Οι Γερμανοί τουρίστες επιστρέφουν στην Ελλάδα
Αν ρωτήσει κανείς αυτές τις ημέρες τον κ. Γερουλάνο για τις προβλέψεις του αναφορικά με την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος, ο υπουργός απαντά, αστειευόμενος, ότι “θα κάνω προβλέψεις το Σεπτέμβριο”. Ο λόγος που ο υπουργός Τουρισμού αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς σχετίζεται, όπως λέει, με τη ρευστότητα της αγοράς. Παρά ταύτα τα μηνύματα από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο για την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα είναι θετικά:
“Βλέπω σε όλες τις συναντήσεις που έκανα ότι οι μεγαλύτεροι tour operator της Γερμανίας είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Φαίνεται ότι η Ελλάδα επανακάμπτει σαν προορισμός και πιστεύουν ότι δεν θα είναι μόνο η φετινή τουριστική περίοδος καλύτερη, αλλά μπορεί να είναι καλύτερες και οι επερχόμενες.”
Νέες τουριστικές προσφορές
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Φαίνεται ότι η Ελλάδα επανακάμπτει σαν προορισμός..."Πάντως ο κ. Γερουλάνος δεν αποδίδει την διαφαινόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα στη συρρίκνωση του τουρισμού στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Ο υπουργός προβάλλει το επιχείρημα ότι τα τουριστικά πακέτα αυτών των χωρών ήταν ανέκαθεν φθηνότερα από τα ελληνικά ενώ συνδέονται άμεσα με την Ερυθρά Θάλασσα, ενός προϊόντος δηλαδή που δεν διαθέτει η Ελλάδα. Ο υπουργός Τουρισμού επιμένει ότι οι λόγοι για την άνοδο σχετίζονται με τις νέες τουριστικές προσφορές της Ελλάδας που δεν αφορούν μόνο τα νησιά, αλλά όλη τη χώρα, τόσο την ύπαιθρο όσο και τα αστικά της κέντρα.
Απαντώντας στην κριτική που διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου στην Ευρώπη TUI Φόλκερ Μπέτχερ, ο οποίος μιλώντας στη DW είχε χαρακτηρίσει την ελληνική τουριστική προσφορά “εν μέρη παρωχημένη”, o κ. Γερουλάνος επισήμανε:
“Μου κάνει εντύπωση αυτή η δήλωση διότι έρχεται από έναν άνθρωπο μια μέρα πριν συναντηθούμε και οποίος έφυγε σήμερα από τη συνάντηση μας μάλλον ενθουσιασμένος από την αλλαγή που βλέπει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Παρ΄ όλα αυτά εμείς ακούμε αυτή την κριτική, την εντάσσουμε μέσα στον σχεδιασμό μας και μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορούμε να δίνουμε συνέχεια καινούργια στοιχεία για το πως η Ελλάδα αλλάζει.”
Υπάρχουν ελλείψεις, αλλά…
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Οι νέες τουριστικές προσφορές της Ελλάδας που δεν αφορούν μόνο τα νησιά, αλλά όλη τη χώρα"Όμως αυτή δεν είναι η μόνη κριτική που ασκούν τουριστικοί παράγοντες στην Ελλάδα. Λίγο πριν την έναρξη της έκθεσης στο Βερολίνο ο πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων Γιούργκεν Μπίχι είχε κατηγορήσει μια σειρά από χώρες, ανάμεσα σε αυτές και την Ελλάδα, για ελλείψεις στη λειτουργία των αεροδρομίων, γεγονός που συνεπάγεται ταλαιπωρία για τους τουρίστες. Ο κ. Γερουλάνος δέχεται ότι πράγματι υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Αυτά αποτελούν όμως μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι γενικευμένη κατάσταση.
“Πολλά από τα αεροδρόμια στην Ελλάδα είναι εκσυγχρονισμένα, είναι μεγάλα και εξυπηρετούν πολύ καλά τους επιβάτες. Υπάρχουν εξαιρέσεις, υποδομές οι οποίες έχουν περάσει τα χρόνια και δεν έχουν ανανεωθεί. Ξέρουμε π.χ. όλοι ότι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου δεν επαρκεί για τις αφίξεις τις οποίες έχει η Κρήτη. Έχει μπει όμως ένας σχεδιασμός και έχουν αρχίσει να εξασφαλίζονται κονδύλια, ώστε να έρθουν αυτές οι υποδομές στο επίπεδο που θα θέλαμε να είναι.”
Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Γερουλάνο και για την τουριστική κίνηση από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. Ενώ η ρωσική αγορά εμφανίζει στις προκρατήσεις αύξηση κατά 20% σε σχέση με πέρσι, η βρετανική όπως και η ιταλική 10%, η γερμανική περιορίζεται στο 5%. Μάλιστα αυτή η αύξηση προέκυψε μόλις μετά το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στις αραβικές χώρες. Ο κ. Γερουλάνος πάντως διακρίνει μια θετική εξέλιξη στη διάθεση των Γερμανών να επισκεφτούν την Ελλάδα.
“Ενώ η Ελλάδα ήταν ένας προορισμός τον οποίο οι Γερμανοί τον αγαπούσαν πάρα πολύ, πέρσι οι αρνητικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης λειτούργησαν σε βάρος μας. Παρ΄ όλα αυτά, επειδή οι σχέσεις μας με τη Γερμανία είναι μακροπρόθεσμες, βλέπουμε ότι αυτή η δυσκολία ξεπερνιέται και ξεπερνιέται πιο γρήγορα απ΄ ότι το περιμέναμε.”
Ρεπορτάζ, συνέντευξη: Παναγιώτης Κουπαράνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου