Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Σφίγγουν το στρατιωτικό κλοιό στη Λιβύη

Οι ιμπεριαλιστές πυκνώνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στα ανοιχτά της Λιβύης, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους
Ολοένα και περισσότερο ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο οι ιμπεριαλιστές να αναλάβουν πολεμική δράση, με πρόσχημα τον απεγκλωβισμό ξένων υπηκόων ή την αποκατάσταση της «σταθερότητας» στη χώρα της Β. Αφρικής. Ταυτόχρονα, η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας στην Κρήτη, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά σε κομβικής σημασίας εγκατάσταση αναφορικά με τα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.Νότια της Κρήτης βρίσκονται μεταξύ άλλων πολεμικών σκαφών και δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ενώ στη Σούδα βρίσκονται σταθμευμένα δύο αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη «C-130», τα οποία, με έξι ακόμη γερμανικά, συμμετείχαν σε αποστολές απεγκλωβισμού Δυτικών υπηκόων από τη Λιβύη. Στη Σούδα επίσης αναμένονταν από χτες τρία αμερικανικά μεταγωγικά πλοία, τα οποία, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, θα λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, αν χρειαστεί.
Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι η συγκέντρωση μεταγωγικών πλοίων στη Σούδα μπορεί να σημαίνει και προετοιμασία για μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων ή υλικού, στην περίπτωση που αποφασιστεί επέμβαση.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, στρατηγός Ντέιβιντ Λάπαν, την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε επίσημα τις αλλαγές θέσεων των αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εχουμε επιτελικά στελέχη που εργάζονται πάνω σε διάφορα εναλλακτικά σχέδια και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πω ως μέρος αυτού ότι έχουμε αναδιατάξει δυνάμεις ώστε να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι όταν οι αποφάσεις παρθούν. Να μπορέσουμε να παράσχουμε επιλογές και ευελιξία», είπε χαρακτηριστικά.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει το ΝΑΤΟ
Υπό το πρίσμα αυτών των επικίνδυνων για τους λαούς εξελίξεων πρέπει να ιδωθεί και το διήμερο σεμινάριο, με θέμα «Πολιτικές αναταραχές, οικονομική αβεβαιότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο», που ολοκληρώνεται σήμερα σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Διοργανωτής είναι η Ειδική Ομάδα για τη Μέση Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (εκπρόσωποι Κοινοβουλίων των χωρών - μελών), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία.
Στο σεμινάριο αναλύεται η προώθηση του πολιτικοστρατιωτικού ρόλου του ΝΑΤΟ ως προπομπού των σχεδίων διείσδυσης των πολυεθνικών μονοπωλίων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα, καθώς και η προετοιμασία των ευρωατλαντικών μηχανισμών για επεμβάσεις στις χώρες αυτές.
Αντανάκλαση του νέου δόγματος της λυκοσυμμαχίας και του φόβου απέναντι στους λαούς που εξεγείρονται, είναι τα όσα είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Καρλ Λάμερς, στο άνοιγμα του σεμιναρίου. Επισήμανε ότι «η σταθερότητα και η ασφάλεια της Μέσης Ανατολής επηρεάζει τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ» και σημείωσε ότι πρέπει πρώτα «να αποκατασταθεί η ηρεμία και η τάξη στους δρόμους» και να υπάρξει «οικονομική μεταρρύθμιση για να διασφαλιστεί η σταθερότητα» στις χώρες για τις οποίες γίνεται λόγος.
Πιο κυνικός όλων εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας. «Οι ευρωατλαντικοί εταίροι και σύμμαχοι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα» είπε και ζήτησε «καθολική και στοχευμένη προσέγγιση με αυτές τις χώρες». Εξειδικεύοντας τη θέση του, έκανε λόγο για την ανάγκη «ενός ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ στην περιοχή» και συνέχισε: «Αυτό το σχέδιο Μάρσαλ θα είναι προς το άμεσο συμφέρον της Ευρώπης. Καλύτερα να επενδύσουμε στις εξελίξεις αυτές παρά να βρεθούμε σε αμυντική θέση».
ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών
Ο ίδιος ωμά διαπίστωσε ότι «θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με κάποια κυνικότητα. Θα είναι επένδυση της Ευρώπης με αντίκτυπο στο μέλλον. Είναι ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να παίξει ρόλο στην περιοχή», ενώ σημείωσε ότι αυτό δε σημαίνει «ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ αλλά συντονισμός και συνεργασία». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και ανταποκρινόμενος στην προτροπή του Δ. Δρούτσα για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα είπε ότι κάτι τέτοιο «θα βοηθήσει την Αίγυπτο, αλλά και τους εαυτούς σας» και πάντως «η χώρα μου είναι ανοιχτή για μπίζνες».
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε σαφές ότι το σεμινάριο έρχεται να υπηρετήσει το «νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ», που προβλέπει επεμβάσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όχι μόνο με πρόσχημα στρατιωτικές «απειλές», αλλά και για ευρύτερα ζητήματα «ασφάλειας» και οικονομικής «σταθερότητας», όπως αυτά προσδιορίζονται από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Ο ίδιος ζήτησε «προληπτικές δράσεις» για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές από τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Επίσης έθεσε ζήτημα για «το αίσθημα ασφάλειας του Ισραήλ» που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους και ανέφερε ότι «χρειάζεται να στείλουμε στο Ισραήλ τα απαραίτητα μηνύματα κατά την περίοδο αυτών των αναταραχών στην περιοχή».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6129734 
Powered By Blogger