Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΔΗΜΑΡΧΕ κάνε κουμάντο να βάλουν το Digea και στην Σκόπελο μας έχουν ΞΕΣΚΙΣΕΙ δεν αντέχουμε άλλο την NOVA 60 ευρώ τον μήνα


Του Δημήτρη Βάλλα
Τα πρώτα βήματα στην ψηφιακή τηλεόραση ξεκινά από τις 27 Μαρτίου ο Νομός Λάρισας με πολλά ερωτηματικά καθώς πολλές περιοχές του θα μείνουν εκτός εμβέλειας και αναγκαστικά η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα αναμένεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η μία από τις τρεις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και συγκεκριμένα η Digea ξεκινά με μία κάλυψη που από το Δοβρούτσι θα καλύπτει σε επίπεδο Νομού 400.000 σπίτια αφήνοντας όμως εκτός σήματος –λόγω γεωμορφίας- πολλές περιοχές όπως η Ελασσόνα, ο Τύρναβος και γενικά ό,τι κινείται βορειοδυτικά καθώς εκεί υπάρχουν ορεινοί όγκοι που αποτελούν φυσικό εμπόδιο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης, εκτός από την Digea που θα προβάλλει τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, δραστηριοποιούνται η ΕΡΤ Α.Ε για τα κρατικά κανάλια και η Digital Union για τα περιφερειακά κανάλια που είναι άγνωστο τελικά πότε θα γίνουν ψηφιακά καθώς από τις εταιρίες αυτές δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί οι ημερομηνίες.
Μιλώντας στην «Ε» για όλες αυτές τις αλλαγές ο τεχνικός εγκατάστασης ψηφιακών συστημάτων κεραιών κ. Νίκος Χατζηγεωργίου μεταξύ άλλων θα μας απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα για τις παλιές, αλλά και για τις νεες συσκευές τηλεόρασης που ενδιαφέρουν όλους τους Λαρισαίους.
Προσοχή εδώ γιατί ψηφιακά δεν θα εκπέμπουν τα τοπικά κανάλια και δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει με τα κρατικά όσο για τα υπόλοιπα οι οδηγίες προς ...ψηφιακούς ναυτιλλομένους έχουν ως εξής με απλές ερωτήσεις και απαντήσεις:
Χρειάζομαι νέα τηλεόραση;
Δεν απαιτείται αγορά νέας συσκευής τηλεόρασης για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Ακόμη και με την παλιά σας τηλεόραση είναι δυνατό να βλέπετε ψηφιακά, αρκεί να συνδέσετε έναν απλό αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας ΜΡΕG2 και ΜΡΕG4
-Θα χρειαστώ καινούργια κεραία ή πιάτο;
Καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας κεραίας απαιτείται προκειμένου να λάβουμε το ψηφιακό σήμα εφόσον η κεραία του είναι σωστή με λήψη από το Δοβρούτσι πάντα. Η μετατροπή του σήματος γίνεται εξ ολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητή που θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε Δορυφορικό πιάτο δεν γίνεται η λήψη των καναλιών αλλά με την κανονική κεραία.
-Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω αναλογικό ή ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη;
Προκειμένου να ελέγξετε εάν ο τηλεοπτικός δέκτης σας μπορεί να λαμβάνει ψηφιακά τηλεοπτικά σήματα, μπορείτε να ψάξετε στο εγχειρίδιο της τηλεόρασής σας ή να ψάξετε για μια ένδειξη στο δέκτη που να δείχνει ότι έχει έναν ενσωματωμένο δέκτη της Επιτροπής Προηγμένων Τηλεοπτικών Συστημάτων (ΑΤ5C).
-Πόσο θα μου κοστίσει η αλλαγή;
Το κόστος για έναν απλό αποκωδικοποιητή που αναβαθμίζει την τηλεόραση σας με μια απλή σύνδεση είναι πραγματικά μικρό και υπολογίζεται από 50 ευρώ σαν συσκευή βέβαια υπάρχουν και πιο φθηνοί αποκωδικοποιητές αλλά ό,τι δίνεις παίρνεις με τις ανάλογες συνέπειες
-Πού θα βρω αποκωδικοποιητή;
Αποκωδικοποιητές θα μπορούμε να προμηθευόμαστε από όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών καθώς επίσης και από αδειούχους εγκαταστάτες κεραιών με το ανάλογο κατάστημα ώστε να υπάρχει υπευθυνότητα σε αυτό που ζητάει ο καταναλωτής (αγορά-εγκατάσταση) όχι όμως από τον κάθε τυχαίο ίσως τεχνικό που δεν έχει κατάστημα αλλά απλώς βρέθηκε στον χώρο.
-Θα χρειαστεί να ψάξω ξανά για τα κανάλια;
Καταρχάς θα πρέπει να κατανοήσουμε πως πλέον χρησιμοποιούμε την παλιά μας τηλεόραση μόνο ως οθόνη (τερματικό) και δεν αλλάζουμε πια εδώ τα κανάλια όπως το κάναμε παλιά. Πλέον το κοντρόλ της τηλεόρασης θα μας είναι χρήσιμο μόνο για να την ανοιγοκλείσουμε και να ρυθμίσουμε τον ήχο ή άλλες παραμέτρους της, όχι όμως για να αλλάξουμε κανάλια. Τα κανάλια αλλάζουν πια μόνο μέσα από τον αποκωδικοποιητή. Ακολουθώντας τις απλές οδηγίες χρήσης του αποκωδικοποιητή και ενεργοποιώντας τη λειτουργία του αυτόματου συντονισμού τα κανάλια θα αποθηκευτούν στον ψηφιακό του δέκτη γρήγορα και εύκολα. Βέβαια όπου υπάρξει πρόβλημα από τους καταναλωτές και δεν μπορούν να κάνουν την εγκατάσταση του αποκωδικοποιητή στην τηλεόραση θα καλούν τον αδειούχο τεχνικό τους για να λύνονται όλα τα προβλήματα με το ανάλογο κόστος φυσικά.
Τι είναι αποκωδικοποιητής;
Ο αποκωδικοποιητής είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με την τηλεόρασή σας και με την εξωτερική κεραία σε περίπτωση που η τηλεόρασή σας δεν έχει ψηφιακό δέκτη-αποκωδικοποιητή ή αυτός που έχει δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης της πλατφόρμας.
-Γιατί αλλάζει η τηλεόραση σε ψηφιακή; Ποιος το αποφάσισε;
Σύμφωνα με την απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΠΤΙ), έως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να έχουν προχωρήσει στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012.
-Τι είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;
Η ψηφιακή τηλεόραση, με απλά λόγια, είναι το μέλλον της τηλεόρασης. Αυτό αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκπέμπεται και λαμβάνεται το τηλεοπτικό σήμα από τα κανάλια στα σπίτια μας ή όπου υπάρχει δέκτης τηλεόρασης. Μιλάμε μόνο για την τεχνολογία εκπομπής και λήψης τηλεοπτικού σήματος, δηλαδή για το είδος του σήματος που φτάνει στο σπίτι μας, και όχι για την τεχνολογία της τηλεόρασης που υπάρχει στο σπίτι. Η ψηφιακή τηλεόραση αναπτύσσεται παγκοσμίως με γοργούς ρυθμούς και είναι μία υπηρεσία που δεν απαιτεί συνδρομή, είναι δηλαδή δωρεάν.
-Ποια είναι τα οφέλη της;
Δύο από τα κυριότερα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι η κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου. Δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης που εμφανιζόταν ως σήμερα σε πολλές περιοχές με χιόνια (λόγω αδύναμου σήματος ή περίεργης μορφολογίας εδάφους) ή είδωλα που εμφανίζονται στο περίγραμμα των μορφών των ανθρώπων ή των πραγμάτων που εμφανίζονται και περιορίζουν την ευκρίνεια της εικόνας.
Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης;
Κατά την περίοδο της μετάβασης συγκεκριμένες περιοχές αναπόφευκτα θα χάσουν το αναλογικό σήμα. Από το κέντρο εκπομπής Δοβρούτσι θα σταματήσει η αναλογική εκπομπή των μεγάλων εθνικών καναλιών ίσως και των κρατικών και των τοπικών καναλιών ταυτοχρόνως.
Έτσι οι καταναλωτές που έχουνε τις κεραίες τους στραμμένες προς το Δοβρούτσι θα χάσουν κάθε αναλογικό σήμα και θα χρειαστούν άμεσα την προμήθεια αποκωδικοποιητών ή τηλεοπτικών συσκευών που να υποστηρίζουν τα συστήματα ΜΡΕG2 και ΜΡΕG4, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση.
Αυτά λοιπόν τα ολίγα ώ άνδρες Λαρισαίοι και μην πανικοβάλλεστε μια που οι τιμές των αποκωδικοποιητών θα ξεκινούν από τα 35 ευρώ…
ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΙΣΑΙ ΓΑΤΟΣ ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger