Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Να βάλουμε στην σκόπελο αγκινάρες παντού στον πευκιά στον πύργο στον πανέρμο στον καλόγηρο στην Καριά παντού αγκινάρες !!!!


Συμφώνα με την εφημερίδα Θεσσαλία  Ιδιώτης «επενδύει» στην αγριαγκινάρα με δύο εργοστάσια στο Βόλο

Γιατη όχι και στην σκόπελο ένα !!
Θα απαιτηθούν 40.000 στρέμματα, ενώ ενεργό ρόλο έχει και το Πανεπιστήμιο

Στη Βιομηχανική Περιοχή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την λειτουργία δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αγριαγκινάρα στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου έλαβε ενδιαφερόμενος επενδυτής. Σε περίπου 40.000 στρέμματα θα απαιτηθεί να καλλιεργηθεί η αγριαγκινάρα, ενώ ρόλο τεχνογνωσίας στην όλη επένδυση έχει το Εργαστήριο Γεωργίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Νέες παραγωγικές και προσοδοφόρες δυνατότητες στην αγροτική παραγωγή αναμένεται να δημιουργήσει πρωτοβουλία ιδιώτη ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να επενδύσει στην αγριαγκινάρα.
Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ιδιώτης προερχόμενος από το χώρο των εφοπλιστών ενδιαφέρεται να κατασκευάσει στη Βιομηχανική περιοχή Βόλου δύο εργοστάσια τα οποία θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από το φυτό αγριαγκινάρα.
Μάλιστα η ΡΑΕ ενέκρινε την χορήγηση άδειας για τη λειτουργία των εργοστασίων. Βέβαια το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση της επένδυσης, ίσως αγγίξει και τα δύο χρόνια.
Από την εξέλιξη αυτή όμως ωφελημένοι θα βγουν και οι αγρότες του νομού οι οποίοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους τοποθετώντας την αγριαγκινάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός ημερών θα ανακοινωθούν οι εκτάσεις που θα απαιτηθούν, ώστε να τροφοδοτούν τα δύο εργοστάσια με αγριαγκινάρα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 40.000 στρέμματα. Ο αριθμός είναι μεγάλος και ίσως αλλάξει και τη φυσιογνωμία της αγροτικής παραγωγής στο νομό.
Σημειώνεται πως η αγριαγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό (10-12 χρόνια) με μεγάλη παραγωγή βιομάζας και ελάχιστες απαιτήσεις. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρικά χωράφια (σταροχώραφα) με απόδοση 1200 – 1600 κιλά / στρέμμα όσο και σε ποτιστικά χωράφια με απόδοση που ξεπερνά τα 2000 – 2500 κιλά / στρέμμα. Δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και καθόλου ζιζανιοκτόνα, διότι το ίδιο το φυτό είναι ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας).
Ρόλο παροχής τεχνογνωσίας στην επένδυση φαίνεται να έχει αναλάβει το Εργαστήριο Γεωργίας της σχολής Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου και Καθηγητής κ. Νίκος Δαναλάτος σημείωσε πως θα είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, αν υλοποιηθεί η επένδυση, καθότι αναμένεται να δοθούν καλές τιμές ως απόδοση.
Ο ίδιος είναι ο πανεπιστημιακός που έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση της αγριαγκινάρας ως βιοκαυσίμου. Στην Ξάνθη σε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων θα υπάρξει παραγωγή αγριαγκινάρας για λογαριασμό πολυεθνικής εταιρείας, ενώ στη Ρουμανία ήδη καλλιεργούνται 50.000 στρέμματα για τον ίδιο σκοπό.
Να σημειωθεί πως η αντικατάσταση ενός εκατομμυρίου αρδευόμενων στρεμμάτων στη Θεσσαλία θα απέδιδε παραγωγή περί τους 1.250.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης και εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, δηλαδή η μισή περίπου από τη ζητούμενη ποσότητα από την εκτροπή του Αχελώου.
Φώτης Σπανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger