882/2010) και υλοποιείται τεχνικά μέσω της ανάρτησης των πρωτογενών δεδομένων στον ιστότοπο geodata.gov.gr του ΟΚΧΕ. Συγκεκριμένα, η απεικόνιση των δεδομένων στο διαδραστικό χάρτη παρέχεται από τη διεύθυνση http://geodata.gov.gr/maps/url?Cf ενώ η πρόσβαση στα ίδια τα δεδομένα σε μορφότυπους shp, kml και gml παρέχεται στη διεύθυνση http://geodata.gov.gr/labs/?Cg.


Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger