Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Άρχισε το κυνήγι της... γόπας


Σε «σαφάρι» για τον εντοπισμό... παράνομων καπνιστών επιδίδονται από το βράδυ του Σαββάτου τα συνεργεία που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου σε δημόσιους χώρους.

Μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και κάθε είδους κέντρο διασκέδασης βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, τα στελέχη των οποίων καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εφαρμόσουν το νόμο.

Όμως, η εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, αφού βρίσκουν απέναντί τους όχι μόνο τους καπνιστές, αλλά και τους επιχειρηματίες του χώρου, που προκλητικά έχουν δηλώσει ότι τα... τασάκια θα παραμείνουν στα τραπέζια.

Όσο οι έλεγχοι εντείνονται, τόσο κλιμακώνονται και οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών, οι οποίοι βλέπουν με αγωνία τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Όπως υποστηρίζουν, ο κλάδος τους είναι ο πρώτος που επλήγη από την οικονομική ύφεση, και ο τζίρος έχει πέσει στο 50%, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

«Στην πιο δύσκολη στιγμή εφαρμόζεται ο νόμος»

Ως «ταφόπλακα» των επιχειρήσεων χαρακτηρίζουν τον αντικαπνιστικό νόμο οι επιχειρηματίες των κέντρων διασκέδασης και εστίασης και, όπως καταγγέλλουν εφαρμόζεται στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όπου εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, τονίζουν, ο τζίρος έπεσε κατά 10-30% επιπλέον.

«Βρίσκω σωστή μία πολιτική κατά του καπνίσματος για λόγους δημόσιας υγείας, θεωρώ όμως ότι είναι πολύ άκαιρη η συγκυρία για την εφαρμογή του νόμου, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα πλήξει ακόμα πιο πολύ τη δουλειά των καταστημάτων μας», δηλώνει στο ΑΠΕ η Χρυσάνθη Γραίγου, ιδιοκτήτρια καφέ, και προσθέτει: «Θα μπορούσε να έχει γίνει μία σταδιακή εφαρμογή του νόμου, δίνοντας την ευκαιρία και στους καταστηματάρχες και στους πελάτες να αποφασίσουν πώς θα ακολουθήσουν αυτό το μέτρο. Με ενοχλεί, δε, το γεγονός ότι, ενώ και οι καταστηματάρχες είναι φορολογούμενοι πολίτες, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πώς θέλουν να διαθέσουν τον χώρο τους ανάλογα με την πελατεία τους».

Η κ. Γραίγου σημειώνει ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί μία μελετημένη πολιτική σε επίπεδο ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καπνίσματος, για τη νέα γενιά, καθώς, όπως λέει «είναι πολύ δύσκολο να πείσεις έναν ενήλικα να μην καπνίζει, πόσο μάλλον όταν αυτή η συνήθεια είναι μέρος της κουλτούρας μας μέχρι σήμερα».

Υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες

«Εδώ παρατηρείται το εξής παράλογο φαινόμενο: Σε μία χώρα, όπου οι χρήστες παράνομων ουσιών δεν διώκονται και δεν τους επιβάλλονται πρόστιμα, διώκονται οι χρήστες μίας νόμιμης, ευρέως διαδεδομένης και διαφημιζόμενης ουσίας», λέει ο Χρ. Γιαννόπουλος, ιδιοκτήτης μπαρ, σχολιάζοντας τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε μαγαζάτορες αλλά και πελάτες.

Οι εστιάτορες δηλώνουν πως δεν σκοπεύουν να «πέσουν αμαχητί» και σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες αντίδρασης για το προσεχές διάστημα.

«Δεν έχει πλέον αντοχές αυτός ο κλάδος, που δίνει δουλειά σε 400.000 εργαζομένους, που προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, που προσφέρει στην οικονομία της χώρας», διαμήνυσε εσχάτως ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. «Έχουν παγιδεύσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν τον έχουν ενημερώσει επαρκώς για τη δεινή θέση που βρίσκεται ο χώρος, ο οποίος επιβιώνει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», συμπλήρωσε.

Ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας

«Το Υπουργείο Υγείας οδήγησε την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο. Δεν είχε συγκεκριμένες θέσεις, δεν είχε καμία διάθεση για διάλογο και με παλινωδίες και τοποθετήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, μέρα με τη μέρα άλλαζε τις απόψεις του για την εφαρμογή του νόμου. Χωρίς να προετοιμάσει τους πολίτες, χωρίς κανέναν διάλογο λειτούργησε στη λογική του "αποφασίζουμε και διατάζουμε"», δήλωσε ο Γιώργος Καββαθάς, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger