Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ρωσικά SHORADS και ΒMP-3HEL: Όλο το παρασκήνιο



Κρίσιμα στοιχεία και κάποια πρώτα συμπεράσματα από την επιστολή του Ρώσου υπουργού Άμυνας Ανατόλι Σερτνουκόφ αναφορικά με την κοινή απόφαση Ελλάδας και Ρωσίας να προωθήσουν άμεσα την υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος προμήθειας SHORADS (Μικρού Βεληνεκούς Ατνιαεροπορικά Συστήματα) παρουσιάζει το defencenet.gr.
Η επιστολή είναι ουσιαστικά μια απάντηση σε όσα ζητήματα έθεσε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά την συνάντηση με τον Ρώσο γενικό διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικής και Στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας Μιχαήλ Δημήτριεφ στα τέλη Ιανουαρίου, όταν τέθηκε για πρώτη φορά επίσημα από την ελληνική πλευρά η μετάθεση προτεραιότητας των προγραμμάτων SHORADS και των ΤΟΜΑ BMP-3HEL. Δηλαδή να προταχθεί η προμήθεια του προγράμματος των SHORADS το οποίο οικονομικά είναι σχεδόν ίσου ύψους (1 δις. ευρώ, αλλά πηγές του υπουργείου λένε ότι μπορεί να ανέλθει μέχρι και 1,2 δις.)
Κατ’αρχήν να σημειώσουμε ότι «το ελληνικό πρόβλημα», όπως αποκαλούν οι Ρώσοι την εξέλιξη του προγράμματος διακρατικής συμφωνίας των TOMA BMP-3HEL, όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκε απί ανωτάτου επιπέδου. Ο Μ.Δημήτριεφ μετά την επιστροφή του στην Μόσχα τον Ιανουάριο, συζήτησε το «ελληνικό αίτημα» με τον πανίσχυρο Τσέμεζοφ τον επικεφαλής του κολοσσού της κοινοπραξίας “Russian Technologies”, όπου περιέχονται όλες οι τεχνολογίες αιχμής της Ρωσίας. Εν συνεχεία το θέμα έφτασε μέχρι επιπέδου Β.Πούτιν.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός που τον περασμένο Ιούνιο είχε στείλει προσωπική επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου με την οποία του πρότεινε μέρος του προγράμματος των BMP-3HEL να αποπληρωθεί με αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες, αφού η ελληνική πλευρά επικαλείτο οικονομικές δυσκολίες στην υλοποίησή του (τρεις μήνες μετά πλήρωσε για δύο νέα υποβρύχια 750 εκατ. ευρώ ενώ προσφέρονταν δωρεάν), συναίνεσε να υπάρξει αποδοχή του «ελληνικού αιτήματος», όπως αναφέρεται μέσα στην επιστολή.
Και αυτή η φράση έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως θα δούμε στην συνέχεια. Γιατί αρχικά το υπουργείο διέρρευσε την περασμένη Παρασκευή αόριστα ότι πιθανόν να συζητηθεί η προμήθεια άλλων συστημάτων, ενώ η επιστολή είναι πολύ συγκεκριμένη  και μιλάει για ελληνικό αίτημα άμεσης υλοποίησης του προγράμματος των SHORADS και σε δεύτερο χρόνο της διακρατικής των BMP-3HEL.
Γνωρίζοντας ο Β.Πούτιν ότι οι γεωπολιτικές που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα, είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που υπήρχαν προ διετίας, είχε να επιλέξει μεταξύ του  «παγώματος» των ελληνορωσικών σχέσεων με την απαίτηση για άμεση υλοποίηση του προγράμματος των BMP-3HEL και της αποδοχής του ελληνικού αιτήματος του προγράμματος των SHORADS. Και επιλέχθηκε το δεύτερο.
Τον περασμένο Ιανουάριο, παρουσιάστηκε στον Μ.Δημήτριεφ, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλο, μια κατεπείγουσα μελέτη του Ε.Σ. για ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου με νέα συστήματα SHORADS. Τόσο «επείγουσα» που στην ρωσική πλευρά δόθηκε η εντύπωση ότι «περιμένουν ανα πάσα στιγμή θερμό επεισόδιο»! Η μελέτη αφορούσε την αντικατάσταση των SHORADS OSA (SA-8b) με νέα ρωσικά συστήματα της κατηγορίας.
Υπήρξε μάλιστα συζήτηση και για τα συστήματα που θα μπορούσαν να αγοραστούν (Tor-M2E, Pantsir S1, BUK-M2E - αυτό συνδυαστικά με το Tor) και οι Ρώσοι έφυγαν με την εντύπωση ότι είχαν στα χέρια τους ένα ελληνικό αίτημα κατεπείγουσας προμήθειας SHORADS. Στην Μόσχα έγινε η διαβούλευση που προαναφέραμε και μάλιστα υπήρξε και συζήτης΄του με τον πρόεδρο Ν.Μεντβέντεφ και τον υπουργό Άμυνας Α.Σερντουκόφ, όπότε και εστάλή η επιστολή που υπογράφεται από τον τελευταίο.
Στην οποία μέσα αναφέρονται αυτά που ήδη γράψαμε την Παρασκευή:
- Η Ρωσία κατανοεί την άμεση επιχειρησιακή αναγκαιότητα για απόκτηση συστημάτων SHORAD από τον Ελληνικό Στρατό.

-Η Ρωσία θεωρεί ότι η διακρατική σύμβαση του 2008 για τα ΤΟΜΑ BMP-3HEL βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και θα εξακολουθήσει και μελλοντικά να δεσμεύει την ελληνική και ρωσική πλευρά

-Επίσης κατανοεί την δύσκολη οικονομική θέση της Ελλάδας που δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη υλοποίηση και των δύο προγραμμάτων των οποίων το οικονομικό ύψος φτάνει τα 2,2 δισ ευρώ (1,2 δισ. ευρώ τα ΤΟΜΑ και 1 δισ. ευρώ τα SHORADS).

-H Ρωσία δέχεται να προταχθεί στην παρούσα φάση η υλοποίηση του προγράμματος των SHORAD, έναντι των TOMA, αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση το πρόγραμμα των BMP-3HEL θα υλοποιηθεί.

Αλλά και τα άκρως ενδιαφέροντα επιπλέον σημεία:

-Η επιστολή είναι «Σε απάντηση του αιτήματός σας για άμεση προμήθεια συστημάτων SHORADS  σας απαντούμε θετικά»! Δηλαδή η Μόσχα θεωρεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο ελληνικό αίτημα και τυπικά έτσι είναι.
-«Η προμήθεια θα γίνει για την προστασία του Αιγαίου». Με την φράση αυτή η Μόσχα, πέρα από τον οικονομική και επιχειρησιακή διάσταση του όλου θέματος, βάζει μέσα και την πολιτική διάσταση: Εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει την ελληνικότητα όλου του Αιγαίου, κάτι ου πλέον ούτε η νυν ελληνική κυβέρνηση, όπως είδαμε στα έγγραφα του WikiLeaks, παραδέχεται.
-Η επιστολή καταλήγει ότι «Σας καλούμε στην Μόσχα για έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής και Στρατιωτικής Συνεργασίας».
Εδώ οι Ρώσοι έχουν κάνει το ίδιο λάθος που έκαναν και στην περίπτωση των BMP-3HEL: Θεωρούν ότι επειδή κάποιος Έλληνας υπουργός τους είπε κάτι, αυτό θα ισχύσει! Με αποτέλεσμα στην επιστολή τους (εξαιρετικά σπάνια ο Α.Σερντουκόφ να στέλνει τόσο «βαριές» επιστολές) να μην περιλαμβάνουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των συμφωνηθέντων!
Είναι η ίδια παράλειψη που έκαναν και στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τα BMP-3HEL, όπου το κείμενο της διακρατικής τα λέει όλα, ακόμα και τον αριθμό των οχημάτων, εκτός από ... την τελική ημερομηνία υλοποίησης του προγράμματος! Τα αποτελέσματα τα αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι και οι Ε.Σ. που θα φτάσει στα μέσα της δεκαετίας του 2010 (τουλάχιστον) με ΤΟΜΠ Μ113, μισού αιώνα ζωής. Κρίσιμο λάθος που οι Ρώσοι το έχουν πληρώσει και πιθανότατα θα το πληρώσουν και πάλι.
Γιατί μπορεί να «δένουν» και δεύτερο πρόγραμμα, αλλά πολύ ... χαλαρά για τα ελληνικά δεδομένα.
Πρακτικά με την αποδοχή πρόταξης του προγράμματος των SHORADS έναντι των BMP-3HEL και την μετάθεση του δεύτερου, χωρίς να δεσμεύουν χρονικά την ελληνική πλευρά τουλάχιστον στο πρόγραμμα των SHORADS, το μοναδικό τους κέρδος είναι ότι αντί να έχουν ένα πρόγραμμα «στον αέρα», έχουν δύο!
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γάλλοι στην περίπτωση των FREMM δεν αρκούνται στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας πρόθεσης αγοράς των σκαφών, η οποία πρόκειται να υπογραφεί τώρα (μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διακρατική για τις FREMM), αλλά έθεσαν και χρονοδιάγραμμα συμβασιοποίησης της συμφωνίας στις αρχές του 2012! Κάτι παραπάνω ξέρουν, υποθέτουμε. Έστω και αν εξ αυτού του λόγου δεν έχει αποδεχθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με την Γαλλία, ακόμα. Αλλά όταν υπογραφεί, θα υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την συμβασιοποίησή της.
Eίναι γεγονός ότι, καλή τη πίστη, οι Ρώσοι δέχθηκαν το «κατεπείγον» του προγράμματος των SHORADS και είναι γεγονός ότι για την ρωσική φιλοσοφία άσκησης της εξουσίας είναι αδιανόητο να πιστέψουν ότι κάποιοι ξένοι επίσημοι μπορούν να τους «δουλέψουν» κατ’αυτό τον τρόπο.
Εν πάση περιπτώσει, ο πανέξυπνος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως γράψαμε και την Παρασκευή, πέταξε την «μπάλα στην εξέδρα», πιθανότατα, επειδή πιστεύει ακράδαντα ότι δεν θα βρίσκεται στην θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όταν θα έρθει η ώρα να υλοποιηθούν οι συμφωνίες, είτε με τους Ρώσους είτε με τους Γάλλους.
Ένας ανασχηματισμός που θα ανοίξει το πορτάκι στο «χρυσό κλουβί» του ΥΠΕΘΑ που τον έχουν κλείσει τώρα ή οι σχεδόν βέβαιες πρόωρες εκλογές του φθινοπώρου, θα τον στείλουν εκτός του υπουργείου που ο ίδιος θεωρεί «πολύ μικρό για το μέγεθός του»...
Και οι Ρώσοι, πιθανότατα θα βρεθούν με το αίτημα του επόμενου υπουργού για «κατεπείγουσα» προμήθεια π.χ. αυτόμάτων όπλων ή φορτηγών για αντικατάσταση της πρώην «κατεπείγουσας» ανάγκης προμήθειας των SHORADS που προτάχθηκε αντί της «πιεστικής επιχειρησιακής ανάγκης» για BMP-3HEL!
Όπως αντίστοιχα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανάλογο αίτημα και οι Αμερικανοί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των AH-64A Apache αντί για το Block III που τους ζητά τώρα το ΥΠΕΘΑ, με κόστος κοντά στο 1 δις ευρώ (ενώ όλα τα χρόνια συζητούσαν και είχαν καταλήξει στο Block II) να το εκσυγχρονίσουν στο επίπεδο του διαστημοπλοίου του Star Trek!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger