Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών «Κραυγή» για παραγωγική σύνδεση ναυτιλίας - πατρίδας


Να παραμείνει συνδεδεμένη η Ελληνική Ναυτιλία με την Ελλάδα ζητούν οι Έλληνες εφοπλιστές. Αυτό αποτύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος  Βενιάμης στην ομιλία του στο πλαίσιο της  Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

«Η  ναυτιλία των Ελλήνων, από τις πιο ισχυρές ναυτικές δυνάμεις του 21ου αιώνα, που παραδοσιακά και συστηματικά επανεπενδύει τα όποια κέρδη της στην ανάπτυξη και στον συνεχή εκσυγχρονισμό της, αλλά και με το πλεονέκτημα των πολλών επιλογών την εποχή  της παγκοσμιοποίησης, δεν ζητά τίποτα περισσότερο  και τίποτα λιγότερο, από το να παραμείνει συνδεδεμένη παραγωγικά με την πατρίδα, αλλά και απερίσπαστη στη δύσκολη καθημερινή της προσπάθεια  ανά τον κόσμο» και προσέθεσε:

« Γιατί σε κρίσιμες περιόδους, προσφέρει, όχι μόνο παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και κυρίως, προσφέρει στον τόπο προσοδοφόρο απασχόληση, πολύτιμο συνάλλαγμα και υψηλό κύρος. Και ακόμη, προσφέρει με ανιδιοτέλεια το αθόρυβο και ουσιαστικό κοινωνικό της έργο για την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό».

Ο Θ.Βενιάμης θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους στην αντιπαράθεση της ΕΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση, δείχνοντας καλή θέληση και  πνεύμα συνεργασίας: 

«Το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα, οι συνεργασίες που ακολούθησαν με τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και η εκδηλωθείσα πολιτική βούληση για τη δημιουργία του Ναυτιλιακού Κέντρου, της ανάπτυξης του πρώτου λιμανιού της χώρας και της αναμόρφωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, δικαιολογούν νομίζω την προσδοκία ότι η ναυτιλία, τη δύσκολη αυτή περίοδο, θα έχει την οφειλόμενη κατανόηση ως ένδειξη ελάχιστης στήριξης από μέρους της Πολιτείας, αφού, μάλιστα, υπάρχει επίσημη δέσμευση για την διατήρηση στο ακέραιο του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει.»

 Ο πρόεδρος της ΕΕΕ εστίασε και στο σημαντικό ρόλο και την  συνεισφορά της Ελληνικής Ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία εν μέσω παγκόσμαις οικονομικής κρίσης:

«Σε αυτό το εξαιρετικά  ρευστό  και ασταθές περιβάλλον, η ναυτιλία των Ελλήνων κατόρθωσε  να διατηρήσει τη δύναμή της, να  συνεχίσει την ανανέωση του στόλου της με ελεγχόμενους ρυθμούς, σε πολλές περιπτώσεις και να ενισχύσει  το εθνικό νηολόγιο.

 Ήδη 3.000 περίπου πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, χωρητικότητας 180.000.000 dwt  προσφέρουν αξιόπιστες μεταφορικές υπηρεσίες  σε όλους τους τομείς του θαλάσσιου εμπορίου, γιατί ενσωματώνουν  την πιο εξελιγμένη  ναυτική τεχνολογία και γιατί τελούν  υπό διαχείριση  που συνδυάζει με επιτυχία,  την  παράδοση με την καινοτομία» και κατέληξε:

«Αυτός  πιστεύω,  είναι  και ο κύριος  λόγος της αντοχής μιας τόσο μεγάλης ναυτιλίας σε ένα τόσο δυσμενές  οικονομικό περιβάλλον και υπό συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία αντιπροσωπεύει σήμερα σε χωρητικότητα το 40%, της Κοινοτικής  και το  15 % της Παγκόσμιας. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, ανέρχονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα  σε σύγκριση με αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, καλύπτουν το 6% του ΑΕΠ, ενώ στους 27 εταίρους μας δεν υπερβαίνουν το 1%, λαμβανομένου, βέβαια υπόψη, του εύρους ορισμένων  ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ως προς την πορεία της ναυτιλίας  στη  δύσκολη εθνική συγκυρία, θα ήθελα να επισημάνω ότι περισσότερες από 1.300 ναυτιλιακές εταιρίες (μια άκρως δυναμική  επιχειρηματική  κοινότητα) είναι εγκαταστημένες σήμερα στην Ελλάδα  με  τάση  για ολοκληρωμένη από εδώ, διαχείριση των πλοίων του στόλου τους. Και αυτή η σημαντική εξέλιξη, παρά τις υπάρχουσες εγγενείς δυσχέρειες και, βεβαίως, παρά την περιπέτεια της διάλυσης του ιστορικού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τον Οκτώβριο του 2009  με πρακτικές και ψυχολογικές συνέπειες για τους φορείς του κλάδου».
Κοίτα ποιος μιλά . Ρε δεν ντρεπόσαστε καθόλου δεν χορτάσατε αμάν δηλαδή όλα δικά σας τα θέλετε μην βγάζετε 100 εκατομμύρια βγάλτε 99 καταστρέψατε την ελληνική ναυτιλία τα νησιά μας τους ναυτεργάτες τι άλλο θέλετε ρε?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger