Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ρωσικό "μήνυμα" για Λιβύη – Tu-95 Bear μια "ανάσα" από την Αλάσκα

Image
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η ρωσική διπλωματία για τις συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ο Ρώσος πρέσβης στην έδρα του βορειοατλαντικού Συμφώνου Dmitry Rogozin δήλωσε πως πρόκειται να επιδιώξει ένα διακανονισμό για το θέμα της Λιβύης και πως το θέμα πρόκειται να είναι στην κορυφή της ατζέντας του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας που πρόκειται να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες. Όπως δήλωσε ο Rogozin το σχέδιο της Ρωσίας είναι πολύ πιο ξεκάθαρο από ότι το αντίστοιχο των άλλων χωρών που μετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης.
Ταυτόχρονα ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε πως η Ρωσία δεν πρόβαλε εμπόδια στη διεθνή κοινότητα που προσπαθούσε να θέσει τέρμα στη βία στη Λιβύη, ενώ από την άλλη πίεσε και πέτυχε συγκεκριμένες χώρες τις οποίες δεν κατονόμασε να αποφύγουν να πάρουν μέρος  στον ξένο εμφύλιο αυτό  πόλεμο, όπως τον χαρακτήρισε.
Παράλληλα στην άλλη πλευρά του πλανήτη η ρωσική Αεροπορία έφτασε μια ανάσα από τις ακτές της Αλάσκα στέλνοντας σε περιπολίες στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 Bear. Πιο συγκεκριμένα άγνωστος αριθμός  ρωσικών βομβαρδιστικών Tupolev-95 -πετώντας όμως πάντα ανά δύο- πραγματοποίησαν με επιτυχία σειρά αποστολών περιπολίας πάνω από διεθνή ύδατα στις Αλεούτιες νήσους στο βόρειο  Ειρηνικό.
Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση τους στην Ukrainka στη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου φιλοξενείται το 182ο Αεροπορικό Σύνταγμα στρατηγικών Βομβαρδιστικών  και πραγματοποίησαν περιπολίες 3731 χλμ. μακρύτερα και σε απόσταση περίπου 1100 χλμ. από το δυτικό άκρο της Αλάσκα. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο η ρωσική Αεροπορία διευκρινίζοντας επιπρόσθετα πως κάθε αποστολή περιελάμβανε δύο εναέριους ανεφοδιασμούς και αρκετές ασκήσεις προσανατολισμού και ναυτιλίας για τα πληρώματα.
Όπως επισημαίνεται τα ρωσικά βομβαρδιστικά εκτελούν τακτικά περιπολίες στο βόρειο Αρκτικό, τη Μαύρη Θάλασσα, το βόρειο Ατλαντικό αλλά είναι από τις λίγες φορές που ρωσικά βομβαρδιστικά δραστηριποιούνται στον βόρειοδυτικό Ειρηνικό. Να σημειωθεί πως η ρωσική Αεροπορία σπάνια πραγματοποιεί ανακοινώσεις για πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών και όταν το κάνει έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος από τότε που αυτές έχουν ολοκληρωθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έσπευσε να δημοσιοποιήσει την είδηση, ενώ άξιο απορίας είναι για πιο λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί και το "μαλακό υπογάστριο" των ΗΠΑ και που δεν είναι άλλο από την περιοχή νότια και δυτικά της Αλάσκα.

Η αεροπορική βάση του 182ου Συντάγματος Στρατηγικών Βομβαρδιστικών που βρίσκεται στην Ukrainka, από όπου απογειώθηκαν τα ρωσικά Tu-95 Bear.
Image
Οι βάσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών της ρωσικής Αεροπορίας
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger