Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑ-ΣΟΚ!

Νεφροπαθής διέκοψε τη θεραπεία του γιατί δεν έχει να πληρώσει!
Νεφροπαθής από τη Χίο αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή που τον κρατά στη ζωή γιατί δεν είχε να πληρώσει το κόστος των φαρμάκων που ανέρχονται σε περίπου 2.200 ευρώ το μήνα. Η τραγική ιστορία του 56χρονου, ασφαλισμένου του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), έχει ως εξής:
Ο ΟΠΑΔ, εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησής του από τις κυβερνήσεις διαχρονικά καθυστερεί τις πληρωμές των φαρμακοποιών και προμηθευτών, αλλά και των ασφαλισμένων για τις δαπάνες που πληρώνουν για φάρμακα, αναλώσιμα υλικά κ.λπ.
Στη Χίο - εξαιτίας των καθυστερήσεων - ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει σταματήσει εδώ και περίπου 3 μήνες να χορηγεί επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό για τους ασφαλισμένους που χρειάζεται να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ απ' την τσέπη τους για τη φαρμακευτική τους αγωγή. Απελπισμένος από την κατάσταση αυτή, ο νεφροπαθής καθηγητής Χρήστος Καραγιώργης, με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΟΠΑΔ, το Φαρμακευτικό Σύλλογο, βουλευτές του Νομού κ.λπ., ενημέρωσε ότι σταματά τη φαρμακευτική αγωγή του γιατί δεν μπορεί πλέον να προμηθευτεί τα φάρμακα, των οποίων το κόστος ανέρχεται σε περίπου 2.200 ευρώ το μήνα!
Ο 56χρονος καθηγητής, που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση 3 φορές τη βδομάδα, για την πάθησή του χρειάζεται περίπου 32 χάπια τη μέρα, το συνολικό κόστος των οποίων φτάνει τα 2.200 ευρώ το μήνα.
«Εχω δανειστεί 4.500 ευρώ για τα φάρμακα των δυο τελευταίων μηνών και η οικονομική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπει να προμηθευτώ άλλα φάρμακα», επισημαίνει ο νεφροπαθής, συμπληρώνοντας ότι έχει οδηγηθεί πλέον σε ψυχολογικό και οικονομικό αδιέξοδο. Μάλιστα, ο νεφροπαθής ήρθε αντιμέτωπος και με την αναλγησία και τον εμπαιγμό, αφού από τη διοίκηση του ΟΠΑΔ τον παρέπεμψαν στο υπουργείο Οικονομικών, από το υπουργείο Οικονομικών στο Υγείας και πάλι από το Υγείας στο Οικονομικών! Τελικά, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, φαρμακοποιός του νησιού προσφέρθηκε να χορηγεί επί πιστώσει τα φάρμακα στον νεφροπαθή.
Ωστόσο, το πρόβλημα των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση στοχεύει στον περιορισμό των δαπανών του φέτος κατά 150 εκατ. ευρώ. Ηδη, από τον Αύγουστο του 2010, με απόφαση της κυβέρνησης σταμάτησαν να εκκαθαρίζονται (σ.σ. εξοφλούνται) από τον ΟΠΑΔ οι δαπάνες των ασφαλισμένων για ορθοπεδικά είδη, προθέματα και λοιπά βοηθητικά υλικά έως ότου γίνει τροποποίηση του Κανονισμού Παροχών του. Οι ασφαλισμένοι για μήνες δεν έπαιρναν την επιστροφή για τα χρήματα που πλήρωναν για υλικά.
Και αυτή η υπόθεση αναδεικνύει πόσο επικίνδυνη και καταστροφική είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και στο φάρμακο που είναι ένα «προϊόν ζωής». Και βέβαια, αυτή η πραγματικότητα αποκαλύπτει την αναγκαιότητα κοινωνικοποίησης της παραγωγής, της έρευνας, της διάθεσης του φαρμάκου και, μάλιστα, δωρεάν για όσους το χρειάζονται, όπως είναι και οι χρόνια πάσχοντες. Η διεκδίκηση ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα παραγωγής, έρευνας, διάθεσης και εισαγωγής φαρμάκων πρέπει να γίνει αίτημα πρώτης γραμμής, γιατί αφορά όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Είναι ένα αίτημα, το οποίο εντάσσεται στη λαϊκή αντιμονοπωλιακή πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger