Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μην καθόσαστε με σταυρωμένα τα χεριά στην Σκόπελο εσείς που είσαστε υπεύθυνη για τον τουρισμό τώρα είναι ευκαιρία να Αλαξη η κατάσταση στο νησί για την φετινή χρόνια !

Νέα ευκαιρία για τον τουρισμό

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, ο τουρισμός της Ελλάδας θα ευνοηθεί πολύ σημαντικά το καλοκαίρι, εξαιτίας των γεγονότων στη Βόρεια Αφρική.
Ο αναβρασμός που επικρατεί σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, τα γεγονότα στη Λιβύη και ο φόβος μήπως ξεσπάσουν ταραχές και σε άλλες αραβικές χώρες φαίνεται ότι στρέφουν το ενδιαφέρον των τουριστών σε ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου , όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Μακάρι, γιατί αυτή η στροφή, εφόσον συντελεσθεί και στο βαθμό που θα συντελεσθεί , θα ανακουφίσει την μοναδική μεγάλη βιομηχανία που διαθέτει η Ελλάδα, τον Τουρισμό.Δεν ξέρουμε ποιες περιοχές θα επωφεληθούν περισσότερο από την προσέλευση περισσοτέρων τουριστών, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν μεταξύ αυτών θα είναι και η Αθήνα. Ο χρόνος από τότε που ανέλαβε τη δημαρχία ο Γ. Καμίνης είναι πολύ μικρός και το κέντρο της πόλης εξακολουθεί να είναι σε κακή κατάσταση. Ειδικά τα ξενοδοχεία που βρίσκονται γύρω από την Ομόνοια (όσα από αυτά δηλαδή συνεχίζουν να λειτουργούν) έχουν δει  τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα και αναγκάζονται να ρίχνουν τις τιμές τους ανάλογα, μπας και προσελκύσουν κανένα πελάτη, ενδεχόμενο ελάχιστα πιθανό, έτσι όπως έχουν τα πράγματα στην περιοχή. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι λεβέντες του ΠΑΜΕ και οι άλλες «προοδευτικές» δυνάμεις δεν θα επαναλάβουν φέτος τον αντιτουριστικό ακτιβισμό τους και θα επιτρέπουν τα κρουαζιερόπλοια να «πιάνουν» στον Πειραιά και να κατεβάζουν επιβάτες.Πέρα όμως από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, τις ευχές και τις ελπίδες, ιδιαίτερη σημασία θα έχει να αδράξουν τη νέα ευκαιρία που θα τους δοθεί οι έλληνες που τρέφονται και ζουν από τον τουρισμό. Από τους ταξιτζήδες ως τους ξενοδόχους και από τους εστιάτορες μέχρι τους πλοιοκτήτες. Ο τουρισμός είναι μια αγελάδα που μοιράζει το γάλα της άμεσα ή έμμεσα σε όλους τους έλληνες και είναι απόλυτα αναγκαίο να της συμπεριφερόμαστε καλά. Με ευγένεια, με προθυμία να την εξυπηρετήσουμε, με υπηρεσίες καλής ποιότητας, με εντιμότητα και με καλές τιμές, με φαγητό που θα τρώγαμε και εμείς οι ίδιοι, με ανοιχτά μουσεία, με όλα εκείνα τέλος πάντων που καθιστούν μία χώρα μόνιμα θελκτική για τους επισκέπτες.Ένας βασικός λόγος που η Ελλάδα και οι έλληνες ως λαός αντιμετωπίστηκαν  και αντιμετωπίζονται με τόση αρνητική διάθεση από τους ευρωπαίους κει ιδιαίτερα από τους γερμανούς σε αυτή την κρίση που περνάμε, είναι ότι πολλοί από αυτούς είχαν άσχημες εμπειρίες κατά τις επισκέψεις τους εδώ. Αντιμετωπίστηκαν με αγένεια, τους κορόϊδεψαν και τους έκλεψαν, πλήρωσαν υπερβολικές τιμές για αυτά που τους προσφέρθηκαν, είδαν βρώμικες πόλεις, διαπίστωσαν κακογουστιά και ασέβεια προς το περιβάλλον και ευχαριστήθηκαν μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα. Έτσι όμως δεν προάγεται ο τουρισμός, όταν μάλιστα υπάρχουν τόσοι ανταγωνιστές στη Μεσόγειο.Το ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν μέσα σε ένα χρόνο να αλλάξουν συμπεριφορά όσοι έρχονται σε επαφή με τους τουρίστες. Η απάντηση είναι ότι δεν είναι δυνατόν όλοι να αλλάξουν συμπεριφορά. Θα πρέπει όμως να ασχοληθούν με αυτό κράτος, δήμαρχοι, επιμελητήρια και ξενοδόχοι και όπου τα καταφέρουν, θα έχουν όφελος. Και πάντως η αρχή πρέπει να γίνει.
Άγγελος Στάγκος
Powered By Blogger