Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Βαθαίνει η κρίση στην ΠΑΣΚΕ

Ζαγάρας Κ.Έντονη κρίση έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΠΑΣΚΕ στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών μετά την καθαίρεση του Ν. Κουλουμπαρίτση από τη θέση του γραμματέα της παράταξης στην ΕΘΕΛ και τις αποκαλύψεις του για την προσπάθεια της κυβέρνησης, του υπουργείου Υποδομών και των διοικήσεων των εταιρειών να στήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Παραμονές της πανεργατικής απεργίας, η ΠΑΣΚΕ ΕΘΕΛ προχώρησε, εν γνώσει και του γραμματέα της παράταξης και προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, στην καθαίρεση του Ν. Κουλουμπαρίτση, ενώ φαίνεται ότι οι τριγμοί και οι διαφωνίες δεν αφορούν μονάχα θέματα σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τη διάρκειά τους.
Ο Ν. Κουλουμπαρίτσης σημείωσε (ρ/σ 9) την άρνησή του να συμβάλει στις διαθέσεις της κυβέρνησης για στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών και συμπλήρωσε πως είναι ένας από τους λόγους που η ΠΑΣΚΕ προχώρησε στην καθαίρεσή του. Με σαφείς  υπαινιγμούς, επέρριψε ευθύνες και στον πρόεδρο της ΓΣΣΕ, Γ. Παναγόπουλο, λέγοντας με νόημα ότι "είναι ο γραμματέας της παράταξής μας, έχει την ευθύνη για την καθοδήγηση και για το τι συμβαίνει". Παράλληλα τόνισε για τους ισχυρισμούς της ΠΑΣΚΕ, να τον απαλλάξει από "το διπλό φορτίο", ότι "αν ήθελα να ξεκουραστώ, θα πήγαινα διακοπές". Επίσης ο Ν. Κουλουμπαρίτσης είπε πως το καταστατικό της ΠΑΣΚΕ είναι σαφές και αναφέρει πως "ο έχων την πρώτη θέση ευθύνης στο συνδικάτο είναι και ο γραμματέας της παράταξης", για να συμπληρώσει ότι είναι αντιληπτό ποια είναι η πρόθεση αυτών που προχώρησαν στην υποβάθμισή του. Δείχνοντας επιπλέον την έντονη ενόχλησή του για την εξέλιξη, είπε (ρ/σ Βήμα) ότι τον αντικατέστησαν χωρίς επιχείρημα, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν στη συνέχεια στοχευμένες δράσεις, όπως αυτές που υπήρξαν στην αρχή της κινητοποίησης, όταν μοιραζόταν στους επιβάτες ανακοίνωση που ενημέρωνε για το νομοσχέδιο για τις μεταφορές.Την ίδια στιγμή, ο Ν. Κουλουμπαρίτσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου στο συνδικάτο.
Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΑΣΚΕ, Π. Κατσιάδας, προσπάθησε (ρ/σ 9) να μετριάσει τις εντυπώσεις από την υποβάθμιση του Ν. Κουλουμπαρίτση λέγοντας ότι δεν μπαίνει θέμα αντικατάστασής του από πρόεδρος του συνδικάτου. Επίσης υποστήριξε ότι στόχος ήταν να απαλλαγεί από το διπλό φορτίο και επιχείρησε να παρουσιάσει την απόφαση αυτή ως από κοινού (για να τον διαψεύσει με τηλεφωνική παρέμβασή του, λίγο αργότερα, ο Ν. Κουλουμπαρίτσης). Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ ΕΘΕΛ, η οποία δημοσιοποίησε πως αντικαταστάτης του Ν. Κουλουμπαρίτση θα είναι ο Μιχ. Λιαγούρης.
Η υποβάθμιση του Ν. Κουλουμπαρίτση στην ΠΑΣΚΕ είναι σαφώς αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βλέποντας ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις συγκοινωνίες συνεχίζονται ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου (νόμος πλέον) αναζητάει τρόπους ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να την οδηγήσει σε εκτόνωση. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ έχουν  βαθύτερες αιτίες και δεν περιορίζονται μονάχα στα ζητήματα της συγκυρίας σχετικά με τις κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger