Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο στρατός των ΗΠΑ δεν παρέδωσε ψυκτική ουσία για χρήση σε Ιαπωνικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο

Έκρηξη σε ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό
Έκρηξη σε ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό. Είχαν προηγηθεί ελεγχόμενες εκλύσεις ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές πιέσεις.
Έκρηξη σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1 και καπνοί φάνηκαν να υψώνονται από τις εγκαταστάσεις του, οι οποίες είχαν πληγεί από τον χθεσινό φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταδίδει το πρακτορείο Τζίτζι
Παράλληλα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε πως πολλοί εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα και πρόβαλε εικόνες με καπνούς.
Σύμφωνα με το δίκτυο, που επικαλούνταν υπουργικές πηγές, η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα περί τις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος) και η αιτία της παραμένει άγνωστη.
Εντούτοις, πυρηνικός ειδήμων που ερωτήθηκε από το ΝΗΚ τόνισε πως ενδέχεται η έκρηξη να έγινε «σκόπιμα».
Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρισμού Tepco είχε προχωρήσει στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα Νο2, αφού έκανε το ίδιο και στο πρώτο εργοστάσιο όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji.
Προηγουμένως, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι απώλεσε την δυνατότητα να ελέγχει την πίεση στους αντιδραστήρες σε ένα δεύτερο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά το σεισμό 8,9 βαθμών στη χώρα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης -με κέντρο το εργοστάσιο- στα 10 χιλιόμετρα από τα 3, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.
Τον αντιδραστήρα εκμεταλλεύεται η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) και αυτός τροφοδοτεί, εν μέρει, την πρωτεύουσα. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χλμ. βόρεια του Τόκιο.
Ο στρατός των ΗΠΑ δεν παρέδωσε ψυκτική ουσία για χρήση σε Ιαπωνικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον είχε πει νωρίτερα ότι «στοιχεία» της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ παρέδωσαν «ποσότητα μιας πολύ σημαντικής ψυκτικής ουσίας» σε Ιαπωνικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο όπου σημειώθηκε υπερθέρμανση αντιδραστήρα λόγω του σεισμού των 8,9 βαθμών.
Ένας αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει πως στην Κλίντον μεταφέρθηκε ότι η Ιαπωνία ζήτησε το υλικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να το δώσουν και επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη-η οποία όμως δεν προχώρησε. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έκανε την δημόσια σχετική τοποθέτησή της πριν ενημερωθεί σχετικά, πρόσθεσε.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι τελικά η Ιαπωνική κυβέρνηση χειρίστηκε την κατάσταση μόνη της», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger