Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ Δεσμεύσεις για διατήρηση της αρτιότητας στα 4 στρ.

Εξασφάλισαν οι Δήμαρχοι των Βορείων Σποράδων από την Υπουργό Περιβάλλοντος
ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ Δεσμεύσεις για διατήρηση της αρτιότητας στα 4 στρ.



Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Δήμαρχοι Σκοπέλου και Αλοννήσου κ.κ. Γ. Μιχελής και Π. Βαφίνης αντίστοιχα, μετά τη συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για το νομοσχέδιο που προωθεί και αφορά στην αρτιότητα των οικοπέδων, σε περιοχές Natura.
Συγκεκριμένα, η Υπουργός, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, δεσμεύθηκε για τη διατήρηση του δικαιώματος δόμησης για ιδιοκτησίες τεσσάρων στρεμμάτων που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές (Natura). Έτσι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, οι ιδιοκτήτες τεσσάρων στρεμμάτων διατηρούν το δικαίωμα δόμησης.
Όσον αφορά στις παρεκκλίσεις θα καταργηθούν πιθανότατα μόνο για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ εξετάζεται το ζήτημα για τις περιοχές που ανήκουν στη ζώνη των 500 μέτρων.
Τέλος, σχετικά με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, η Υπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 1992 που ισχύει σήμερα, υπερισχύει το Νομοσχεδίου, όποτε δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης για τη συγκεκριμένη ζώνη.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, χθες το μεσημέρι, εκτός από τους Δημάρχους των δύο νησιών, παρόντες ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Σκοπέλου και ο δασολόγος που απασχολείται στο Δήμο Αλοννήσου.
Ικανοποιημένος δήλωσε από τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Δήμαρχος Σκοπέλου, κ. Γιώργος Μιχελής που σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Η Υπουργός μας άκουσε με προσοχή και δεσμεύθηκε ότι η αρτιότητα παραμένει για τις εκτάσεις των τεσσάρων στρεμμάτων. Εκείνο που ζητήσαμε είναι να μας δοθεί χρόνος, ώστε να ολοκληρώσουμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που είναι στη β� φάση και στη συνέχεια να εφαρμοστούν οι παρεκκλίσεις» κατέληξε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σκοπέλου.
Να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο ορίσει τελικά την αρτιότητα στα δέκα στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Σκοπέλου δεν θα μπορεί να οικοδομηθεί.
Για την Αλόννησο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δημάρχου, Πέτρου Βαφίνη, ο Δήμος καταλαμβάνει έκταση 12.918,65 Ha. Από αυτή, ένα ποσοστό περίπου 88% αποτελεί δασική και άγονη γη. Το υπόλοιπο 12% της έκτασης του Δήμου είναι ιδιωτικές εκτάσεις, που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για οικιστική ανάπτυξη. Λόγω του μικρού κλήρου το ποσοστό των γηπέδων άνω των 10.000τ.μ. είναι μόλις 0,9% της χερσαίας έκτασης του Δήμου και αντιστοιχεί σε λιγότερες από 80 ιδιοκτησίες, από τις οποίες οι περισσότερες έχουν ήδη δομηθεί. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο περιορισμός των δέκα στρεμμάτων όχι μόνο θα περιορίσει τη δόμηση στο νησί της Αλοννήσου, αλλά ουσιαστικά θα την καταργήσει.
Στο μεταξύ, εκτός των προαναφερομένων, ο Δήμαρχος Σκοπέλου, συζήτησε με την Υπουργό για το δάσος Σκοπέλου, ζητώντας την χρηματοδότηση του Υπουργείου για την ανάδειξη και την προστασία του. Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη ζήτησε από τον κ. Γιώργο Μιχελή, τη σύνταξη μίας ολοκληρωμένης πρότασης και δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση της δράσης.
Κ. Καρτάλης: Θετικές εξελίξεις για Σκόπελο και Αλόννησο
Τώρα που της είδαν της θετικές εξέλιξης ρε θα μας τρελάνετε ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger