Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

«Εγώ ελπίζω να τη βολέψω»


 Μία θεατρική παράσταση που βασίζεται σε μία πρωτότυπη ιδέα θα φιλοξενήσει το Θεσσαλικό Θέατρο στη σκηνή του το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου.
Πρόκειται για το θεατρικό έργο που φέρει τον τίτλο «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω» και είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα.
Ο Ιταλός δάσκαλος συγκέντρωσε τις ξεκαρδιστικές μα και καυστικές εκθέσεις των μαθητών του από το Δημοτικό Σχολείο του Αρζάνο, χωριού της Νοτίου Ιταλίας.
Η παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία για δύο χρονιές στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, δημιουργού και της «Κατσαρίδας».
Φέτος με την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ επισκέπτεται τη Λάρισα στο «Θέατρο του Μύλου» για 3 παραστάσεις: το Σάββατο 16 Απριλίου στις 21:00 και την Κυριακή 17 Απριλίου διπλή παράσταση στις 19:00 και 21:15.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Οι μαθητές από το φτωχό Αρζάνο κοντά στη Νάπολη τα αντιμετωπίζουν όλα με αγνό χιούμορ, τη φτώχεια, το ότι πρέπει να εργάζονται ως μεγάλοι, τη μαφία, το σχολείο που καταρρέει.
Στις εκθέσεις τους σχολιάζουν τις οικογένειές τους, τους γύρω τους, την πατρίδα τους αλλά και άλλες χώρες, την Ιστορία, τα Θρησκευτικά, την επικαιρότητα... Τα γραπτά τους γίνονται ένας ολοκάθαρος καθρέφτης για όλον τον κόσμο. Τίποτα δεν ξεφεύγει από την αντίληψη των μικρών μαθητών. Και ο αφελής και ξεκαρδιστικός τρόπος με τον οποίο περιγράφουν ό,τι συμβαίνει, είναι συχνά πιο εύγλωττος και πιο ξεκάθαρος από πολλών μεγάλων...
Τα τρία βιβλία που εξέδωσε ο Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω», «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα αρραβωνιάστηκαν από κάτω» και «Ο Θεός μας έπλασε τζάμπα» έγιναν ανάρπαστα και μεταφράστηκαν σε πολλές χώρες, ενώ η Λίνα Βερτμίλερ γύρισε το 1992 την ταινία «Ciao Professore» βασισμένη στο πρώτο βιβλίο, «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω».
Tο σκηνικό της παράστασης: Μια σχολική τάξη, αλλάζει συνεχώς σχήμα και μεταμορφώνεται για να δεχτεί την ιστορία της κάθε έκθεσης. Οι ηθοποιοί με απλά μέσα (playmobil, φακούς, σχολικά αντικείμενα) αλλά κυρίως με τη χρήση του σώματος, ταξιδεύουν μέσα από το βλέμμα των μικρών παιδιών και μιλάνε για την Οδύσσεια, τον Μωυσή, την προϊστορική εποχή, το ερείπιο σπίτι που μπάζει νερά, την Καμόρα, τον Μπερλουσκόνι, τη Νάπολη, τον Μαραντόνα, τη φτώχεια που επικρατεί στον κόσμο και τονίζουν πως όλοι οι πλούσιοι θα πρέπει να πάνε στην κόλαση γιατί απλούστατα η καμήλα μπαίνει!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου, κίνηση: Αγγελική Στελλάτου, μουσική: Λαέρτης Μαλκότσης, κκηνικά - κοστούμια: Δήμητρα Χίου, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Κανελλοπούλου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέργιος Νένες, Γεωργία Γεωργόνη, Μαρία Παρασύρη, Σωτήρης Μεντζέλος, Φώτης Καραμπάς
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=27432&pid=9&CategoryID=9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου