Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Το Ισραήλ ανησυχεί για την ασφάλεια των συνόρων του

Κατέθεσε προσφυγή στον ΟΗΕ

Το Ισραήλ διατηρεί σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας του επί ποδός πολέμου απέναντι στο Λίβανο και τη Συρία συνειδητοποιώντας ότι τα σύνορά του δεν είναι αδιαπέραστα, μια ημέρα μετά τις ταραχές που ξέσπασαν κατά τις εκδηλώσεις για την 63η επέτειο της «Νάκμπα», της εξόδου των Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.
Η εισχώρηση εκατό διαδηλωτών από τη Συρία στον τομέα των κατεχόμενων από το Ισραήλ υψιπέδων του Γκολάν, κοντά στην περιοχή Μαζντάλ Τσαμς, προκάλεσε θύελλα επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης για την «έλλειψη ετοιμότητας» του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από τα ισραηλινά πυρά στα σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία: 10 στο νότιο Λίβανο και τουλάχιστον δύο στη Μαζντάλ Τσαμς.

Σχεδόν 300 παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στα σύνορα του Λιβάνου, στα υψίπεδα του Γκολάν, στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τις επετειακές εκδηλώσεις της «Νάκμπα».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Μπένι Γκαντζ, τον οποίο επικαλείται το ισραηλινό ραδιόφωνο, παραδέχτηκε ότι ο απολογισμός της παρέμβασης του ισραηλινού στρατού στη Μαζντάλ Τσαμς «δεν είναι καλός».

Οι εφημερίδες, από την πλευρά τους, τονίζουν την «περικύκλωση» του Ισραήλ «το οποίο δέχτηκε επίθεση απ' όλες τις πλευρές» και εμμένουν στο προηγούμενο που αποτέλεσε η δια της βίας διέλευση των διαδηλωτών στο Γκολάν.

«Δεν υπάρχουν πλέον σύνορα», είναι ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ, ενώ οι εφημερίδες Μααρίβ και Ισραέλ Γιαχόμ κάνουν λόγο για «μάχη στο φράχτη».

Σύμφωνα με αρκετούς σχολιαστές, τα επεισόδια της Κυριακής μπορεί να συνιστούν μια «τελική πρόβα» πριν από το Σεπτέμβριο, όταν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πρόκειται να ζητήσει στον ΟΗΕ την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους χωρίς να έχουν επαναληφθεί οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
«Η αραβική εξέγερση χτυπά τις πύλες του Ισραήλ» προειδοποιεί ο αρθρογράφος Αλούφ Μπεν στην εφημερίδα Χααρέτζ.

Ο ισραηλινός στρατός διατηρεί σήμερα την «κατάσταση αυξημένου συναγερμού» και στις στρατιωτικές περιοχές Βορρά, Νότου (Γάζα και Αίγυπτος) και Κέντρου (Δυτική Όχθη), είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, ο στρατηγός Γιόαβ Μορντεχάι. «Ο στρατός έχει την ευθύνη της προστασίας των συνόρων», υπογράμμισε.

Εκατοντάδες ισραηλινοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην τοποθεσία Μαζντάλ Τσαμς διενεργώντας έρευνες σε σπίτια για τον εντοπισμό «υπόπτων που ενδέχεται να εισχώρησαν χθες από τη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Σε διπλωματικό επίπεδο το Ισραήλ κατέθεσε προσφυγή κατά της Συρίας και του Λιβάνου μετά τα αιματηρά επεισόδια χθες στα σύνορά του με τις δύο αυτές χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καταθέσαμε προσφυγή στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κατά της Συρίας και του Λιβάνου, που ευθύνονται για την παραβίαση των συνόρων μας, διεθνών συμφωνιών και αποφάσεων του ΟΗΕ», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «οι συριακές και οι λιβανικές αρχές δεν έκαναν τίποτε για να αναλάβουν τις ευθύνες τους παρά τις προειδοποιήσεις αυτές».

«Ο ισραηλινός στρατός ενήργησε με αυτοσυγκράτηση και ελπίζουμε ότι η ησυχία θα επανέλθει το συντομότερο δυνατό στα σύνορα», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε αργά χθες Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για την αποτροπή νέων εχθροπραξιών μετά τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Και ο Λίβανος κατέθεσε προσφυγή εναντίον του Ισραήλ στον ΟΗΕ καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει την επιθετική και προκλητική πολιτική του απέναντι στο Λίβανο», σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ani.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger