"ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ"
Πάνω από 150.000 επιβάτες ετησίως «χάθηκαν» για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσα στην τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των... δρομολογίων των πλοίων, καθώς και των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο λιμάνι. Το 2010 ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 25ετίας, με συνολικά 100.755 επιβάτες, 50% λιγότερους από το προηγούμενο έτος και μειωμένους κατά 150.000 σε σύγκριση με τις «χρυσές» χρονιές της δεκαετίας του '90.
Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια -ουσιαστικά από το 2006 και έπειτα- από φορείς της πόλης (νομαρχία, επιμελητήρια κ.ά.) δεν απέδωσαν καρπούς, αφού σχεδόν κάθε χρονιά εξελίσσεται χειρότερα από την προηγούμενη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το καλοκαίρι του 2011 δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη ούτε ένα πλοίο, καθώς και το «Πηνελόπη» που εκτελεί ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο θα αποσυρθεί στα τέλη Μαρτίου.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα εκτελεί δρομολόγια (πιθανόν δύο την εβδομάδα) το πλοίο «Αλκυόνη» για τα νησιά των Β. Σποράδων (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο), καθώς και ένα ακόμη (μάλλον το «Λισσός») για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο). Αβέβαιη είναι φέτος η γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Δωδεκάνησα, ενώ δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ούτε για τα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη.
«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε πλοίο για τις Σποράδες και για τις Κυκλάδες, όπου κάθε καλοκαίρι κατευθύνεται ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών. Αυτά πρέπει να προγραμματιστούν έγκαιρα, γιατί, αν καθυστερήσουν και πάλι, δε θα έχει νόημα να δρομολογηθούν στα μέσα του καλοκαιριού, όταν όλοι έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους», σημείωσε ο Βλαδίμηρος Καραχαρίσης, ναυτιλιακός πράκτορας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε μιλώντας στον «ΑτΚ» ότι έχει θέσει το ζήτημα στον αρμόδιο υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη.
«Εχουμε ξεκινήσει προσπάθεια και μέχρι στιγμής έχουμε θετική ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο για τη δρομολόγηση πλοίων φέτος το καλοκαίρι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα μέχρι τις 10 - 15 Απριλίου, ώστε να είμαστε καλύτερα από τις τελευταίες χρονιές», είπε.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, υποστηρίζει ότι πλέον είναι αργά, για να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα για το καλοκαίρι. «Εχουμε συνεργασία με τον ΟΛΘ και τον κ. Αγγελούδη, όμως αυτά είναι θέματα που προγραμματίζονται από το φθινόπωρο. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους εκπροσώπους όλων των φορέων ώστε τουλάχιστον το 2012 να έχουμε θεαματική μεταβολή της κατάστασης και να μην παραμένει η Θεσσαλονίκη ''άγονη γραμμή''. Πρέπει να πιεστεί η Πολιτεία και να καταλάβουν και οι πλοιοκτήτες ότι η Θεσσαλονίκη είναι το λιμάνι όλων των Βαλκανίων και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουν», σημείωσε.
Το 2010 από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διακινήθηκαν 84.716 επιβάτες (επιβίβαση και αποβίβαση) για τα ελληνικά νησιά και μόλις 16.000 από κρουαζιέρες, διεθνείς και εσωτερικού. Τα πλοία εξυπηρετούσαν ουσιαστικά μόνο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Την προηγούμενη χρονιά, το 2009, οι επιβάτες της ακτοπλοΐας ήταν 119.636 και από τις κρουαζιέρες περίπου 38.500. Η καλύτερη χρονιά για τις κρουαζιέρες ήταν το 2008 με περίπου 48.000 επιβάτες.
Η καθοδική πορεία για την επιβατική κίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ξαφνικά το 2006, όταν σταμάτησε η ακτοπλοϊκή γραμμή για τα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη. Ετσι, παρόλο που τα επόμενα δύο χρόνια δρομολογήθηκε ξανά πλοίο μέχρι την Κρήτη, λόγω της αργοπορίας (35 ώρες μέχρι Κρήτη) και των υψηλών ναύλων, δεν κατάφερε να αποκτήσει ικανοποιητικό αριθμό επιβατών.
Το 2010 αποτέλεσε τη «μαύρη» χρονιά για την επιβατική κίνηση, καθώς δε δρομολογήθηκε ταχύπλοο για τα νησιά των Β. Σποράδων, ενώ και το συμβατικό ξεκίνησε δρομολόγια στα μέσα Αυγούστου, ουσιαστικά με τη λήξη της τουριστικής σεζόν.
Ολοι στη Θεσσαλονίκη θυμούνται με νοσταλγία τη δεκαετία του '90, όταν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεκινούσαν πλοία σχεδόν για όλα τα νησιά του Αιγαίου, ταχύπλοο για Λήμνο και Μυτιλήνη, καθώς και για τα νησιά των Β. Σποράδων.
Αύξηση στις κρουαζιέρες
Ο ΟΛΘ ΑΕ, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχουν θέσει στις προτεραιότητές τους την αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ηδη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αγγελούδης, από φέτος αναμένεται αύξηση κατά 15% - 20% των κρουαζιερόπλοιων, η οποία όμως οφείλεται αφενός στον πολύ χαμηλό αριθμό των πλοίων που ήρθαν πέρσι -μόλις 18 με 16.000 επιβάτες- και αφετέρου στα γεγονότα στη Λιβύη και την Αίγυπτο, που εκτιμάται ότι θα μεταβάλουν τους προορισμούς πολλών κρουαζιερόπλοιων.
«Φέτος θα έχουμε αύξηση των κρουαζιερόπλοιων και ελπίζω αυτό να γίνει και το 2010. Οι ενέργειες και οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο κλείσιμο συμφωνιών για το 2013 και έπειτα, καθώς ήδη για το 2012 έχει κλείσει ο προγραμματισμός των περισσότερων εταιριών που οργανώνουν κρουαζιέρες. Η προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων είναι πολύ σημαντική και για την οικονομία της πόλης και εκτιμώ ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ μεγάλη αύξηση, αφού ξεκινάμε από χαμηλό επίπεδο αφίξεων», σημείωσε ο κ. Αγγελούδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου