Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου αναφορικά με το «πάγωμα» των προσλήψεων γιατρών αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή 50 περίπου θέσεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων είναι κενές στο Αχιλλοπούλειο, η Β’ Παθολογική λειτουργεί με το μισό από το προβλεπόμενο ιατρικό προσωπικό, ενώ τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται και στους εργαζομένους και ιδίως στους οδηγούς ασθενοφόρων, που από δώδεκα έχουν μείνει μόλις πέντε.
Επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο οι φόβοι των γιατρών για το πάγωμα των προσλήψεων στο χώρο της υγείας. Τα σενάρια που διοχετεύει στον Τύπο το Υπουργείο Υγείας συζητούνται σε καθημερινή βάση στα πηγαδάκια του Νοσοκομείου Βόλου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βόλου κ. Παναγιώτη Μοσχοτζόπουλο η επιχείρηση που σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο Υγείας στο ΕΣΥ είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό.
«Είναι γνωστό ότι όλες οι κινήσεις του Υπουργείου γίνονται με οικονομικά κριτήρια. Δεν θα γίνει καμία πρόσληψη σε γιατρούς με ενδεχόμενη την προβληματική λειτουργία των Νοσοκομείων. Το Νοσοκομείο του Βόλου ασφαλώς και θα επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση, καθώς αυτή τη στιγμή το οργανόγραμμα προβλέπει 150 γιατρούς και υπηρετούν μόνο οι 100. Λείπουν βασικές ειδικότητες και το πρόβλημα οξύνεται αν υπολογίσει κανείς τους γιατρούς που συνταξιοδοτούνται, αποχωρούν από το ΕΣΥ και δεν αντικαθίστανται», τόνισε ο κ. Μοσχοτζόπουλος.
Με λίγα λόγια στο Νοσοκομείο Βόλου οι κενές θέσεις αγγίζουν ίσως και ξεπερνούν το 1/3 του οργανισμού που προβλέπεται.
Με βάση τα παραπάνω σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Β’ Παθολογική Κλινική, η οποία έχει μεγάλη πληρότητα, καθώς από έξι οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόλις οι τρεις.
Παράλληλα μείζον ζήτημα παραμένει ακόμη η κάλυψη της θέσης της ενδοκρινολόγου, η οποία είναι κενή από το 2009!
Προβληματισμός και
από τους εργαζόμενους
Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας όμως δεν έχει προβληματίσει μόνο τους γιατρούς, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους.
«Το πάγωμα των προσλήψεων είναι δεδομένο. Οι προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί για το 2011 δεν έχουν γίνει και πολύ φοβούμαστε πως δεν θα γίνουν. Το Νοσοκομείο όμως χρειάζεται προσωπικό κι αυτό είναι αυταπόδεικτο όταν χρεωστούνται σε δεκάδες εργαζομένους 50 και 60 ρεπό και άδειες από το 2010», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου κ. Λεωνίδας Αναστασίου.
Εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και του «παγώματος» των προσλήψεων σημαντικοί τομείς του Νοσοκομείου πάσχουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν δώδεκα οδηγοί ασθενοφόρων, ενώ τώρα έχουν μείνει μόλις πέντε.
«Οι οδηγοί τρέχουν και δεν φτάνουν. Να εκτελέσουν τα εξιτήρια, να κάνουν μεταφορές, να βγάλουν τις βάρδιες. Οι βάρδιες όμως με πέντε οδηγούς δεν βγαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου.
Ο ίδιος σχολίασε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν μετατάξεις υπαλλήλων στα Νοσοκομεία, ενώ από τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων κάποιοι υπάλληλοι θα στελεχώσουν άλλα Νοσοκομεία.
«Θα ήταν καλό να έρθουν εργαζόμενοι π.χ. από τον ΟΣΕ στο Νοσοκομείο και με μια μικρή εκπαίδευση θα μπορέσουν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα μπορούν να γίνουν τραπεζοκόμοι ή να υπηρετήσουν σε ένα άλλο τομέα. Όμως σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι αδιανόητο να βάλεις κάποιον εργαζόμενο του ΟΣΕ σ’ αυτό το πόστο. Άλλωστε η υγεία είναι υγεία στο κάτω κάτω, δεν μπορούμε να παίζουμε έτσι εύκολα», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου.
taxydromos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου