Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Άρχισαν τα βερεσέ και στον... καφέ!


Απίστευτο, κι όμως αληθινό! Άρχισαν τα... βερεσέ και στον... καφέ!
Η οικονομική κρίση ή καλύτερα η ανασφάλεια και ο φόβος που προκάλεσε στον κόσμο η διαρκώς εντεινόμενη μνημονιολογία και καταστροφολογία από τα τηλεοπτικά κυρίως ΜΜΕ, έφερε δυσάρεστα αποτελέσματα που έστω και για πλάκα να ακούγονται, καταδεικνύουν το βαθμό της ανησυχίας που έχει κυριεύσει το κοινωνικό σύνολο.
Σε κεντρικές καφετέριες της Λάρισας λοιπόν, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να κυκλοφορεί το πάλαι ποτέ «τεφτέρι», για την καταγραφή των δανεικών, δηλαδή των... βερεσέ προσφερόμενων υπηρεσιών. Του καφέ!
Μικρής έκτασης ακόμα το φαινόμενο, αλλά τεράστιας σημασίας, αφού δείχνει σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία που επικρατεί στον κόσμο και βέβαια είναι μέτρο απαισιοδοξίας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς για την επαναφορά της Ελλάδας στην πρότερη κατάσταση, όπου τουλάχιστον υπήρχε η βεβαιότητα ότι η ομαλή και αξιοπρεπής διαβίωση είναι εξασφαλισμένη.
Παρέες Λαρισαίων λοιπόν, στα διπλανά τραπέζια, καλούν το σερβιτόρο «να τα γράψει» και πληρώνουν το λογαριασμό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγες περιπτώσεις που γνωρίζουμε, δεν έχουν αφήσει «φέσια» ακόμα.
Είναι γεγονός πως με τα τόσο υψηλά ενοίκια που καλούνται οι καταστηματάρχες να πληρώνουν, (ακούσαμε για 9.500 ευρώ το μήνα σε κεντρικό καφέ) ο καφές δεν πρόκειται να πέσει από τα 3 ευρώ το λιγότερο. Έτσι σε μια παρέα 5 ατόμων, αν κάποιος πρέπει να κεράσει (από ντροπή το κάνουν οι περισσότεροι) του βγαίνει σχεδόν... το μισό μεροκάματο των 15 ευρώ!
Κάποιοι λένε πως οι «έξυπνοι» εφηύραν το μέτρο του «βερεσέ» και απλώς καλούν το σερβιτόρο «να τους γράψει και αυτό τον καφέ» εξασφαλίζοντας τη δικαιολογία στην παρέα, ότι «έχουμε δικό μας λογαριασμό με τον καταστηματάρχη». Πληρώνουν έτσι μόνο το δικό τους καφέ!
Υπάρχουν όμως και συνταξιούχοι που περιμένουν την επιταγή, είναι φειδωλοί στον καφέ και μετρούν τα «βερεσέ» στο τέλος του μήνα. Οι περισσότεροι δε απ’ αυτούς κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να κόψουν αυτές τις... μικροκαταχρήσεις!
Δυστυχώς τα μηνύματα απαισιοδοξίας που δίνουν οι πολιτικοί αλλά και το κλίμα τρόμου που λανσάρουν - γιατί ακόμα πουλάει - οι διάφοροι σαλτιμπάγκοι της τηλεόρασης, έχουν οδηγήσει την κοινωνία και την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που πραγματικά βρίσκεται. Σηκώνεσαι το πρωί και βουίζει το κεφάλι σου από Αυτιαδοπαπαδάκηδες, «έτσι θα βουλιάξουμε», «έτσι θα πνιγούμε», «δεν πρόκειται να σηκώσουμε κεφάλι», «τόσα θα μας κόψουν από τη σύνταξη», «πάει πτωχεύσαμε»! Τρέλα καθημερινή και αδυσώπητη. Από τη θέση στην εφημερίδα, μπορούμε να καταγράψουμε κάποιες διαμαρτυρίες αναγνωστών όσο τα τηλεοπτικά κανάλια και οι κεντρικές εφημερίδες απεργούσαν και δεν υπήρχαν δελτία ειδήσεων: «Χορτάσαμε ταινίες, καλά έργα και προπαντός μας έφυγε το άγχος και το στρες! Αν μπορείτε, να τους πείτε να ξανακάνουν απεργία. Επ’ αόριστον...!»
Οι συνήθεια των ηλικιωμένων στα καφενεία του χωριού τη δεκαετία του ‘60, έρχεται 50 ολόκληρα χρόνια μετά. Βερεσέδες λοιπόν και στα καφενεία των πόλεων! Θα λέγαμε ότι αυτό πρέπει να προβληματίσει όλους τους πολιτικούς. Αλλά τι να τους πρωτοπροβληματίσει πλέον...
Χ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger