Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

«Δαγκωτό» στην πολυγαμία οι Τούρκοι

Περίπου 187.000 Τουρκάλες «μοιράζονται» τον άντρα τους με άλλες συζύγους, σε μια χώρα όπου υπάρχουν κάπου 7 εκατ. παντρεμένα ζευγάρια και όπου οι γυναίκες που παντρεύτηκαν νωρίτερα από τα 18 τους χρόνια υπολογίζονται σε 5.5 εκατ..

Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για Άντρες και Γυναίκες, όπου δύο Τούρκοι ακαδημαϊκοί έκαναν πάταγο με την αποκάλυψή τους, καθώς επισήμως η πολυγαμία απαγορεύεται στην Τουρκία, ενώ και η ΕΕ αξιολογεί ιδιαίτερα αυστηρά θέματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάραυτα, η πολυγαμία είναι ευρέως διαδεδομένη και κατά κύριο λόγο στα ανατολικά της χώρας. Οι δεύτεροι γάμοι είναι συνήθως θρησκευτικοί και οι γυναίκες εμπλέκονται σε πολυγαμικές καταστάσεις υπό την πίεση της οικογένειας ή των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, σημειώνει σχετικά η «Hurriet».

Οι δύο ερευνητές εξέτασαν σε βάθος τους παράγοντες πίεσης που ασκούνται στις γυναίκες - όπως είναι οι πρόωροι γάμοι σε πολύ νεαρή ηλικία, το ύψος της προίκας, η πρόταξη του γιου έναντι της κόρης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι προίκα «ζητήθηκε» να καταβληθεί για 2 εκατ. γυναίκες, ενώ οι γάμοι σε πολύ νεαρή ηλικία οδηγούν τις γυναίκες στη διακοπή της σχολικής τους εκπαίδευσης και σε περιορισμένες επαγγελματικές επιλογές, ενώ υπόκεινται σε μεγάλη ψυχολογική πίεση ή και βία, που συχνά επηρεάζει την υγεία τους ή την υγεία των παιδιών τους.
Κατά την έκθεση επίσης, κάπου 450.000 γυναίκες έχουν παντρευτεί σε μη δεσμευτικές νομικά θρησκευτικές τελετές, προέρχονται δε κατά κύριο λόγο από χαμηλού μορφωτικού επιπέδου κοινωνικά στρώματα.

Τέλος, κάπου 7 εκατ. γάμοι έγιναν με απόφαση των γονιών, το 12.4% των γάμων έγιναν ανάμεσα σε συγγενείς πρώτου βαθμού, ενώ η προίκα ζητήθηκε στο 50% των γάμων στην κεντρο - ανατολική Τουρκία, στο 47% της βορειο-ανατολικής και στο 32% της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger