Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Πως να τρωτε υγιεινα : Πιτσες , σουβλακια και μπεργκερ !

 
Ποιος είπε ότι το Junk Food δεν κάνει για όσους γυμνάζονται; Το μυστικό δεν είναι στο τι τρως αλλά στο πως το τρως!

Η αλήθεια είναι ότι η γεύση δεν συμβαδίζει πάντοτε με τη ποιότητα. Τα πιο νόστιμα τρόφιμα είναι συνήθως παχυντικά, ενώ η ενεργειακή τους συνεισφορά σπάνια αντανακλά των αριθμό των θερμίδων.

Τα προϊόντα τύπου "junk food" είναι, συνήθως, τροφές με πολύ έντονη γεύση αλλά και πάρα πολλές θερμίδες. Το σημαντικότερο πρόβλημα, ωστόσο, δεν βρίσκεται στον μεγάλο αριθμό των θερμίδων αλλά στη χαμηλή θρεπτική τους αξία. Οι τροφές αυτές περιέχουν εκείνο το είδος θερμίδων που αποκαλούμε "κενές". Ενώ, δηλαδή, έχουν αρκετό λίπος ή ζάχαρη , δεν προσφέρουν στον οργανισμό απαραίτητα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα.

Mάλιστα, όσα έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στη σύστασή τους, επιταχύνουν την πέψη, με αποτέλεσμα να αφήνουν ένα αίσθημα πείνας λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα σουβλάκια, οι πίτσες τα hot-dog, τα έτοιμα σάντουιτς, τα τυποποιημένα προϊόντα σφολιάτας, τα περισσότερα συσκευασμένα σνακ και γλυκά, τα ροφήματα τύπου μιλκ σεικ και τα περισσότερα είδη ''γρήγορου'' φαγητού.

Σουβλάκι με πίτα

Το δημοφιλέστερο είδος fast food στην Ελλάδα είναι το σουβλάκι. Τα σουβλάκια αποτελούν ενα είδος ''γρήγορου'' φαγητού με πολλά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής.

Θερμίδες

Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς τις θερμίδες στα σουβλάκια με πίτα, αφού υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές. Η βασική έκδοση περιέχει περίπου 300 θερμίδες, οι οποίες μπορούν να διπλασιαστούν, εάν προσθέσουμε δυο μεγάλες κουταλιές σος.

Ιδανική επιλογή

Αρχικά απορρίπτουμε οποιαδήποτε σάλτσα μαγιονέζας. Το είδος της πίτας παίζει μεγάλο ρόλο, με ελαφρύτερη επιλογή την γνωστή ''αραβική'' πίτα. Εάν τελικά επιλέξουμε την κλασική εκδοχή, θα πρέπει να ξεχάσουμε το ''βάπτισμα'' στο λάδι. Το τηγανόλαδο που χρησιμοποιείται στις ψησταριές είναι γεμάτο trans λιπαρά. Το ειδος του κρέατος είναι, επίσης, σημαντικό. Αποφεύγουμε οτιδήποτε έχει πολύ λίπος και πολύ αλάτι. Συνεπάγεται, ότι ο γύρος αποτελεί την τελευταία επιλογή. Το σουβλάκι με πίτα μπορεί να γίνει ένα θρεπτικό γεύμα, εάν περιέχει μόνο τα απαραίτητα και δεν υπάρχουν περιττά συστατικά.

Πίτσα

Το διάσημο ιταλικό έδεσμα έχει κυριολεκτικά κατακτήσει τον κόσμο. Η ελληνική έκδοση είναι από τις πιο παχυντικές, αφού, περιέχει πάρα πολύ ζύμη.

Θερμίδες

Οι πίτσες διαφέρουν αρκετά ως προς την σύσταση και την θερμιδική αξία. Η ''μαργαρίτα'' είναι η πιο απλή εκδοχή πίτσας και προσφέρει 190 θερμίδες, περίπου, ανά κομμάτι. Εάν προσθέσουμε χοντρή ζύμη και αρκετά αλλαντικά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ''ενεργειακή βόμβα''.

Ιδανική επιλογή

Δεν υπάρχει light εκδοχή πίτσας. Εάν θέλουμε να μειώσουμε το ''θερμιδικό φορτίο'', επιλέγουμε πολύ λεπτή ζύμη και εάν είναι εφικτό σικάλεως. Προσθέτουμε τα λιγότερα δυνατά υλικά και τρώμε ,το πολύ, δυο με τρία κομμάτια. Μια λιγότερο ανθυγιεινή πίτσα είναι η vegeterian. Εάν επιλέξουμε λεπτή ζύμη έχουμε να ''λάβουμε'' περίπου 140 θερμίδες ανά τεμάχιο. Η πίτσα προσφέρει κυρίως γεύση και υστερεί αρκετά στο κομμάτι της θρεπτικής αξίας.

Προϊόντα σφολιάτας

Οι ζαμπονοτυρόπιτες, οι κασερόπιτες, οι σπανακόπιτες είναι πραγματικά εύκολες λύσεις γρήγορου και πολύ γευστικού φαγητού. Το κάθε είδος διαφέρει, αλλά υπάρχουν και πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Θερμίδες

Τα προϊόντα σφολιάτας περιέχουν 500 με 700 θερμίδες ανά μερίδα και αρκετά κορεσμένα και υδρογονωμένα λιπαρά. Ασφαλώς ανώτερη διατροφικά θεωρείται η σπανακόπιτα, η όποια δεν διαφέρει σημαντικά στον αριθμό των θερμίδων, αλλά περιέχει λιγότερα κορεσμένα λίπη. Τα θρεπτικά στοιχεία για κάθε προϊόν εξαρτώνται καθαρά από την ποιότητα των υλικών.

Ιδανική επιλογή

Ο μοναδικός τρόπος βελτίωσης των προϊόντων σφολιάτας, είναι η επιλογή της σπιτικής παρασκευής. Τα χειροποίητα σφολιατοειδή θα πρέπει να περιέχουν άπαχο τυρί και ελάχιστο βούτυρο. Ένα ακόμη στοιχείο που δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ειναι η ποσοτητα του αλατιου. Τα αλλαντικά, το τυρί και η σφολιάτα, ειναι ηδη αλατισμενα και δεν χρειαζονται επιπλεον ποσοτητα. Δυστυχως τα περισσότερα τυποποιημένα σφολιατοειδή περιέχουν μόνο ''κενές'' θερμίδες.

Hamburger

Το γνήσιο αμερικάνικο fast food δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινό. Αυτό που συνήθως δημιουργεί πρόβλημα είναι η κακή ποιότητα του κρέατος και η προσθήκη μεγάλης ποσότητας μαγιονέζας.

Θερμίδες

Ένα απλό hamburger περιέχει περίπου 300 θερμίδες, οι οποίες εύκολα μπορούν να διπλασιαστούν ή ακόμη και να τριπλασιαστούν προσθέτοντας αρκετή σος και αλλαντικά.

Ιδανική επιλογή

Το χοιρινό κρέας μαζί με δυο φέτες ψωμί, μια φέτα ντομάτα, λίγο μαρούλι και μια λεπτή φέτα άπαχο τυρί δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Αποφεύγουμε τη μαγιονέζα, τα περιττά αλλαντικά, το έξτρα αλάτισμα, τις διπλές στρώσεις τυριού και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δώσει περιττές θερμίδες. Εάν φτιάξεις μόνος σου burger με αγνά υλικά, έχεις ένα αρκετά θρεπτικό και ελαφρύ γεύμα.

Παγωτό

Το παγωτο δεν ανήκει απαραίτητα στη κατηγορία junk food. Η προσθήκη συστατικών, μεταξύ των οποίων είναι κομμάτια το σιρόπι σοκολάτας, οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί, το σιρόπι καραμέλας, το κάνει ένα παχυντικό έδεσμα.

Θερμίδες

Οι θερμίδες στα διάφορα είδη παγωτού διαφέρουν. Εάν μιλήσουμε με νούμερα, το παγωτό ανά 100 gr κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες.

Ιδανική επιλογή

Τα παγωτά τύπου 0% αποτελούν μια καλή λύση στη κατηγορία των συσκευασμένων. Από τα παγωτά τύπου ''χύμα'' η πιο ελαφριά επιλογή είναι οι γρανίτες. Αμέσως μετά ακολουθεί η βανίλια και οι γεύσεις φρούτων. Το πιο παχυντικό είδος παγωτού είναι το παρφε. Σχεδόν όλα τα παγωτά περιέχουν ζάχαρη ή κάποιο είδος γλυκαντικού. Και εδώ οι κενές θερμίδες είναι αναπόφευκτες, ενώ η θρεπτική αξία εξαρτάται κυρίως από τη ποιότητα της πρώτης ύλης.

ΠΗΓΗ: 24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger