Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Φτιάχνουν κλίμα για να σερβίρουν τα νέα μέτρα

Η τρομοκρατία εναλλάσσεται με τη δημαγωγία για να προχωρήσουν οι ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο
Στα σχέδια κυβέρνησης - πλουτοκρατίας και των συμμάχων τους, μια απάντηση υπάρχει από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων: Ξεσηκωμός τώρα με το ΠΑΜΕ, συμπόρευση με το ΚΚΕ
ΚΟΥΚΟΣ
Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς θα έχει από σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ, που περιέχονται στο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας». Στις πλάτες των εργαζομένων θα φορτωθούν ακόμα 4 δισ. ευρώ μετά και την επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δημόσιου ελλείμματος για το 2010.Μέσα στη βδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να καθορίσει επακριβώς και «ποσοτικά» τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Μάη και θα ψηφιστεί στις αρχές Ιούνη. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
  • Δραστικές μειώσεις μισθών στους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.
  • Τσεκούρωμα των επικουρικών συντάξεων.
  • Καταιγισμός νέων φόρων.
  • Κατάργηση πλήθους κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.
  • Δραματικές περικοπές - μέσω της περιστολής των λειτουργικών δαπανών - στους τομείς της Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, της Παιδείας και της Πρόνοιας.
  • Κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων υπαλλήλων.
Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ενσωματωθεί και το σχέδιο «αποκρατικοποιήσεων» της κυβέρνησης ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 με στόχο την «άντληση» 15 δισ. ευρώ έως το 2012, που περιλαμβάνει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, άλλων κερδοφόρων επιχειρήσεων όπου σήμερα το κράτος διατηρεί μερίδιο, αλλά και την εκχώρηση δημόσιας γης και φυσικού πλούτου σε ξένους και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Προπαγάνδα τρομοκράτησης του λαού
Μπροστά στη σαρωτική επίθεση, που σε συνδυασμό με τη βαθιά κρίση θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε μέσο χειραγώγησης, παραπλάνησης και τρομοκράτησης, για να ενσωματώσει τις αντιδράσεις στην πολιτική της.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μέσω συντονισμένων παρεμβάσεων, εμφανίζει «κρίσιμες» τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, το κλιμάκιο της οποίας έρχεται την επόμενη βδομάδα, ενόψει του ελέγχου για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ηδη, κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι «χωρίς την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το δεκαετές ομόλογο ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που λήγει στις 18 Μαΐου».
Στην ίδια επιχείρηση εντάσσονται και δημοσιεύματα στο φιλοκυβερνητικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία πριν από την άφιξη των τεχνοκρατών της τρόικας, θα έρθουν στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στόχος της επίσκεψης είναι να εξασφαλίσουν συναίνεση ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στην προώθηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα και κάτω από την πίεση που ασκεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική, βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ συντηρούν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, εμφανιζόμενοι ως διαφωνούντες με επιμέρους επιλογές της κυβέρνησης, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν τη στρατηγική της.
Οι ψίθυροι που ακούγονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πέραν όλων των άλλων, ευνοούν τις παραινέσεις της αστικής τάξης για «ανασύνταξη» της κυβέρνησης και επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται και σε ό,τι αφορά τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς για «ανασχηματισμό», με στόχο μια τέτοια απόφαση να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά ενόψει των νέων μέτρων.
Καθόλου τυχαία, κυβερνητικοί κύκλοι ενεργοποιούν και πάλι το σενάριο των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που υπάρξουν «διαρροές» στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, συνδέοντάς τις ταυτόχρονα με τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους.
Επικοινωνιακά τερτίπια
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, χτες, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, δήλωσε «αντίθετη με τυχόν ρύθμιση που θα καλύπτει πολεοδομικά και περιβαλλοντικά τα αυθαίρετα μόνον για εισπρακτικούς λόγους». Μιλώντας στο «Βήμα FΜ» και ενώ πριν από 10 μέρες ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική». Η ίδια χαρακτήρισε «αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων», αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει στο σχέδιό της.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης, ο οποίος, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Σκάι», δήλωσε αντίθετος με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θα δώσει όλες τις μάχες για να κρατηθεί το 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του κράτους», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι στηρίζει «απόλυτα το έργο του πρωθυπουργού»!
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ξεσπαθώνει δημαγωγικά ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έχοντας αποδεχτεί τη μέχρι τώρα μετοχοποίηση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης και χωρίς βέβαια να λέει κουβέντα για τις κατευθύνσεις της ΕΕ που προβλέπουν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, με την υπογραφή και του κόμματός του.
Η τοποθέτηση του Αλ. Αθανασιάδη ήρθε να προστεθεί σε ανάλογες δηλώσεις υπουργών (Παπουτσής, Ξενογιαννακοπούλου, Μπιρμπίλη, Κατσέλη), που εμφανίζονται να καταθέτουν δήθεν ενστάσεις σχετικά με τα σχέδια για τις πρώην ΔΕΚΟ, έχοντας όμως ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Σ' αυτό το πνεύμα, χτες, η Τ. Μπιρπίλη τόνισε ότι «όταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, που θα γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος», ξεκαθαρίζοντας ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι δεδομένη.
rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger