Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Με περικοπές δρομολογίων Μας απειλούν η εφοπ-ΛΗΣΤΕΣ




Το υψηλό κόστος καυσίμων και η μείωση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης δημιουργούν συνθήκες αδιεξόδου στον κλάδο, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει για το 2010 ζημίες ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες του κλάδου δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι το 2011 θα είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά, καθώς το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του κίνηση, ενώ η γενικότερη οικονομική ύφεση μειώνει κάθετα την κίνηση.
Τα καύσιμα είναι αυξημένα κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στα ταχύπλοα η αύξηση φθάνει στα 35%. Χθες, το καύσιμο των ταχύπλοων άγγιξε τα 650 ευρώ ο τόνος.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με τη μεταφορική κίνηση να είναι μειωμένη σε ορισμένες γραμμές κυρίως ενδονησιωτικές μέχρι και 20% δεν θεωρείται απίθανο να έχουμε και αποδρομολογήσεις πλοίων το επόμενο διάστημα. Ηδη όλες οι εταιρείες, αξιοποιώντας τον υποχρεωτικό ετήσιο δεξαμενισμό, εξαντλούν σχεδόν όλα τα περιθώρια που δίνει ο νόμος, ενώ δεν προχωρούν σε αντικαταστάσεις των πλοίων αυτών.
Επίσης, στελέχη άλλων μεγάλων εταιρειών αποφεύγουν να δεσμευθούν για ορισμένα από τα δρομολόγια που πραγματοποιούσαν οι εταιρείες την προηγούμενη περίοδο, επισημαίνοντας ότι όλα θα επανεξετασθούν τον προσεχή Μάρτιο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, έχει συνδέσει την όποια λήψη μέτρων για την ακτοπλοΐα (π.χ. μείωση κρατήσεων υπέρ τρίτων) με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με την ΠΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger