Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Έμποροι: Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Περίμεναν περισσότερα για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

«Ο κόσμος κατεβαίνει σχεδόν κάθε μέρα προς το κέντρο, αλλά δύσκολα μπαίνει σε κάποιο κατάστημα» λένε καταστηματάρχες




Πολύ μακριά απ’ αυτό που περίμεναν την πασχαλινή περίοδο είναι αυτό που τελικά εισπράττουν στην τοπική αγορά, όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έμποροι και καταστηματάρχες, μόνον 48 ώρες πριν από το Πάσχα. Το διήμερο, σήμερα και αύριο, αναμένεται η κίνηση να είναι σημαντική, αλλά μάλλον δεν θα μπορέσει να αλλάξει την εικόνα για την εορταστική περίοδο.
Οι έμποροι θεωρούν ότι «εισήλθαμε σε μία δύσκολη περίοδο» έχοντας ως παράδειγμα το σφίξιμο που εμφανίζει το καταναλωτικό κοινό. Συγκρίνουν άλλες εποχές, που με την είσπραξη μίας ημέρας μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα της επιχείρησής τους για 15-20 ημέρες, ενώ σήμερα, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αλέκος Μαγαλιός, «η είσπραξη ανταποκρίνεται μόνο στην αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών τους». Πάντως, αυτές τις ημέρες υπάρχουν και τα εμπορικά καταστήματα που έχουν κίνηση και συναλλαγές, όπως είναι αυτά με τα παιδικά είδη, τις λαμπάδες, τα διακοσμητικά που αγοράζουν οι νοικοκυρές εν όψει του Πάσχα, το νεανικό ντύσιμο.
Επίσης, η εμφάνιση προσφορών που κάνει μεγάλη φίρμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στις τάξεις των ντόπιων εμπόρων που κάνουν τα παράπονά τους. Κατά τα άλλα, ο κόσμος κατεβαίνει σχεδόν κάθε μέρα προς το κέντρο, αλλά δύσκολα μπαίνει σε κάποιο κατάστημα, αυξάνοντας την αγωνία μεταξύ των εμπόρων και καταστηματαρχών, που σκέφτονται την επόμενη ημέρα και το προφανές αδιέξοδο που θα αντιμετωπίσουν για την συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Το ωράριο σήμερα


Το ωράριο που θα ισχύει στην αγορά του Βόλου τις επόμενες ημέρες είναι το εξής: Μεγάλη Παρασκευή 12.00-20.00, Μεγάλο Σάββατο 8.30-14.30, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα κλειστά.
Στο μεταξύ ξεκίνησαν και οι έλεγχοι στην τοπική αγορά, από κλιμάκια του τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Όπως έγινε γνωστό, κλιμάκια έκαναν ελέγχους την περασμένη εβδομάδα στα καταστήματα πώλησης ψαριών και γενικά αλιευμάτων, ενώ οι έλεγχοι συνεχίστηκαν χθες σε τσιπουράδικα και θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες και σε άλλα καταστήματα εστίασης, όπως και σε κρεοπωλεία.

Ο Περιφερειάρχης


Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός σε χθεσινές του δηλώσεις και αναφερόμενος στην κατάσταση της αγοράς τόνισε: «Η φετινή πασχαλινή περίοδος είναι με διαφορά η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών για την τοπική αγορά. Όπως μάλιστα μου είπε ένας έμπειρος έμπορος, δεν έχει ξαναζήσει τέτοιο Πάσχα στα 38 χρόνια που διατηρεί κατάστημα στη Λάρισα. Η μείωση του τζίρου είναι πρωτοφανής παρά τα ποιοτικά προϊόντα και τις λογικές τιμές, όπως οι ίδιοι έμποροι διαβεβαιώνουν. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε όλοι εμείς που έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι το ακολουθούμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής προκαλεί ασφυξία στην αγορά, στην οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα το κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας και φόβου που έχουν οι Έλληνες για το μέλλον. Οι διαρκείς φοροεπιδρομές, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η εκτίναξη της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά μετά τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, το πάγωμα των έργων, η αναστολή των επενδύσεων, το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στην αγορά, την οικονομία και στην κοινωνία. Δεν υπάρχουν πλέον σταθερές. Δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη παραγωγικής αναδιάταξης και πολιτικών ανάπτυξης, καθώς και πολιτικών ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής.
Χρειάζεται όλοι όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να υλοποιούμε πολιτικές με βάση τις αρχές της σοβαρότητας, κοινωνικής υπευθυνότητας και της αποτελεσματικότητας. Ως αιρετή Περιφέρεια εργαζόμαστε από την πρώτη ημέρα ώστε να διοχετεύσουμε «ζεστό χρήμα» στην τοπική αγορά διεκπεραιώνοντας με ταχύτητα τις πληρωμές των αγροτών, εξοφλώντας τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας και διεκδικώντας επιπλέον πόρους από την κεντρική κυβέρνηση. Παράλληλα, εντείνουμε τους ελέγχους για να διασφαλίζουμε ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν προϊόντα διαπιστωμένα υψηλής ποιότητας. Θέλω με την ευκαιρία να στείλω μήνυμα σε όλους τους Θεσσαλούς: Στηρίξτε την τοπική αγορά, επιλέξτε προϊόντα από τοπικές επιχειρήσεις, από τον τόπο μας, καθώς είναι ποιοτικά, σε ανταγωνιστικές τιμές και κατ’ αυτόν τον τρόπο διατηρούνται οι θέσεις εργασίας στην περιοχή μας».
Θ. Κ. Βογιατζής
http://deliverme.gr/?p=7405

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger