Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σποράδες: Γνωστά ως τα σμαραγδένια νησιά του Αιγαίου

Τα νησιά των Βόρειων Σποράδων αποτελούν δημοφιλής ταξιδιωτικούς προορισμούς. Είναι από τα ομορφότερα και γοητευτικότερα νησιά του Αιγαίου.

Οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές τους μαγεύουν κάθε φυσιολάτρη. Απέραντες καταπράσινες εκτάσεις και δαντελωτά ειδυλλιακά ακρογιάλια, συνθέτουν τοπία εξωπραγματικά που ξεπερνούν τη φαντασία και αποθεώνουν το τελειότερο καλλιτέχνη, τη φύση.

Οι Σποράδες βρίσκονται απέναντι από τις ακτές της Εύβοιας και της Θεσσαλίας. Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο και τη Σκύρο. Από αυτά τα τρία πρώτα ανήκουν διοικητικά στο νομό Μαγνησίας, ενώ η Σκύρος ανήκει στο νομό Ευβοίας.

Είναι γνωστά ως τα σμαραγδένια νησιά του Αιγαίου, λόγο της πυκνής τους βλάστησης και των γαλαζοπράσινων νερών τους. Καταπράσινα δάση και δέντρα αιωνόβια που φύονται ως την ακροθαλασσιά και καθρεπτίζονται στα κρυστάλλινα νερά, δημιουργούν υπέροχα τοπία. Δαντελωτά λιμανάκια και κολπίσκοι απάνεμοι, περιμένουν κάθε ταξιδιώτη και σαν σειρήνες τον προκαλούν – προσκαλούν να τα εξερευνήσει.

Οι Σποράδες, εκτός από τη φυσική τους ομορφιά που εντυπωσιάζει κάθε ταξιδιώτη, παρουσιάζουν και ιστορικό ενδιαφέρον.

Το όνομά τους το χρωστάνε στην γεωγραφική τους θέση. Δηλαδή στο γεγονός ότι βρίσκονται διάσπαρτα στο Βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα νησιά κατοικούνται από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή. Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης έχουν εντοπισθεί στην Αλόννησο και συγκεκριμένα στη θέση Κοκκινόκαστρο. Όλα τα νησιά γνώρισαν μεγάλη ακμή την εποχή της αποίκησής τους από Μινωίτες. Η ακμή αυτή συνεχίστηκε και την Μυκηναϊκή περίοδο.

Κατά την κλασική αρχαιότητα οι Σποράδες ήταν στο πλευρό της Αθήνας. Την Βυζαντινή εποχή χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εξορίας και γνώρισαν πολλές πειρατικές επιδρομές. Γνώρισαν την Ενετική κυριαρχία και την Τούρκικη κατοχή. Συμμετείχαν στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην επανάσταση του ’21. Απελευθερώθηκαν το 1830, με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

Κάθε καλοκαίρι, στα πανέμορφα αυτά νησιά καταφθάνουν επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν τις απαράμιλλες ομορφιές τους και να περάσουν τις ωραιότερες διακοπές της ζωής τους.

Όλα τα νησιά διακρίνονται για τις άρτιες τουριστικές υποδομές τους που εξασφαλίζουν διακοπές υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες τους. Επιπλέον, έχουν πολύ καλή και τακτική συγκοινωνία. Η προσέγγιση στην Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο γίνεται με φεριμπότ ή ταχύπλοα από τον Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ στη Σκύρο θα φτάσετε από την Κύμη της Ευβοίας. Επίσης, η Σκιάθος και η Σκύρος έχουν και αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα.

Οι Σποράδες ικανοποιούν όλα τα γούστα καθώς συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα ή το πράσινο με το μπλε, καθώς αυτά τα χρώματα και οι άπειρες αποχρώσεις τους θα γεμίζουν τη ματιά σας.

Οι Σποράδες φημίζονται και για την έντονη νυχτερινή τους ζωή. Θα απολαύσετε ρομαντικούς περιπάτους υπό το φως της σελήνης. Με φόντο το Αιγαίο κι ακούγοντας τους παφλασμούς των κυμάτων, ή τη φύση που γαληνεύει στο σκοτάδι ή περπατώντας τα σοκάκια ενός γραφικού οικισμού που ετοιμάζεται να παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. Εσείς αποφασίζετε.

Κι αν θέλετε να ανεβάσετε λίγο τους ρυθμούς και να ξεφαντώσετε, δεν έχετε παρά να ακολουθείστε τον ήχο της μουσικής και ανακαλύψτε τα ξενυχτάδικα. Σ’ όλα τα νησιά των Σποράδων θα βρείτε μπαράκια με ελληνική ή ξένη μουσική, μεγάλα club και κέντρα με ζωντανή μουσική.

Σκιάθος

Η Σκιάθος, το σμαραγδένιο νησί των Σποράδων, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα του Αιγαίου. Πυκνά δάση καλύπτουν το ορεινό τμήμα του νησιού, ενώ οι εξωτικές παραλίες του έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Τα διάσημα Λαλάρια με τα πανύψηλα λευκά βράχια και οι κοσμοπολίτικες Κουκουναριές αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η Σκιάθος είναι το πιο κοσμικό νησί των Βόριων Σποράδων και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά. Ανήκει στο νομό Μαγνησίας και είναι το πρώτο νησί που συναντάμε ανατολικά του Πηλίου. Απέχει 41 ν. μ. από τον Βόλο και 44 ν. μ. από τον Άγιο Κωνσταντίνο.
Είναι ένα σχετικά μικρό νησί με έκταση που δεν ξεπερνά τα 48 τ. χλμ. αλλά με αστείρευτες ομορφιές που μαγνητίζουν τη ματιά κάθε επισκέπτη. Έχει χαμηλά κατάφυτα βουνά, απέραντες αμμουδιές και πολλούς όρμους και λιμανάκια που προσεγγίζονται με καΐκια και είναι ιδανικά για να νοιώσετε για λίγο σαν …Ροβινσώνες, κυρίαρχοι ενός παραδείσου.

Η Σκιάθος προσφέρετε για κάθε είδους διακοπές. Είναι ο κήπος της Εδέμ που κάθε φυσιολάτρης - και όχι μόνο – αναζητά.

Έχει αξιόλογα ιστορικά μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείτε. Ιστορικά μνημεία, όπως το Κάστρο και το Μπούρτζι, που αποτελούν θεματοφύλακες της ιστορίας της. Η πατρίδα του μεγάλου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δε θα μπορούσε να μην διακρίνεται και για την ιδιαίτερη κουλτούρα της, όπως αυτή αποτυπώνεται σε κάθε δραστηριότητα των κατοίκων της.

Για σας που ταυτίζεται τις διακοπές, με την διασκέδαση και το ξενύχτι, η Σκιάθος αποτελεί ιδανικό προορισμό. Διαθέτει club και μπαράκια που παίζουν μουσική όλων των ειδών αλλά και κέντρα με ζωντανή μουσική. Οι …χοροί κρατούν ως την ανατολή της νέας μέρας…

Σκύρος
Η Σκύρος είναι ένα από τα λίγα νησιά του Αιγαίου που η τουριστική κίνηση δεν έχει αλλοιώσει τις ομορφιές της. Διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα και με τις φυσικές καλλονές της και την αρχοντιά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της, γοητεύει κάθε επισκέπτη.

Το πανέμορφο αυτό νησί βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του Αιγαίου. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Σποράδων και το πιο εντυπωσιακό χάρη στις έντονες αντιθέσεις του. Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι κατάφυτο, ενώ το νότιο βραχώδες. Από τη μια τα γαλήνια καταπράσινα τοπία και από την άλλη η άγρια κι επιβλητική ομορφιά συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό των διακοπών κάθε φυσιολάτρη.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα της Σκύρου είναι ότι παρόλο που ανήκει στο σύμπλεγμα των βόρειων Σποράδων, διοικητικά υπάγεται στο νομό Ευβοίας. Βρίσκεται σε απόσταση 22 ν.μ. βορειοανατολικά από τη Κύμη Ευβοίας, με την οποία συνδέεται με τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η επιβλητική Χώρα με το Βυζαντινό Κάστρο, οι γραφικοί οικισμοί, οι υπέροχες αμμουδιές και πεντακάθαρα νερά, θα σας γεμίζουν εικόνες αλησμόνητες.

Κατά την περιήγησή σας στη πόλη και στα χωριά, την προσοχή σας θα τραβήξουν και τα καταστήματα με είδη παραδοσιακής τέχνης. Τα Σκυριανά κεραμικά, τα κεντήματα και τα ξυλόγλυπτα διακοσμητικά και έπιπλα έχουν μακραίωνη παράδοση στο νησί. Ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και τα περίτεχνα σχέδιά τους.

Οι τουριστικές υποδομές του νησιού ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών. Στη Χώρα και στις παραθαλάσσιες περιοχές λειτουργούν ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που παρέχουν στους παραθεριστές του νησιού όλες τις ανέσεις.

Η Σκυριανή κουζίνα σας επιφυλάσσει πολλές γαστρονομικές απολαύσεις. Δοκιμάστε τις συνταγές από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καθώς και τα ντόπια κρεατικά και τα τυριά.
Παρόλο που η Σκύρος δε φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, οι ευκαιρίες για διασκέδαση δε θα σας λείψουν. Στα μπαράκια και στα κέντρα με ζωντανή μουσική θα περάσετε αξέχαστες βραδιές.

Στη Σκύρο θα πάτε με ταχύπλοο από την Κύμη της Ευβοίας. Επίσης, συνδέετε και με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων και το Βόλο. Η Σκύρος διαθέτει και αεροδρόμιο. Καθημερινά πραγματοποιούνται πτήσεις από το αεροδρόμιο των Σπάτων προς το αεροδρόμιο του νησιού που απέχει 11 χλμ. από την Χώρα.

Σκόπελος
Σκόπελος, ένας καταπράσινος παράδεισος. Το νησί των Βόρειων Σποράδων, όπου το πράσινο των πεύκων συναντά το γαλάζιο του Αιγαίου και δημιουργούν τοπία απαράμιλλης ομορφιάς που μαγεύουν τις αισθήσεις.

Η Σκόπελος είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σκιάθο και την Αλόννησο και έχει έκταση 96 τ. χλμ. Είναι ένα εύφορο νησί που χαρακτηρίζεται από τη πυκνή βλάστηση. Εκτός από τις κατάφυτες δασικές εκτάσεις, τους απέραντους ελαιώνες και τα οπωροφόρα δέντρα, το νησί έχει και μακραίωνη παράδοση στην αμπελουργία. Το εξαιρετικό κρασί που παράγει είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.
Μα πάνω απ’ όλα η Σκόπελος εντυπωσιάζει με τις υπέροχες ακρογιαλιές της. Στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί θα συναντήσετε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας μας. Κλειστοί όρμοι και απάνεμα λιμανάκια που περιβάλλονται από πανύψηλα δέντρα τα οποία φτάνουν ως την ακροθαλασσιά και εκτεταμένες αμμουδιές, άρτια οργανωμένες που προσφέρουν στους λουόμενους όλες τις ανέσεις και τις δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.

Τα τελευταία χρόνια η Σκόπελος βρίσκεται ανάμεσα στους δημοφιλής ταξιδιωτικούς προορισμούς. Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες ταξιδιώτες καταφθάνουν στο λιμάνι της. Οι τουριστικές υποδομές του νησιού, είναι ικανοποιητικές. Κάθε χρόνο δημιουργούνται και νέες τουριστικές επιχειρήσεις. Έτσι, η Σκόπελος έχει μετατραπεί σ’ ένα κοσμικό νησί που προσφέρει στους παραθεριστές της πληθώρα επιλογών. Μπορείτε να περάσετε ήσυχες διακοπές εξερευνώντας το νησί και να διασκεδάσετε στα νυχτερινά στέκια της Σκοπέλου.

Οι διακοπές των ονείρων σας παίρνουν σάρκα και οστά στον παράδεισο του Αιγαίου. Τη Σκόπελο…

Αλόννησος
Η Αλόννησος είναι ένα πανέμορφο νησί με πυκνή βλάστηση και ανεπανάληπτες ομορφιές. Περιβάλλεται από μια συστάδα μικρών νησιών. Κύριο χαρακτηριστικό του τοπίου της είναι οι απότομοι βράχοι και οι πολλές θαλάσσιες σπηλιές στις οποίες βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια. Εξάλλου το θαλάσσιο πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί, αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus – Monachus» και είναι το σήμα κατατεθέν της Αλοννήσου.

Είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Βόρειων Σποράδων. Βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου μιλίων ανατολικά της Σκοπέλου και απέχει 62 ν.μ. από το Βόλο.
Η Αλόννησος ξεχωρίζει για το φυσικό της κάλλος. Η περιήγηση στο νησί είναι μια εμπειρία ανεπανάληπτη που χαρίζει στον κάθε επισκέπτη αξέχαστες αναμνήσεις. Καταπράσινα τοπία, πυκνά πευκοδάση, παρθένες παραλίες με καταγάλανα νερά και υπέροχα ακρογιάλια, συνθέτουν την υπέροχη φύση της.

Τα γραφικά χωριά, τα άσπρα φρεσκοβαμμένα σπίτια με κεραμοσκεπές, τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι εκκλησιές και οι καλοσυνάτοι άνθρωποι δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για αξέχαστες διακοπές.

Η Αλόννησος ανήκει στα νησιά που δεν έχουν κορεστεί ακόμη από τον τουρισμό. Έτσι διατηρεί τις ομορφιές της και προσελκύει χιλιάδες φυσιολάτρες που σπεύδουν κάθε καλοκαίρι στο νησί για να περάσουν τις διακοπές τους σ’ έναν από τους λιγοστούς επίγειους παραδείσους.

Οι τουριστικές υποδομές του νησιού ικανοποιούν τις απαιτήσεις των επισκεπτών του. Εκτός από τη διαμονή στα ξενοδοχεία και στα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων που θα σας προσφέρουν όλες τις ανέσεις, εκείνο που πραγματικά θα σας μείνει αξέχαστο από τις διακοπές στην Αλόννησο είναι το φαγητό.

Η κουζίνα του νησιού φημίζεται για τις ξεχωριστές της συνταγές. Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών θα απολαύσετε λουκούλλεια γεύματα, καθώς η Αλόννησος είναι ο παράδεισος του φρέσκου ψαριού. Δοκιμάστε την κακαβιά, το γεμιστό καλαμάρι, τη αστακομακαρονάδα, την μπάρμπεκιου μελιτζάνα και την Αλοννησιώτικη τυρόπιτα. Κι επειδή ένα καλό γεύμα πρέπει να συνοδεύετε από ένα νόστιμο επιδόρπιο, προτιμήστε τα παραδοσιακά γλύκα του νησιού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το ρυζόγαλο, η καρυδόπιτα, τα αμυγδαλωτά και τα ψημένα σύκα με μέλι.

http://thessalos.net/index.php?option=com_content&view=article&id=4537:2011-05-28-16-57-27&catid=62:politismos-diaskedasi&Itemid=306

Σχετ: Σποράδες - με ένα... πιρούνι κι ένα ποτήρι στο χέρι τριγυρίζει η Κατερίνα Δρόσου!

O κυρίαρχος ήλιος ζωογονεί, η γόνιμη γη ανθίζει, οι μεθυστικές μυρωδιές χαράζουν μονοπάτια που οδηγούν στις μύριες φυσικές ομορφιές των νησιών που ανήκουν στις Σποράδες. Κάθε νησί έχει τη δική του αίσθηση για τη γεύση και το δικό του τρόπο μαγειρικής, κυρίως ανάλογα με τα προϊόντα που ευδοκιμούν στη γη του. Η κουζίνα των Σποράδων (Σκύρου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλοννήσου) διακρίνεται για την απλότητα, την ποικιλία, αλλά και τις δυνατές γεύσεις που είναι αποτέλεσμα της πληθώρας φρέσκων υλικών, μυρωδικών, του εξαιρετικού ελαιόλαδου, των χορταρικών και της εξαιρετικής ποιότητας κρεάτων που διαθέτουν.

Κάνοντας μια γευστική αναδρομή στα νησιά των Σποράδων βρίσκουμε να είναι γνωστά σε όλους για κάποια προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, το θυμαρίσιο μέλι, τα γλυκά του κουταλιού και άλλα, που αποδεικνύουν ότι εδώ υπάρχει τοπική μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Οι νοικοκυρές έχουν μάθει να κρατούν καλά τις γευστικές ισορροπίες, να σέβονται το ρολόι της φύσης και να δημιουργούν με μεράκι και φαντασία πιάτα που αφήνουν ενθουσιασμένους τους επισκέπτες τους.

Μερικά από τα φαγητά που μπορεί κανείς να απολαύσει στα νησιά των Σποράδων είναι παραδοσιακή τυρόπιτα, αρνάκι φρικασέ και για τους λάτρεις των θαλασσινών υπάρχει άφθονο φρέσκο ψάρι, αστακομακαρονάδες, μύδια σαγανάκι, καλαμάρι ψητό και πολλά άλλα που χαρακτηρίζονται για την εξαιρετική φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.

Η ατμόσφαιρα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες των Σποράδων είναι κατά κανόνα χαλαρή, απλή και χωρίς επισημότητες. Η ετοιμασία του φαγητού έχει τους δικούς της ιερούς κανόνες. Οι καλοί μάγειροι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

στη Σκύρο

Νησί με βαθιές ρίζες στο μύθο και την ιστορία, η Σκύρος διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική ομορφιά και τις πλούσιες παραδόσεις της. Κατά το ήμισυ είναι ιδιαίτερα πράσινη, με όμορφες παραλίες, νερά, παλιά μεταλλεία, χαμογελαστούς κατοίκους, νόστιμα κατσίκια που βόσκουν εδώ κι εκεί και χαριτωμένα αλογάκια σε ημιάγρια ή μη κατάσταση (που όλο και λιγοστεύουν)!

Η τοπική κουζίνα είναι ελαφριά με ιδιαίτερη προτίμηση στα όσπρια. Οταν γίνεται γάμος, γιορτάζει όλο το νησί και οι πιατέλες με τους λουκουμάδες είναι για όλο τον κόσμο. Η κουζίνα βασίζεται κυρίως στα κτηνοτροφικά της προϊόντα, όπως επίσης στα πολλά θαλασσινά, τα οποία έρχονται ολόφρεσκα από τη θάλασσά της. Αρνιά και κατσίκια ελεύθερης βοσκής μαγειρεμένα με μοναδικό τρόπο, τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με γεύση μοναδική, δίνουν εξαίρετο υλικό για φαγητά πρωτότυπα και γευστικά.

Το νησί φημίζεται για τις τοπικές νοστιμιές του που είναι πολλές και αξίζει να τις δοκιμάσετε όλες. Ξακουστή είναι η νοστιμότατη τυρόπιτα και τα «τεροπτάρια» με τραχανά και ρύζι. Αλλη παραδοσιακή συνταγή είναι η «τερόπτα» ή μαρμαρίτα, με κολοκύθα και μυζήθρα, ψημένη σε κεραμική πλάκα το «τσεράμι», αλειμμένη με κρεμμύδι βουτηγμένο στο λάδι, τα «γιαπράκια» (σκυριανά ντολμαδάκια) και από γλυκά οι τηγανίτες με μέλι, τα αμυγδαλωτά και τα γλυκά του κουταλιού.

Μην παραλείψετε να φάτε την περίφημη αστακομακαρονάδα που προσφέρεται στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού, καθώς η Σκύρος αποτελεί περιοχή αλιείας του.

Δοκιμάστε την περίφημη λαδόπιτα με ξινοτύρι, μια παραδοσιακή εναλλαγή και ένα ευχάριστο διάλειμμα από το σάντουιτς και την τυρόπιτα. Επίσης κατσικάκι λεμονάτο, κόκορα κρασάτο, ρεβίθια στο φούρνο με φασκόμηλο, φάβα με άνηθο, ντοματοκεφτέδες, μαραθοκεφτέδες, σουτζουκάκια Σκυριανά, αγαλιποκεφτέδες, και άλλες γευστικές συνταγές της Σκύρου που έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτες, περνώντας από γενιά σε γενιά.

Η Σκύρος έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, κυρίως με αιγοπρόβατα, γι’ αυτό και οι παραγωγοί, παράγουν δικά τους τυροκομικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους. Η φάβα είναι ένα προϊόν που καλλιεργείται στη Σκύρο από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Πριν επιστρέψετε προμηθευτείτε Σκυριανή φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα και ξινοτύρι (κρεμώδες τυρί), μην παραλείψετε φάβα, τραχανά και φυσικά θυμαρίσιο μέλι και σπιτικά γλυκά του κουταλιού.

στη Σκιάθο

Η κοσμοπολίτισσα πατρίδα του Παπαδιαμάντη έχει τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με τα άλλα νησιά του συμπλέγματος. Αυτό είναι το ένα πρόσωπο της Σκιάθου. Το άλλο παραμένει ανέγγιχτο, είναι απλό και λιτό, σαν να ξεπηδάει από τα κείμενα του Παπαδιαμάντη. Πεύκα στην άμμο, άριστη υποδομή, γωνιές που σε ταξιδεύουν στο χρόνο...

Η Σκιάθος σίγουρα είναι ένα ξεχωριστό νησί, αρκεί βέβαια να έχεις τη σύνεση και να την επισκεφθείς τη σωστή εποχή. Το πευκόφυτο νησί διαθέτει κομψότητα, άποψη, χρώμα, γραφικότητα, αλλά και γωνιές που είναι δύσκολο να διακρίνεις μέσα στην κοσμοπλημμύρα και στο μποτιλιάρισμα του Αυγούστου. Με το που θα φτάσεις στη Σκιάθο, τράβηξε για το παραδοσιακό καφενείο, που βρίσκεται στο κάστρο ή στο «Μπούρτζι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Χαλάρωσε και απόλαυσε τον καφέ σου κοιτώντας τα πολύχρωμα καΐκια στο ασταμάτητο πήγαινε-έλα τους.

Και εδώ η κουζίνα είναι απλή και νόστιμη, γεμάτη από φρέσκα θαλασσινά, ψάρια, αστακούς, αλλά και γιαπράκια, πίτες κ.λπ. Στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου παρασκευάζεται από τα σταφύλια του πρότυπου σήμερα αμπελώνα ο περίφημος Αλυπιακός οίνος.

Η ιστορία ξεκινά πριν από 150 χρόνια, όπου το κρασί από τα αμπέλια της Μονής, ονομάστηκε «Αλυπιακός οίνος» προς χάριν του τέταρτου ηγούμενού της Αλύπιου. Οπως γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «ρέκτης» του συγκεκριμένου οίνου, «ήταν κατάλληλος να ανακουφίζει τας λύπας, τους καημούς και τα βάσανα του κόσμου τούτου».

Ετσι ο «Αλυπιακός οίνος» σε ειδική εμφιάλωση και συσκευασία, που γίνεται με τα χέρια από τους πιστούς, «ξαναζωντάνεψε» και αποτελεί ένα συλλεκτικό ερυθρό κρασί για τους επισκέπτες της Μονής. Με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο ο πατήρ-Αγγελος παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά, μέλι, τσίπουρο, βιολογικό λάδι και ποτά φρούτων που τα λιάζει στις ταράτσες του μοναστηριού για να ψηθούν.

Στη Σκιάθο θα βρείτε επίσης παραδοσιακά γλυκά χαμαλιά και αμυγδαλωτά από το πρατήριο του Συλλόγου Γυναικών στο Λιμάνι. Εκεί θα μάθετε και για τα παραδοσιακά υφαντά του αργαλειού και αν σας αρέσουν ρωτήστε ποιες από τις γυναίκες του νησιού τα φτιάχνουν κατόπιν παραγγελίας.

στη Σκόπελο

Σκόπελος, γη που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, τότε που ο Πεπάρηθος, γιός της Αριάδνης και του Διονύσου και εγγονός του Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης, έδωσε το όνομά του στο νησί. Από τότε που ο Στάφυλος, ο άλλος γιός της Αριάδνης και του Διονύσου, κατοίκησε πρώτος το νησί και βασίλεψε εκεί, στα χρόνια της Μινωϊκής Θαλασσοκρατίας.

Η Σκόπελος γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της στις αρχές του 5ου π.χ. αιώνα. Την εποχή αυτή ήταν πυκνοκατοικημένη και πολύ εύφορη. Τα αμπέλια της σκαρφάλωναν στους γύρω κοντινούς λόφους και τα βουνά. Τα καράβια της διέσχιζαν όλο τον ελληνικό κόσμο, μεταφέροντας το ξακουστό κρασί της, το γνωστό Πεπερήθιο οίνο.

Η παράδοση λέει πως τα σπίτια και τα Μοναστήρια της χτίστηκαν με κρασί. Ωστόσο τώρα δεν παράγει καθόλου κρασί.

Η Σκόπελος φημίζεται για τις 360 εκκλησίες της, τις πολυστόλιστες γυναικείες φορεσιές της και τα εξαίρετα δαμάσκηνά της. Εδώ θα απολαύσετε την περίφημη στριφτή Σκοπελίτικη τυρόπιτα, ροφό στιφάδο, κατσικάκι με δαμάσκηνα, κρέας με κυδώνια, σαλάτες με κρίταμα και κάππαρη. Αναζητήστε να δοκιμάσετε το υπέροχο γλυκό κουταλιού αμύγδαλο και δαμάσκηνο, αλλά και γλυκό αμυγδαλωτό (πάστα ασπρισμένου αμύγδαλου σε βαζάκι).

Ο τουρισμός είναι η βασική οικονομική δύναμη των κατοίκων του νησιού. Γίνονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρχει μονομερής ανάπτυξη και να συνδεθεί ο τουρισμός με την πρωτογενή παραγωγή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Θα μπορούσε να έχει σπουδαία κτηνοτροφία το νησί. Τα κατσίκια Φυλής Σκοπέλου είναι περιζήτητα και τα προτιμούν σε άλλες εκτροφές, ανά την Ελλάδα για βελτιώσεις του ζωικού του κεφαλαίου.

Ο,τι δεν είναι δάση στη Σκόπελο είναι ελαιώνες και δαμασκηνιές. Το δαμάσκηνο Σκοπέλου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι διάσημο. «Το Αζάν Σκοπέλου προέκυψε από το γαλλικό δαμάσκηνο Αζάν, έπειτα από επικονιασμό με το αυγάτο δαμάσκηνο. Είναι μοναδική ποικιλία», μας τονίζει ο δαμασκηνοπαραγωγός Θανάσης Γριπιώτης. Τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, έχουν τρεις διαφορετικές ποικιλίες, την ξινή, την αυγάτη και την αζάνα. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής γεύσης, αλλά δυστυχώς υπάρχουν περίπου 12 παραγωγοί αυτή τη στιγμή και ίσως μετά από μερικά χρόνια δε θα υπάρχει κανένας.
Μπορείτε να βρείτε στο νησί αντικείμενα τοπικής παραδοσιακής τέχνης από ξύλο, πηλό και γυαλί. Επίσης μπορείτε να ανακαλύψετε ζωγράφους, ξυλογλύπτες, κεραμοποιούς, μαχαιράδες, κατασκευαστές μινιατούρων πλοίων, μάστορες του χαλκού και του τσίγκου, σπάνιους επιπλοποιούς και ονομαστές κεντήστρες!

στην Αλόννησο

Η Αλόννησος (θαλασσονήσι) πήρε το όνομά της από τη λέξη αλς που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θάλασσα και πραγματικά δεν θα μπορούσε να της δοθεί πιο κατάλληλη ονομασία. Τα πρασινογάλανα νερά της ενώνονται με τις πευκόφυτες ακτές δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο. Κύριο χαρακτηριστικό του τοπίου της είναι οι απότομοι βράχοι και οι πολλές θαλάσσιες σπηλιές στις οποίες βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια. Εξάλλου το θαλάσσιο πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί, αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus - Monachus» και είναι το σήμα κατατεθέν της Αλοννήσου.

Το Πατητήρι, που πήρε το όνομά του από τα Πατητήρια των σταφυλιών που υπήρχαν σε αυτό παλαιότερα, είναι το λιμάνι της Αλοννήσου και το κέντρο ζωής του νησιού.
Η κουζίνα της φημίζεται για τις ξεχωριστές της συνταγές και οι κάτοικοί της για το χαμόγελο και τη ζεστασιά τους. Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών θα απολαύσετε λουκούλλεια γεύματα, καθώς η Αλόννησος είναι ο παράδεισος του φρέσκου ψαριού.

Δοκιμάστε την κακαβιά, το γεμιστό καλαμάρι, τη αστακομακαρονάδα, την μπάρμπεκιου μελιτζάνα και την Αλοννησιώτικη τυρόπιτα. Κι επειδή ένα καλό γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νόστιμο επιδόρπιο, προτιμήστε τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το ρυζόγαλο, η καρυδόπιτα, τα αμυγδαλωτά και τα ψημένα σύκα με μέλι.

Στα ταβερνάκια της παραλίας μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια, αστακούς και ψητό χταπόδι. Τοπικές νοστιμιές και φρέσκο ψάρι σερβίρεται σε όλα τα ταβερνάκια. Θα απολαύσετε πεντανόστιμη κακαβιά και καλοκαιρινούς μεζέδες στα Ουζερί του Πατητηριού, του Ρουσούμ, της Βότσης, της Παλιάς Αλοννήσου και του Καλαμακίου.

Σε καμία περίπτωση δε θα φύγετε από την Αλόννησο αν δεν περάσετε ένα τουλάχιστον απόγευμα στη Στενή Βάλα, το γραφικό ψαροχώρι με τα ταβερνάκια που σερβίρουν εκπληκτικές ψαρολιχουδιές πλάι στα πολύχρωμα καΐκια που τις φέρνουν από την πιο πλούσια γωνιά της Μεσογείου.

Και για το τέλος άφησα το περίφημο τονάκι της Αλοννήσου. Ο κιτρινόπτερος τόνος περνάει και από την Αλόννησο. Ψαρεύουν οι ψαράδες εκεί, το παίρνει ο Συνεταιρισμός των γυναικών, το βάζει μέσα σε γυάλα και πραγματικά η γεύση του είναι συγκλονιστική. Εδώ και μερικά χρόνια μπορούμε να το βρούμε και στα μπακάλικα με ελληνικά προϊόντα της Αθήνας, είναι ακριβό προϊόν γιατί η ποσότητα είναι μικρή, αλλά αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger