Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ανοίξαμε και (τους) περιμένουμε, αλλά είμαστε έτοιμοι;

Με αυτά και με τα άλλα, φθάσαμε Μεγάλη Εβδομάδα και ουσιαστικά «επίσημη πρώτη» της τουριστικής περιόδου για πολλούς προορισμούς της χώρας και ικανό αριθμό ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.
Πέραν των διαφόρων χαρακτηριστικών της τουριστικής κίνησης της φετινής περιόδου και των χαρακτηριστικών των τουριστών που αναμένουμε φέτος και τα οποία εδώ και καιρό αναλύονται και παρουσιάζονται από τους συντάκτες του ltcnews, θα πρέπει να προσθέσουμε μια ακόμη διάσταση.
Φέτος και ειδικά αυτούς τους, πρώτους, μήνες της τουριστικής περιόδου, η πλειονότητα των τουριστών που περιμένουμε δεν είναι «δικοί» μας, αλλά «δανεικοί».
Πολλοί από αυτούς δεν είχαν την Ελλάδα ως πρώτη επιλογή διακοπών και ταξιδιού αυτό το διάστημα. Είχαν, ήδη, επιλέξει ή εξέταζαν ως επιλογή έναν από τους προορισμούς της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής αλλά οδηγήθηκαν ή… κατέληξαν σε εμάς λόγω των γνωστών καταστάσεων.
Τι σημαίνει, πρακτικά αυτό; Ότι θα έχουμε πολλούς «νέους» πελάτες, τους οποίους αν πραγματικά θέλουμε να «κερδίσουμε» και να τους κάνουμε να σκεφτούν ξανά την Ελλάδα του χρόνου, θα πρέπει να τους δείξουμε τον καλύτερο τουριστικό εαυτό μας.
Είμαστε έτοιμοι; Είναι έτοιμοι οι προορισμοί μας; Οι υποδομές μας, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα οδικά δίκτυα; Οι κοινόχρηστοι χώροι; Από καθαριότητα, υπηρεσίες και στελέχωση, πως πάνε οι Δήμοι;
Τα μηνύματα και οι πρώτες σχετικές διαπιστώσεις που καταφθάνουν από ξενοδόχους, στελέχη ξενοδοχείων και τουριστικούς επιχειρηματίες από διάφορες περιοχές της χώρας, δεν είναι ούτε θετικές, ούτε ιδιαίτερα αισιόδοξες. Τα προβλήματα, τα κενά και οι αδυναμίες που προκαλεί και επιφέρει η «Καλλικρατική» εποχή – και μεταβατική περίοδος για τις Περιφέρειες – καθώς και οι πρακτικές δυσκολίες σε βασικές διαδικασίες της καθημερινότητας πολλών περιοχών της χώρας, επηρεάζουν αρνητικά την ζωή των ίδιων των κατοίκων, πόσω μάλλον τη διαμονή ξένων επισκεπτών.
Έχει δοθεί η εντύπωση ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ και του ΕΟΤ όσο και η ηγεσία άλλων συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών, Μεταφορών, Θαλασσίων Υποθέσεων, Δημόσιας Τάξης κοκ) δεν έχουν ασχοληθεί στον πρέποντα βαθμό ως προς τις διαδικασίες προετοιμασίας και συντονισμού – υπηρεσιών και μηχανισμών – εν όψει τουριστικής περιόδου.
Γιατί όπως λέγαμε και στο προηγούμενο σημείωμα, μπορεί όλοι, ξαφνικά, να μιλάνε για τον τουρισμό φέτος και να βασίζονται σε αυτόν, αλλά το τι πράττουν επί της ουσίας, για να τον υποστηρίξουν παραμένει… απορία.
Ο τουριστικός κόσμος περιμένει ότι έστω και καθυστερημένα θα υπάρξει και ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση.
Διότι δεν θέλει και πολύ, η κατά τι, πρώιμη έναρξη της τουριστικής περιόδου φέτος, να εξελιχθεί σε εξίσου πρώιμη απαξίωση και κατά συνέπεια απόρριψη, στη συνέχεια, από την πλευρά των ξένων επισκεπτών, του ελληνικού τουριστικού προϊόντος…
http://www.ltcnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger