Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ζητά από συγγενείς νεκρού νεφροπαθή 400.000 ευρώ

Στόχος πάλης για την εργατική λαϊκή οικογένεια είναι η δημόσια δωρεάν Υγεία και η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης
Το ποσόν των 400.000 ευρώ, ζητά το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) από νεφροπαθή που έχει πεθάνει. Το ποσόν αφορά τη νοσηλεία του στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης από το 2007 έως το 2010! Επρόκειτο για ανασφάλιστο ασθενή, ο οποίος πέθανε στις 15 Οκτώβρη 2010 σε ηλικία 58 ετών. Σήμερα, το νοσοκομείο, και επειδή ο ίδιος δε βρίσκεται εν ζωή, ζητά από την οικογένεια του θανόντος να καταβάλει το ποσό αυτό.
Ο ασθενής ξεκίνησε να κάνει αιμοκάθαρση πριν το 1998 και έχασε τη ζωή του τον περασμένο Οκτώβρη στην Εντατική του ΠΕΠΑΓΝΗ. Αρχικά, το χαρτί που έλαβαν οι συγγενείς από το νοσοκομείο ανέφερε ότι οφείλονταν 14.000 ευρώ για νοσηλεία 12 ημερών στη ΜΕΘ. Οταν απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν σχετικά, τούς είπαν ότι οφείλει συνολικά 402.000 ευρώ για νοσηλεία στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού την τριετία 2007- 2010.
Μάλιστα, οι συγγενείς όταν ζήτησαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να γίνει ρύθμιση του χρέους ώστε να δώσουν ένα μέρος του ποσού, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία τους, το ΔΣ του νοσοκομείου αρνήθηκε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση για να κάνει συμψηφισμό.
Η υποδιοικητής του ΠΕΠΑΓΝΗ, με δήλωσή της στην τοπική εφημερίδα «Πατρίδα» για την υπόθεση, σημείωσε: «Από έλεγχο που έχουμε κάνει την τελευταία 3ετία, διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες για την είσπραξη νοσηλίων από διάφορα τμήματα, ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στο ποσόν αυτό, ήταν και τα 400.000 ευρώ του συγκεκριμένου ασθενούς. Δε γνωρίζουμε τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια πριν το 2007, όμως τώρα πρέπει να εισπράξουμε τα χρήματα».
Επιβεβαιώνει έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι στο μοντέλο δημόσιο νοσοκομείο - επιχείρηση που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε χωρούν ανασφάλιστοι, άποροι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι αν δεν έχουν γεμάτη την τσέπη. Και βέβαια ο θάνατος δε σβήνει τα χρέη, αλλά τα κληρονομεί η οικογένεια.
Το παραπάνω περιστατικό - δυστυχώς δε θα είναι σε λίγο καιρό μεμονωμένο - αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να αντιταχθούν στη βάρβαρη πολιτική που τους αντιμετωπίζει σαν πελάτες και μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και την Υγεία - Πρόνοια από κοινωνικό αγαθό σε προνόμιο των λίγων. Γι' αυτό είναι ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, να περάσουν στην επίθεση, διεκδικώντας αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6134988 
Powered By Blogger