Τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια περιορισμού του δημοσίου τομέα αλλά και ταυτόχρονη ενίσχυση του σχολείου, στο Νομό Μαγνησίας «περισσεύουν» 356 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ καταγράφονται και 39 κενά σε σχολεία όλης της περιφέρειας. Οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί είτε βρίσκονται στις γραμματείες των σχολείων τους είτε σε άδεια είτε διδάσκουν σε Δημοτικά Σχολεία.
Αναλυτικά στα σχολεία της Α’ περιοχής (πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου - Ν. Ιωνίας καταγράφονται 150 υπεραριθμίες εκπαιδευτικών και 32 κενά.
Μεταξύ των ειδικοτήτων που «περισσεύουν» είναι Θεολόγοι, Αγγλικής Γλώσσας, Οικονομολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Φυσικής Αγωγής, Ηλεκτρολόγοι, Ηλεκτρονικοί, Διοίκησης Επιχειρήσεων Φυσικοί αλλά και Πληροφορικής ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι ειδικότητες που θέλουν κάλυψη είναι μεταξύ άλλων Φιλόλογοι και Μαθηματικοί.
Στα σχολεία της Β’ περιοχής (Αλμυρός) οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί ανέρχονται στους 87, μεταξύ αυτών είναι Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Καλλιτεχνικών, Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής ΑΕΙ-ΤΕΙ, Φυσικοί και Γεωλόγοι.
Στα σχολεία του Πηλίου καταγράφεται μόλις ένα κενό Βιολόγου, ενώ οι υπεράριθμοι φτάνουν τους 60. Η ίδια περίπου εικόνα παρατηρείται και στα νησιά των Β. Σποράδων, με τα κενά να είναι δύο και με τους υπεράριθμους 59.
Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Χημικοί, Φυσικοί, Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας αλλά και εκπαιδευτικοί Πληροφορικής είναι οι κύριες ειδικότητες των υπεράριθμων.
Μιλώντας για το ζήτημα των υπεράριθμων εκπαιδευτικών ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς εκτελούν γραμματειακή υποστήριξη στα σχολεία, ενώ οι ειδικότητες απασχολούνται στα Δημοτικά Σχολεία για την κάλυψη κυρίως των Ολοήμερων Σχολείων.
Παράλληλα ένας μικρός αριθμός εκπαιδευτικών βρίσκεται σε νόμιμη άδεια είτε κυήσεως είτε σπουδών, ενώ άλλοι εκπαιδευτικοί κατέχουν θέσεις ευθύνης, όπως Διευθυντές και Υποδιευθυντές Σχολείων.
Βέβαια ο κ. Σαβελίδης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως αιτία για τη σημερινή κατάσταση αποτελεί η παθογένεια του παρελθόντος με τους άναρχους διορισμούς και τοποθετήσεις.
Μεταξύ των αιτιών για την τεράστια αυτή αύξηση σε υπεράριθμους σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ συγκαταλέγεται και η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα αλλά και οι συγχωνεύσεις.
«Εμείς ζητούμε να μην προσληφθούν άλλοι εκπαιδευτικοί, αλλά να αξιοποιηθούν αυτοί που υπάρχουν. Το πρόβλημα όμως έγκειται με το μέλλον αυτών των εκπαιδευτικών. Τώρα αποτρέψαμε τη μετακίνηση εκπαιδευτικών σε άλλες περιφέρειες, όμως από το Σεπτέμβριο ο νόμος θα ισχύσει. Μπορεί να φαίνεται πως η μετακίνηση θα βοηθήσει την εκπαίδευση, όμως αν το σκεφτεί κανείς λογικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει», υποστήριξε ο κ. Σαβελίδης.
Το θέμα των υπεράριθμων θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα.
taxydromos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου