Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ποιές είναι οι “απειλές” του ελληνικού τουρισμού;

Οι προβλέψεις μοιάζουν... αισιόδοξες για τη φετινή τουριστική κίνηση, στην οποία η κυβέρνηση βασίζει τις ελπίδες της για συγκέντρωση εσόδων. Κι όμως...αν και οι κρατήσεις από την Ευρώπη -και μάλιστα από τη Γερμανία και τις Βαλκανικές χώρες- έχουν σημάδια ανάκαμψης, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Αμερική.
Η συνεχής πτώση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την αύξηση τιμής αεροπορικών εισιτηρίων λόγω άνοδο καυσίμων, κάνει απαγορευτική την επίσκεψη των Ομογενών αλλά και των Αμερικανών το καλοκαίρι στην Ελλάδα.
Το χαμηλό τριών ετών  που βρίσκεται σήμερα το δολάριο ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τους επενδυτές αλλά και τους πολίτες των ΗΠΑ που αναμένεται να επιλέξουν προορισμούς που έχουν κοινό νόμισμα.
Δεν είναι άλλωστε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι  το δολάριο επέστρεψε στα χαμηλά επίπεδα του Ιουλίου του 2008, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχει υποχωρήσει κατά 1,4%, οδεύοντας να κλείσει την εβδομάδα με τις χειρότερες επιδόσεις από τις 22 Ιανουαρίου.
Από την πτώση του δολαρίου,  χάνει...Αμερικανούς τουρίστες η Ελλάδα
Οπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, " ο τουρισμός συνιστά το 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας και απασχολεί το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της. Ένα αδύναμο δολάριο θα οδηγούσε ενδεχομένως τους τουρίστες να προτιμήσουν τις ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας".
Την ίδια στιγμή, το γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στον τουρισμό, σύμφωνα με καταγγελίες, είναι "ανασφάλιστο", αποτελεί ακόμα μια απειλή για τον ελληνικό τουρισμό, αφού εργαζόμενοι στον κλάδο προειδοποιούν με απεργίες μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος αλλά και ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης,  κάνουν λόγο για εκτιμήσεις αύξησης της φετινής τουριστικής κίνησης με συναντήσεις τους τόσο με ομολόγους τους αλλά και εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρώπη και στην Κίνα.
Εκεί που πραγματικά υπάρχουν δείγματα αισιοδοξίας είναι στον τουρισμό κρουαζιέρας. Οι  οιωνοί είναι καλοί, αφού προστέθηκαν κι άλλα λιμάνια, εκτός του Πειραιά στις επιλογές των ναυτιλιακών εταιρειών.  Σημαντικός σταθμός είναι σίγουρα η Κρήτη, που έριξαν άγκυρα ήδη τα πρώτα κρουαζιερόπλοια.
Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατα στοιχεία του ΟΠΑΠ , η αύξηση της επιβατικής κίνησης στην κρουαζιέρα, είχε κατά το πρώτο 9μηνο του 2010 από το Λιμάνι του Πειραιά.
Ας ελπίζουμε πως οι εκτιμήσεις περί αύξησης της τουριστικής κίνησης θα επιβεβαιωθούν και ότι οι ξενοδόχοι θα ρίξουν τις υπερβολικά υψηλές τιμές προηγούμενων χρόνων και το σημαντικότερο θα έχουν βελτιώσει επιτέλους τις υπηρεσίες τους για τις οποίες κάθε χρόνο γίνονται καταγγελίες τόσο από Ελληνες όσο κι από ξένους τουρίστες.
Ο εγχώριος τουρισμός
Το 2011 θα είναι ίσως η χειρότερη χρονιά για τον εγχώριο τουρισμό, ,σύμφωνα με τους παράγοντες του τουριστικού κλάδου.
Η βιωσιμότητα πολλών ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή, ενώ η μεγάλη ανασφάλεια των Ελλήνων για τα οικονομικά τους κάνει και γι αυτούς απαγορευτικές τις καλοκαιρινές διακοπές.
Σύμφωνα άλλωστε με εκτιμήσεις του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέα Ανδρεάδη,  ο εγχώριος τουρισμός το 2011 θα σημειώσει πτώση 20% σε σχέση με το 2010.
Ρούλα Κοτσέτα
*newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger