Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Άνεμος αισιοδοξίας “πνέει” για τα ξενοδοχεία παρά τις μειωμένες πληρότητες




Με μεγάλη αισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον τα Ελληνικά ξενοδοχεία, σύμφωνα με το 3μηνιαίο Hospitality Newsletter της GBR Consulting, καθώς εκτιμούν ότι τα δεδομένα όσον αφορά στις πληρότητες και τις τιμές θα βελτιωθούν.
Παρόλα αυτά, τα δεδομένα του πρώτου τετραμήνου του έτους δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τα ξενοδοχεία των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς παρατηρήθηκε μείωση των Εσόδων ανά διαθέσιμων δωμάτιο και των αφίξεων, ως απόρροια της κακής εικόνας που είχε δημιουργηθεί το 2010. Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν τα παραθεριστικά ξενοδοχεία, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 23,7% στο RevPar, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά ήταν κλειστά κατά την περίοδο διεξαγωγής της μελέτης.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τόσο τα παραθεριστικά ξενοδοχεία όσο και τα αστικά εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον και προσδοκούν αύξηση στις πληρότητες και λιγότερο στις αφίξεις.
Όπως αναφέρει η μελέτη, οι ξενοδόχοι της Κρήτης εξακολουθούν να είναι οι πλέον αισιόδοξοι τόσο όσον αφορά στις πληρότητες όσον και για τις τιμές, ενώ αισθητά βελτιωμένη παρουσιάζεται και η άποψη που έχουν οι ξενοδόχοι των Αθηνών, ιδιαίτερα για τις πληρότητες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα με τα στοιχεία RevPAR Αθηνών και Θεσσαλονίκης 1ου 3μήνου και τα αντίστοιχα συγκριτικά για Μεσογειακούς Προορισμούς. Βάσει των στοιχείων αυτών, τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο(RevPar) των ξενοδοχείων είναι για την Αθήνα -4,3% και για τη Θεσσαλονίκη -11,1%. Οι άλλοι μεσογειακοί προορισμοί, ωστόσο, παρουσιάζουν αύξηση ως προ το  RevPar με τα ξενοδοχεία της Νότιας Ευρώπης συνολικά να παρουσιάζουν αύξηση 8,2% και ειδικότερα τη Ρώμη με 5,5% και τη Μαδρίτη με 3,4%.
Με εξαίρεση το Κάϊρο όπου τα ξενοδοχεία επλήγησαν από τις ταραχές στην Αίγυπτο (RevPar -49,8%) , οι υπόλοιποι Αστικοί Μεσογειακοί Προορισμοί εξακολουθούν να έχουν σημαντική ανάπτυξη έναντι πτώσης για τα ξενοδοχεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης.


Πηγή φωτογραφίας: Public Domain Pictures

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger