Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Τορνέιντο προσγειώθηκαν στη βάση Ακρωτηρίου

Στη βάση προσγειώθηκε ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέιντο και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.
Τα Τορνέιντο ανήκουν στο γνωστό σχηματισμό «Κόκκινα Βέλη», που προβαίνουν σε αεροπορικές επιδείξεις, αλλά σημειώνεται ότι πρόκειται για μαχητικά που μπορούν να εμπλακούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την βρετανική για το θέμα της χρησιμοποίησης της βάσης του Ακρωτηρίου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς Βρετανών και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο.
Επίσης είπε ότι θέση της Κύπρου είναι πως σε ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δρα συλλογικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να αποφεύγονται βεβιασμένες ενέργειες.
"Πάνω σ αυτή τη βάση θα ενεργήσουμε και εμείς", ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την αντίθεση του στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για επιθέσεις εναντίον της Λιβύης.
Ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος πάντοτε στηρίζει τις συλλογικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, σέβεται τον καταστατικό χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προσπαθεί να είναι συμβάλει στις ευρύτερες προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή, αλλά πρόσθεσε ότι «άλλο είναι οι διευκολύνσεις που κατά καιρούς το νησί προσφέρει στη διεθνή κοινότητα και άλλο να μετατραπούν οι βάσεις σε ορμητήριο».
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζει μια τέτοια εξέλιξη.
Κινητικότητα και σε άλλες βάσεις στην Ευρώπη
Έξι F-16 από τη Δανία κατέφθασαν στην αμερικανική βάση Sigonella της Σικελίας και αναμένεται να "σηκωθούν" αύριο για επιχειρήσεις.
Ο Καναδάς διέθεσε έξι τζετ CF-18 τα οποία προσγειώθηκαν ήδη στην αεροπορική βάση Prestwick της Σκοτίας για ανεφοδιασμό, ενώ τζετ στέλνει και το Κατάρ.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE αναχωρεί αύριο για την Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού ναυτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου