Νέο επεισόδιο μεταξύ αυτών που χάνουν από την αναδιάρθρωση-πτώχευση της χώρας και αυτών που κερδίζουν (περίπου 30 δισ. ευρώ) από αυτή και μάλιστα με βολές από το "βαρύ πυροβολικό": Αποφασιστική ... διαγραφή των χρεών της Ελλάδας, ένα είδος πτώχευσης "με ...βαμβάκι", προτείνουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους σήμερα, στο οποίο χαρακτηρίζουν «δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη» την ελληνική κυβέρνηση.
Ο αρθρογράφος των Financial Times καταλήγει σημειώνοντας πως μία αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «αντιπυρική ζώνη», εάν συνοδευτεί από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και από σαφείς επεξηγήσεις στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μία «ειδική περίπτωση».
Δηλαδή πως ότι και να προσπαθούσε να κάνει το ΔΝΤ και η τρόϊκα σε αυτή την χώρα, ποτέ δεν θα κατάφερνε να αποπληρώσει το χρέος της! Αυτό βέβεια είναι μία μορφή πτώχευσης που θα έφερνε στα ταμεία όσων έχουν στοιχηματίσει υπερ της πτώχευσης της χώρας με ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) το ποσό των 30 δισ. ευρώ, περίπου. Τόσα είναι τα στοιχήματα υπέρ της πτώχευσης της χώρας στην οποία έχει καταγγείλει ότι εμπλέκονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος.
Η εφημερίδα απορρίπτει την επιχειρηματολογία του κ. Τρισέ ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η προάσπιση της Ισπανίας. Όπως τονίζει «υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για την αντίθετη άποψη», όπως ότι οι «ανόητοι πιστωτές» θα πρέπει να πληρώσουν, όπως και ότι «υφίστανται σαφείς διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα, με την δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη κυβέρνησή της και τον υποαναπτυγμένο κλάδο εξαγωγών και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ισπανία».
«Μία τέτοια κίνηση πιθανότατα θα δημιουργούσε μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης από ότι μια σειρά πακέτων στήριξης που αποτελούν προσωρινή λύση μετά από μία αδέξια κρατική κατάρρευση. Δεν είναι αργά για να συμφωνήσει η ΕΚΤ ότι την φωτιά την πολεμάς με φωτιά», σημειώνει το άρθρο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Οι Financial Times αποδίδουν την άρνηση του Ζαν Κλοντ Τρισέ στα προβλήματα ρευστότητας που θα δημιουργηθούν για την ΕΚΤ από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να αντιμετωπίσει διαγραφές 35%-70% που υπολογίζονται στα 40-50 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου