Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ποσοστό 7% των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ενδιαφέρονται για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας.

Ποσοστό 7% των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ενδιαφέρονται για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας.

Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο 9μηνο του 2010 αντιστοιχούν σε 443 χιλ. (αύξηση 42% σε σχέση με πέρυσι), δυνητικά οι αγορές ακινήτων που θα μπορούσαν να γίνουν στη χώρα μας αντιστοιχούν σε 31.000, νούμερο βέβαια που απέχει από την πραγματικότητα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε σχέση με το νομικό (την έκδοση βίζας κ.α.), το θεσμικό πλαίσιο καθώς και τη χρηματοδότησή ως κάτοικοι χώρας εκτός Ε.Ε..
Τα στοιχεία αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας για τις «Νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων από Ρώσους επενδυτές» με οργανωτές το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, καθώς και το Επιμελητήριο Κέρκυρας αν και οι ρώσοι επενδυτές ζητούσαν επίμονα περισσότερες λεπτομέρειες και επικαιροποιημένα στοιχεία για τις τιμές των ακινήτων στην εγχώρια αγορά.
Εκτός από τις παραθεριστικές κατοικίες, όπου μέχρι σήμερα έχουν επενδύσει κυρίως Ρώσοι υψηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά έχει δεχθεί και το Invest In Greece, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπός του κ. Χ. Αλυσσανδράτου με έμφαση κυρίως τα οργανωμένα τουριστικά συγκροτήματα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται η οριστικοποίηση της εξαγοράς σημαντικής ξενοδοχειακής μονάδας του νησιού από ρωσικό επιχειρηματικό όμιλο. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την αγορά ξενοδοχείων, ωστόσο η προσφορά είναι ελλιπής.
Στο τελευταίο αυτό σημείο εστίασε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ και την κατάρτιση από την ελληνική κυβέρνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων με τα κρατικά ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν σύμφωνα με επενδυτικά κριτήρια, όπως είναι η τουριστική εκμετάλλευση, η εμπορική και άλλες. «Ιδίως για τους ρώσους επιχειρηματίες, η εξέλιξη αυτή παρουσιάζει σοβαρό ενδιαφέρον πρωτίστως για την κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού», επεσήμανε ο κ. Μίχαλος.
Η ελληνική αγορά ακινήτων
Ως προς την πορεία της αγοράς, σύμφωνα με μελέτη της ICAP, η πτώση των τιμών των ακινήτων διαμορφώθηκε για το 2010 κοντά στο 11%, όπως αυτή καταγράφηκε από μεσίτες, ενώ τα αδύνατα σημεία της ελληνικής αγοράς θεωρούνται παράγοντες όπως η μεγάλη διασπορά σε μικρές ιδιοκτησίες που εμποδίζει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, το ασαφές και ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο.
Στην παρατήρηση Ρώσων μεσιτών ότι η πτώση του 11% της αγοράς είναι χαμηλή σε σχέση με την ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία (το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης στη ρωσική αγορά το 2010 έφθασε το 30%), η απάντηση των Ελλήνων στελεχών της αγοράς ήταν ότι το γεγονός αυτό οφείλεται σε τρείς βασικές αιτίες και συγκεκριμένα ότι:
α) Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ώστε να καταρρεύσουν λόγω της κρίσης.
β) Οι μικροί κατασκευαστές δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι σε δανεισμό, έχοντας συσσωρεύσει κέρδη προηγούμενων ετών.
γ) Πολλοί ιδιοκτήτες διατηρούν τα ακίνητά τους χωρίς να ρίχνουν τις τιμές, αναμένοντας καλύτερες ημέρες.
Μάλιστα, ο Λ. Τασούλας, εκπρόσωπος της Eurobank Property Services επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης σε παραθεριστικά και παλιότερης ηλικίας ακίνητα, ενώ ο κ. πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ι. Ρεβύθης εκτίμησε ότι οι τιμές την τελευταία διετία εμφανίζονται μειωμένες από 20 έως 25% κυρίως σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές του κέντρου και ημιαστικές περιοχές και κυμαίνονται μεταξύ 85 τ.μ. και 100 τ.μ., ενώ τον τελευταίο χρόνο ήταν μειωμένο σε ποσοστό της τάξεως του 10% το κόστος κατασκευής ακινήτων.
Πηγή: ΑΠΕ
http://www.imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger